Vařte jako šéf! Recepty na vejce z 1. dílu
Přijdou vám míchaná vajíčka příliš obyčejná? V životě se s nimi setká každý kuchař. Jen málokdo je ale umí správně připravit. Učňové Zdeňka Pohlreicha už vědí, jak na ně. Kouzlo je v postupu práce. Vajíčka pozvolna nalévejte na pánev od středu ke krajům. Vejce stáhněte z plotny a domíchejte mimo.
Míchaná vajíčka na francouzský způsob
Na přípravu budete potřebovat:
Pro 2 osoby
4 vejce
2 polévkové lžíce másla + 1 polévkovou lžíci másla navíc
1 polévkovou lžíci smetany ke šlehání
několik najemno nakrájených stébel pažitky
čerstvé pečivo
Další materiály k prvnímu dílu pořadu Vařte jako šéf! najdete ZDE
Postup:
Připravte si vodní lázeň. Na plotnu dejte hrnec s vodou a na něj postavte skleněnou misku. V misce rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla a 1 polévkovou lžíci smetany ke šlehání. Přidejte našlehaná vajíčka a pomocí vařečky neustále míchejte, dokud nezhoustnou a nebudou krémová.
Nakonec do vajec zamíchejte lžíci smetany a pokrájenou pažitku.
Míchaná vejce přendejte na talíře a podávejte s čerstvým pečivem.
VJŠ (1) recepty - Míchaná vejce
Celý 1. díl školy vaření Zdeňka Pohlreicha Vařte jako šéf! si pusťte ZDE
Další sledujte už příští čtrvrtek ve 21.30 na Prima family
Vaječná omeleta s chorizem
VJŠ (1) recepty - Omeleta
Na přípravu omelety budete potřebovat:
Pro 2 osoby
6 velkých vajec
100 g chorizo klobásy nakrájené na kolečka
3 menší brambory, uvařené a nakrájené na plátky nebo na kostičky
2 šalotky, najemno nakrájené
čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu
sůl a čerstvě namletý barevný pepř
hrst lístků petrželky (ne kudrnky)
olivový olej
Postup:
Na jednu omeletu vyklepněte do misky 3 vejce, přidejte lžíci vody, osolte, opepřete a vidličkou našlehejte.
Na rozpálenou pánev dejte polovinu nakrájeného choriza a polovinu připravených brambor.
Krátce zprudka opečte a zalijte připravenou vaječnou směsí. Vařečkou nebo špachtlí směs zlehka zamíchejte, aby se omeleta ve středu pánve nařasila. Omeletu nenechte propékat moc dlouho, nebyla by potom dobrá.
Nyní v misce smíchejte šalotku s petrželkou, zakapejte pár kapkami olivového oleje a přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Osolte, opepřete a vše dobře promíchejte.
Trochu připravené směsi dejte na omeletu, srolujte ji od kraje pánve a přendejte na talíř. Stejným způsobem připravte i druhou omeletu.
Ztracené vejce na míchaném salátu
VJŠ (1) recepty - Ztracené vejce
Na přípravu ztaceného vejce na salátu budete potřebovat:
Pro 2 osoby
směs listových salátů
250 g cherry rajčátek
1 avokádo
olivový olej
sůl a čerstvě namletý barevný pepř
2 vejce
200 ml octa
Postup:
Salátové listy důkladně operte a rozdělte do dvou misek. Přidejte cherry rajčátka rozkrojená na půlky a na plátky nakrájené avokádo. Zakapejte olivovým olejem, osolte a přidejte čerstvě namletý barevný pepř.
Na přípravu ztracených vajec si připravte hrnec s větším průměrem. Naplňte ho vodou a dejte vařit. Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, vlijte do ní připravený ocet.
Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vajíčka. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý).
Na závěr položte na každý salát jedno vejce a ihned podávejte.
Dobrou chuť!
Jak na vajíčka? Zákládní finty, triky a fígle z Pohlreichovy kuchyně.
Jak uvařit netradičně vajíčka naměkko? Podívejte se na video: