Týden plný přetvářky a alkoholu. Jak zamíchá kartami alergik?
Prostřeno! XXV (71) - upoutávka
Oblíbená kuchařská soutěž bude i v tomto týdnu stát za to. Velikonoční týden bude plný rodinných receptů, takových, na které je každý z účastníků hrdý a chce se jimi pochlubit. Jak se jim to ale povede, když musí do menu zakomponovat ještě úkol týdne, jímž je příprava beránka?
Najde se někdo, kdo místo piškotového těsta sáhne po jiné alternativě? U sporáků tentokrát budou soutěžit tři muži a dvě ženy a všichni budou mít za cíl jediné. Pohostit, pobavit a zaujmout tradicemi. Jak se jim to nakonec podaří?
Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést deset tisíc. Ze stejné částky se pak bude moci těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte oblíbenou soutěž od pondělí do pátku a hlasujte!
Pondělí: Důchodkyně Zdeňka (67) ráda poznává nové lidi, kteří jsou pro ni zdrojem inspirace
Nabídku účasti ve velikonočním speciálu přijala, protože se podle ní má zkusit vše. Žije s manželem, mají dvě dospělé děti, dvě vnoučata a jedno pravnouče. S rodinou se vídá poměrně často a vždy spolu tráví příjemný čas. Dcery umí malovat kraslice. Pro Zdenčinu rodinu jsou Velikonoce největším křesťanským svátkem. Dodržují velikonoční obřady od Zeleného čtvrtka až do Velikonočního pondělí. Tradičně se u nich doma peče cukroví, kterým hosty poněkud zaskočí. Sledujte už v pondělí, jak seznamovací večer dopadne, komu bude chutnat a kdo jako první začne taktizovat.
Úterý: Podnikatelka a mandlová královna Kateřina (42) se naplno věnuje Hustopečské mandlárně
Založila ji se svým bratrem v roce 2012. Zabývají se výrobou a propagací produktů z mandlí. A jaký nejhorší zážitek z kuchyně Kateřina má? Když byla na brigádě jako studentka, kuchař jí připravil překvapení. Dostala krásně naservírovaný řízek s bramborovou kaší a oblohou. Řízek šel poměrně ztuha krájet a všichni bedlivě sledovali, jak jí bude chutnat. Kateřina nechtěla urazit a s řízkem se prala statečně. Hadr v trojobalu ale nebyla dobrota… Kateřina pozve hosty na ochutnávku mandlových likérů a mandle budou zakomponované i v celém jejím menu. Sledujte už v úterý, jestli se u úterní hostitelky blýská na výhru, nebo zda dojde k trapasům a nehodám.
Středa: Vinař Vít (30) se věnuje svému vinařství, které sám založil
Doma dělali víno vždy, protože vinný sklep mají rovnou pod vlastním domem. Celá rodina má blízký vztah k tradicím a krajině, a proto mají i samotnou Pálavu na etiketách. K vínu přistupují s úctou a pečují o něj. Dávají každému vínu dostatečný čas a snaží se do něj co nejméně zasahovat. Hosté jich také dost ochutnají. A na jakou příhodu z kuchyně Vít vzpomíná? Jednou v neděli ráno vařil krémovou polévku z pečených brambor. Vše šlo podle plánu až do momentu, kdy dělal zásmažku. Místo dózy, která byla popsána jako „mouka“, sáhl po dóze, která byla popsána jako „moučka“. Ve spěchu si toho nevšiml a celá polévka byla sladká a nedala se jíst. Ve středu mu s vařením bude pomáhat tatínek. Jak se hostiteli večer povede? Dívejte se!
Čtvrtek: Vinař Jan (26) pracuje s rodinou v rodinném vinařství, kde má na starost obchod a marketing
Stará se ale také o sběr, lahvování, vývoj nových produktů, degustace a cokoli, co je zapotřebí. Jan má intoleranci na laktózu a lepek, ale nechce své hosty obtěžovat s tím, aby mu vařili speciální stravu. V rámci zábavy soutěžícím nabídne ochutnávku vín. A co jemu se stalo v kuchyni? Jednou si málem uřízl prst při krájení jahod, nakonec to bylo jen na stehy. Když to ukázal mámě, jednu mu vlepila. Jak vnímá velikonoční tradice? Velikonoce jsou pro Jana symbolem návratu života, příchodu jara a všeho pozitivního – a příležitost být s rodinou a užít si společné chvíle. Jak se čtvrtečnímu hostiteli jeho večer povede? Dívejte se!
Pátek: Provozovatel minipivovaru Štěpán (34) pivo začal vařit s kamarádem v „garážových podmínkách“
Po ukončení studií se rozhodl, že se bude svým koníčkem živit, a v roce 2014 založil s kamarádem pivovar Frankies – dodnes ho provozují ve dvou. Svým hostům naservíruje jako předkrm jedlé květy. Bude s nimi mít úspěch? Vaří téměř denně, ale pouze pro sebe a své okolí. K vysoké gastronomii nemá nijak vřelý vztah. Rád si pochutná, ale nesnáší přejídání a nerad tráví jídlem zbytečně mnoho času. Pro své hosty připraví ochutnávku piva. Jak dodržuje velikonoční tradice? Dříve se jim věnoval více – obcházel známé a koledoval s vrbovým proutím. Sledujte už v pátek, co jste během týdne nepostřehli!
Tento týden bude nejen plný zábavy a jídla, ale také skvělého vína a piva. Těšte se na páteční pokličky, nad kterými bude vše odhaleno! O soutěžících tohoto týdne se totiž hodně dozvíte!