BONUS Masový koláč z Anglie podle Pohlreicha: Shepherd´s pie
Nacvičte si anglickou klasiku v podobě zapékaného hovězího. Shepherd´s pie (pastýřský koláč) není náročný na přípravu. Zapékání patří k základním způsobům úpravy masa. To je pokryto vrstvou těsta, brambor, bramborové kaše či zeleniny. Ochranná vrstva chrání maso před žárem.
Aby maso mělo pěknou, oku lahodící barvu, musíme jej před zapékáním nejprve zprudka orestovat, pak zakrýt a dát zapéct. Jakmile maso zakryjeme, nemusíme se mu v troubě skoro vůbec věnovat.
Další díl pořadu Vařte jako šéf! uvidíte příští čtvrtek ve 21.30 na Prima family. Těšte se na vydatnou grilovačku.
Vše o pořadu Vařte jako šéf najdete ZDE
Zapékané hovězí na anglický způsob
Na přípravu budete potřebovat: Nestihli jste čtvrteční školu vaření Zdeňka Pohlreicha Vařte jako šéf? Nevadí. Pusťte si ji na Prima PLAY
Pro 6 osob
750 g mletého hovězího masa
250 ml vývaru
extra panenský olivový olej
1 cibuli, nadrobno nakrájenou
2 mrkve, očištěné a nadrobno nakrájené
200 g hrášku, čerstvého nebo mraženého
hladkou mouku na poprášení
1 polévkovou lžíci rajčatového pyré
Několik kapek worcestrové omáčky
½ polévkové lžíce čerstvých lístků tymiánu
1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu
2 nadrcené stroužky česneku
sůl a čerstvě namletý pepř
Na brambory:
750 g oloupaných brambor
1 vaječný žloutek
45 ml plnotučného mléka
15 ml smetany ke šlehání
60 g másla
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup:
Připravte si bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka.
Slijte z brambor přebytečnou vodu a přidejte máslo, mléko a smetanu. Pomocí kuchyňského mixéru brambory rozmíchejte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte vaječný žloutek. Důkladně promíchejte.
Předehřejte troubu na 200 °C. Na vaření a recepty z celého světa zaostřujeme na webu Prima FRESH
Nyní se pusťte do přípravy masové směsi. V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli s mrkví. Jakmile začnou chytat barvu, přidejte nadrcený česnek, mleté hovězí maso a pokračujte v restování další 3 minuty. Zlehka osolte a opepřete. Zaprašte směs moukou a promíchejte.
Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky. Zakryjte pánev poklicí a duste přibližně 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Nakonec do směsi přidejte hrášek.
Připravte si zapékací nádobu a na její dno přendejte masovou směs. Pokračujte s bramborovou kaší a pomocí špachtle ji rozprostřete po celém povrchu masa až ke krajům zapékací nádoby.
Uložte zapékací nádobu do trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu.
Vyndejte z trouby, přendejte na servírovací talíře a ihned podávejte.