Sázkař Jaroslav uvaří blaf týdne. Dojde i na jídlo ze zbytků od oběda
Prostřeno! XXV (68) - Plumlovský řízek
V kuchařské soutěži z Prahy a Středočeského kraje středeční hostitel naservíruje opravdu netradiční menu. Nad Jaroslavovou kuchyní budou hosté dokonce ohrnovat nos. On přitom uvaří rodinné recepty, hlavně speciality z Moravy, odkud pochází.
U stolu se tento týden sešla nesourodá parta, které je těžké trefit se do chuti. A to jde dnešnímu hostiteli Jaroslavovi o hodně. Vsadil se totiž se svojí sestrou, která už v soutěži vařila, že získá víc bodů než ona. „Pokud já dostanu 25 bodů v Praze a ona 24 v Prostějově, já mám pět litrů slivovice a budu vítěz,“ vysvětluje. Jeho menu bude velmi originální. Rodák z Moravy si nebude dělat starosti s dietou ani s nějakou moderní kuchyní. Na počest města Prostějova a hlavně nedaleké přehrady uvaří jako hlavní jídlo plumlovský řízek. Z kuřecího masa v těstíčku, volského oka a klobásy bude hostům přecházet zrak. Tolik věcí na jednom kousku masa ještě neviděli. Vše navíc bude zasypané sýrem a polité kečupem. Smažené brambory jako příloha a obloha z rukoly všemu nasadí korunu.
Plumlovský řízek Zdroj: FTV Prima
Tajine s rýží a pita chléb Zdroj: FTV Prima
Hummus se zeleninou a pomazánka z pečených paprik s pečivem Zdroj: FTV Prima
Hovězí líčka na víně s žampiony, bramborová kaše Zdroj: FTV Prima
Crème brûlée Zdroj: FTV Prima
Hovězí polévka se zeleninou a domácími nudlemi Zdroj: FTV Prima
Moravský frgál Zdroj: FTV Prima
Čokoládový fondant s malinovým coulis Zdroj: FTV Prima
Trio masových špízků Zdroj: FTV Prima
Hruškový koláč s crème fraîche Zdroj: FTV Prima
Marocká rajčatová polévka Zdroj: FTV Prima
Pasta z pečeného vepřového masa, domácí chléb Zdroj: FTV Prima
Slepičí vývar Zdroj: FTV Prima
Hovězí wagyu steak s bramborami grenaille Zdroj: FTV Prima
Caesar salát s krevetami Zdroj: FTV Prima
Hráškový krém s krutony a slaninkou Zdroj: FTV Prima
Skořicové šneky s polevou Zdroj: FTV Prima
Polévka z pečené dýně Zdroj: FTV Prima
Tagliatelle s masovým ragú Zdroj: FTV Prima
Crostini Zdroj: FTV Prima
Nejvíc se budou chuťové buňky bouřit milovníkovi kvalitní gastronomie Petrovi. Účastnice soutěže bikiny fitness Karolína si dá alespoň dietní část pokrmu, a to kuřecí maso. Adéle se to bude zdát jako tři jídla dohromady, Honza minimálně ocení Jaroslavovu odvahu. Že bude jídlo stát za to, demonstruje hostitel už při jeho přípravě. Málem sabotuje celý soutěžní večer, když zapojí do chodu tolik přístrojů, až mu vypadnou pojistky.
Sledujte Jaroslavův recept na levnou a chutnou svačinku ze zbytků:
Hostitel naservíruje frgál, který bude málo moravský
Kromě vaření se hostitel rozpovídá i o sobě. Je třikrát rozvedený a současnou manželku poznal na seznamce. Prý ho často za jeho vaření plísní, protože pak musí jeho výtvory ochutnávat a je pak těžké udržet si linii. Dieta je popravdě to poslední, co by Jaroslav řešil. Plumlovský řízek nebude jedinou zvláštní specialitou, kterou bude servírovat. Jako předkrm připraví pastu z vepřového. Tu představí jako jídlo z masa, které zůstane na pekáči po nedělním obědě. V tu chvíli by se v některých krve nedořezal. Je snad jídlo na talíři vyrobené z Jardových zbytků od včerejška?
Poté Jaroslav naservíruje hovězí polévku se zeleninou a nudlemi. Že jsou nudličky opravdu domácí, hostitel demonstruje fotografiemi, které jejich přípravu dokumentují. Rozpaky nastanou i během dezertu. Jaroslav totiž slíbí soutěžícím pravý moravský frgál. Někomu se však bude zdát málo autentický a také náplně nebudou šmakovat všem. Že by si nadšený amatérský kuchař nenastudoval správný postup? Kolik bodů nakonec Jaroslav vybojuje? Podaří se mu vyhrát sázku se sestrou? Sledujte vpodvečer na Primě.
Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů