Taktik týdne má navařeno dopředu a stejně nestíhá. Co všechno nakonec pokazí?
Prostřeno! XXV (70) - Vždy připraven
Přiznaný taktik a největší hráč tohoto týdne. Takové tituly si vysloužil páteční hostitel Honza, který se na svůj velký den připraví snad nejvíc, co jsme kdy v soutěži o nejlepší menu viděli. Má totiž dopředu připravené téměř vše. Přesto se ocitne v časovém presu.
V pátek se v soutěži amatérských kuchařů z Prahy a Středočeského kraje pokusí zaujmout se svým menu Honza. Ten už v soutěži kdysi vařil a prý se mu nepovedl dezert. Rád by si napravil reputaci, avšak hostům nechce nic prozradit, aby si nemysleli, že je hráč. Nenechá nic náhodě a zvolí hned několik prostředků k úspěchu. „Moje taktika je, že když během týdne potkám někoho, o kom si myslím, že je silný kuchař, tak ho srazím na bodech,“ přizná dokonce.
Honza je nezaměstnaný číšník a ke gastronomii má blízko. Dle průběhu celého týdne odvážně usoudí, že pokud vše půjde podle plánu, podělí se o první místo s pondělním hostitelem Petrem. Dopředu si připraví naložené špízy na předkrm, vývar na polévku, těsto na pita chleba a dezert. Před kamerou vše uvaří jen naoko a podle našeho soudu ne úplně povedeně. Jak jeho umění posoudí soutěžící?
První trapná chvíle nastane, když nechá Honza hosty čekat na chodbě:
Ulehčil si práci na jednoduchém menu až příliš?
Jakmile hosté dorazí, přijde první rozčarování. Honza je nechá čekat v předsíni a nepustí je dál do domu. A důvod? Nemá vyleštěné skleničky a prostřený stůl. „Mě překvapilo, že má skluz, protože mi to menu přijde jednoduché na čas,“ přemítá Petr. Předkrm podle něj hostitel opeče rychle, hlavní chod je na minutku, vývar se dělá sám a crème brûlée mu po upečení jen vystydne v lednici. Soutěžící míní, že se asi něco stalo. A nebude to jediný trapas, jehož se hostitel dopustí. Ve své bezelstnosti průběžně vyzradí, co všechno si připravil dopředu a co se mu nepovedlo. Vyvolá tak pochyby o svém kuchařském umění, a někteří dokonce zpochybňují, že jídla připravoval sám.
Jako hlavní chod Honza zvolí wagyu steak, u kterého nezapomene zdůraznit, kolik stál, jakou měl na něj slevu a co za vzácnost jim dává na talíř. Přesto se některým netrefí do chutí, což ho viditelně zamrzí. Na to, že celý týden Honza kritizoval, co mohl, k němu ale přece jen budou ostatní shovívaví a jeho přešlapům se zasmějí. Napraví si dnešní hostitel reputaci a dosáhne na vysněnou výhru? Odpustí mu soutěžící, že taktizoval? Sledujte vpodvečer na Primě.
Plumlovský řízek Zdroj: FTV Prima
Tajine s rýží a pita chléb Zdroj: FTV Prima
Hummus se zeleninou a pomazánka z pečených paprik s pečivem Zdroj: FTV Prima
Hovězí líčka na víně s žampiony, bramborová kaše Zdroj: FTV Prima
Crème brûlée Zdroj: FTV Prima
Hovězí polévka se zeleninou a domácími nudlemi Zdroj: FTV Prima
Moravský frgál Zdroj: FTV Prima
Čokoládový fondant s malinovým coulis Zdroj: FTV Prima
Trio masových špízků Zdroj: FTV Prima
Hruškový koláč s crème fraîche Zdroj: FTV Prima
Marocká rajčatová polévka Zdroj: FTV Prima
Pasta z pečeného vepřového masa, domácí chléb Zdroj: FTV Prima
Slepičí vývar Zdroj: FTV Prima
Hovězí wagyu steak s bramborami grenaille Zdroj: FTV Prima
Caesar salát s krevetami Zdroj: FTV Prima
Hráškový krém s krutony a slaninkou Zdroj: FTV Prima
Skořicové šneky s polevou Zdroj: FTV Prima
Polévka z pečené dýně Zdroj: FTV Prima
Tagliatelle s masovým ragú Zdroj: FTV Prima
Crostini Zdroj: FTV Prima