Zdeňka napekla na Velikonoce vánoční cukroví. Hosté se bojí, že je staré

Prostřeno! XXV (71) - Vánoční cukroví

Zkušená hostitelka Zdeňka uvaří v pondělí oblíbené velikonoční pokrmy svojí rodiny. Kupodivu se mezi tradiční dobroty bude počítat i vánoční cukroví. Ocení hosté práci, kterou si se svým menu dala, nebo jí jako silné soupeřce zatopí?

V kuchařské soutěži se tento týden sešla úplně jiná sestava, než na jakou jsme zvyklí. U stolu se potkají majitel minipivovaru, dva vinaři, pěstitelka mandlí a pondělní hostitelka Zdeňka, která se zabývá malováním kraslic. Toto řemeslo se u ní v rodině předává z generace na generaci a něco málo Zdeňka naučí i dnešní strávníky v rámci zábavy. Ti budou ohromení, jak si se svým menu vyhraje. Nejvíce je překvapí pracný dezert, kterým budou drobné svatební koláčky. Ty si Zdeňka připraví den dopředu, stejně jako předkrm – paštiku, která by jí prý neztuhla.

Po předkrmu a vývaru s knedlíčky půjdou hosté šmejdit. V obývacím pokoji objeví překvapení – na stole je pro ně připravené vánoční cukroví. Pochopitelně někteří ochutnají a neobejde se to bez komentáře. „Vůbec nejde poznat, že to je od Vánoc,“ zaperlí vtipálek Štěpán. „Já bych si dal, ale mám alergii na lepek a laktózu,“ přizná Honza.

Soutěžící jsou v šoku. Proč nic neřekl? Ze slušnosti doposud snědl, co mu hostitelka dala na talíř. Ostatním je jasné, že by měli svoje menu Honzovi přizpůsobit, aby nepřišli o body. Ale jak to udělat?

Podívejte se, jak si hosté poradí s malováním kraslic pod Zdenčiným vedením:

Zdeňka připraví prvního beránka v životě

Ne všichni ale budou vědět, jak bez laktózy a lepku vůbec uvařit. O své alergii jako by se zprvu Honza bál ostatním říct. Přizná se až v půlce večera, zřejmě aby ho nepovažovali za taktika. Hostitelce se o své intoleranci zmíní až během hlavního chodu, kdy už je pozdě něco měnit. Nají se dnes večer?

Jako zábavu Zdeňka zvolí malování kraslic. Není to ale nic lehkého a pánové se nad svými vajíčky velmi pobaví. „Vždycky si říkám, že to mám blbě, a pak se podívám k tobě a v pohodě,“ poznamená Štěpán k vedle sedícímu Vítovi, jenž se přizná, že mu na základní škole hrozila dvojka z výtvarky.

Nejvíce se asi soutěžící tento týden poperou s úkolem týdne, kterým je příprava beránka. Nejinak tomu bude u Zdeňky. Ta nemá doma ani formu a recept jí po telefonu poradí sestra. Podaří se její první beránek v životě, nebo to skončí katastrofou? Budou hosté bodovat spravedlivě, nebo se projeví první taktici? Sledujte vpodvečer na Primě.