Prima maminka

29. června 2023 06:30

Marie Makovská

Skvělý dárek i rizikový nástroj. Mobil dětem dobře nastavte a naučte bezpečně používat

Chytrý telefon nebo tablet je snem mnoha dětí, obzvlášť pokud už je mají jejich spolužáci. Jakmile ale vyřešíte, v jakém věku jste ochotni jim elektronické zařízení darovat, vyvstanou ještě důležitější otázky. Jak mobil správně nastavit, aby se děti pohybovaly na internetu bezpečně, a jaká jim nastavit pravidla pro jeho používání?

1. Nastavte dobré zabezpečení

Do telefonu si děti ukládají i velmi citlivá data, proto byste měli vždy začít instalací spolehlivého bezpečnostního programu. Tyto aplikace navíc mohou obsahovat i užitečné funkce pro případné nalezení ztraceného telefonu, možnost blokovat určité hovory a SMS nebo možnost rodičovské kontroly.

2. Naučte dítě zamykat obrazovku

Zabraňte cizím osobám přístupu do zařízení vašich dětí. Kromě přístupových PIN kódů máte na výběr i symboly nebo biometrické údaje – otisk prstu nebo sken obličeje.

3. Mluvte s dětmi o bezpečnosti

Děti nejspíš nebudou reagovat na vaše výhrůžky nebo přehnané „plašení“, přesto je potřeba jim vysvětlit, že by se měly na internetu pohybovat bezpečně. Jak? Naučte je, jak si stahovat aplikace a sdílet zážitky s kamarády a rodinou bezpečně. Diskutujte také o sociálních sítích a možných nebezpečích. Ujistěte se, že děti vědí o tom, že se na internetu mohou setkat s různými typy podvodů. Vše si můžete s dětmi otestovat například na stránkách Safer Kids Online.

Mohlo by vás zajímat: Jejich Instagram nenajdete. 10 celebrit, které vůbec nepoužívají sociální sítě

4. Využijte rodičovskou kontrolu

Rodiče se často obávají toho, jaké stránky si jejich děti prohlížejí. „Chytré telefony a tablety děti svádí k neustálému surfování na internetu, sledování videí či hraní her. Při tom se mohou dostat k obsahu, který pro jejich věk není vhodný, ať už jde o násilná videa, dezinformační portály, či pornografii. Proto existují užitečné programy rodičovské kontroly, které umožní určité webové stránky zablokovat. Je třeba však myslet na to, že nejsou všemocné. U mladších dětí budou fungovat skvěle, u starších dětí je efektivnější vzájemná komunikace a domluva. Vysvětlujte jim, proč jim určité věci nechcete dovolit, a dejte jim i možnost s ohledem na jejich věk tato omezení ovlivnit,” radí Vladimíra Žáčková, specialistka na kyberbezpečnost ve společnosti ESET.

5. Naučte děti střežit si své soukromí

Velké riziko pobytu dětí v digitálním prostředí, a zejména pak na sociálních sítích, představuje sdílení citlivých dat a soukromí. Jakékoli sdílení, komentování nebo jen „olajkování“ příspěvku či fotografie někoho jiného, zanechává trvalou digitální stopu a ne vždy je poté možné zveřejněný příspěvek smazat. Děti a mladší uživatelé by proto měli mít všechny profily na sociálních sítích nastaveny jako soukromé a pečlivě si vybírat, s kým v tomto prostředí budou komunikovat, případně co budou kde komentovat.

Přečtěte si také: Před 34 lety se po internetu rozšířil první nebezpečný virus. Co všechno napáchal?

6. U menších dětí použijte časový limit

A jak naložit s časovým limitem pro používání mobilů či tabletů? Nejvíce ho řeší rodiče dětí, které jsou na 1. stupni ZŠ. „Nejlepší je, pokud si psanou smlouvu vytvoří rodiče s dítětem společně a pak si ji dají třeba na lednici. Určitě by tam mělo být i zahrnuto, co se stane, pokud dítě pravidla nedodrží, a taky co s tím dítě potom může udělat. K jednotlivým pravidlům by se měl taky rodič s dítětem vracet průběžně a klidně je měnit a aktualizovat, pokud někomu z rodiny nevyhovují,“ vysvětluje psycholožka Kamila Ryšánková.

„Pokud mají děti na telefonu již rozehranou hru nebo rozkoukanou pohádku, nenuťte je ihned činnost ukončit, ale upozorněte je předem, že za chvíli již bude čas věnovat se zase něčemu jinému,“ doplňuje Ryšánková.

7. U větších dětí se zaměřte hlavně na obsah

U starších dětí není již tak podstatné měřit, kolik času denně na telefonu tráví, ale spíše mít přehled o tom, co tam dělají. Samozřejmě je potřeba životní styl vyvažovat také spánkem a aktivním pohybem. Pokud ale máte pocit, že vaše dítě používá smartphone až příliš často, nemusí to hned znamenat, že je závislé.

„Rodiče někdy trápí i představa, že pokud dítěti koupí telefon, stane se z něj ihned „závislák“, jejich dítě začne vysedávat jen u telefonu, vykašle se na koníčky a jejich vzájemná důvěra bude na bodu mrazu. K tomu však nutno podotknout, že od nadšeného dítěte z prvního vlastního smartphonu k závislosti je velmi daleká cesta. A to, že děti v digitálním prostředí tráví podle rodičů mnoho času, může znamenat například jen to, že na něm dítě našlo nové zájmy, kterým se chce věnovat. I přesto by se ale mělo pamatovat na vyvážený čas mimo telefon, který dítě stráví s rodiči a kamarády,“ říká Ryšánková.

Podívejte se také na reportáž o závislosti dětí na mobilech a tabletech:

Sdílejte článek
Štítky bezpečnost mobilní telefon tablet sociální síť smartphony Internet

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.