Velikonoční menu plné zeleniny + pár dobrot navíc
Rychlé, svěží a hlavně dobré. Přesně takové by mělo být sváteční menu na Velikonoce. Jestli chcete rodinu překvapit na Velikonoce něčím novým a opravdu dobrým, čtěte dál.
I když to podle počasí nevypadá, je jaro a všechno by se mělo zelenat. Vneste trochu zeleně i na sváteční stůl. Udělejte si zelenou polévku, přidejte k masu zelenou zeleninu a využijte ji i ve studené kuchyni. Máme pro vás samozřejmě i dva typické velikonoční pokrmy, které by na velikonočním stole neměly chybět – mazanec a nádivku. Ovšem v trochu netradiční formě.
Malý předkrm vám zkrátí čekání na to, co přijde:
Nádivkové muffiny
Nádivka neboli hlavička je jednou z hlavních velikonočních specialit. Místo toho, abyste jí plnili maso nebo ji podávali jako předkrm, udělejte si z ní předkrm tak akorát do ruky. A když něco náhodou zbyde, koledníci určitě rádi pár muffinů ochutnají.
Foto: Láska prochází kuchyní
Klikněte si pro recept: Nádivkové muffiny
A pokračujeme polévkou:
Polévka z medvědího česneku s portským vínem
Tahle krémová polévka je doslova skvostná a klidně ji můžete dát i dětem. Navíc vás vyjde jen na pár korun, protože hlavní surovinu – medvědí česnek si můžete natrhat venku, kde je trochu vlhko a stín, třeba v lese u potůčku.
Foto: Michal Šajmir
Klikněte si pro recept: Polévka z medvědího česneku s portským vínem
Hlavní chod:
Zapečené krůtí závitky s chřestem
Mohlo by se zdát, že dělat závitky je pracné. U těchto to neplatí! Zvládnete je umotat za chvilku a pak už jen stačí je dát do trouby a připravit mezitím přílohu – třeba vařené nebo pečené brambory.
Foto: isifa.com
Klikněte si pro recept: Zapečené krůtí závitky s chřestem
A co bude sladkého ke kávě?
Minimazance s drobenkou
I s natolik tradičním pečivem, jakým bezesporu mazanec je, se dá experimentovat. Tyhle mazancové zmenšeniny jsou obdobou plněných koláčků, takže si je můžete i obdobně naplnit – tvarohem, mákem, marmeládou, ovocem...). A nezapomeňte na křupavou drobenku s jahodovou příchutí!
Foto: Jezte česky
Klikněte si pro recept: Minimazance s drobenkou
Co když přijde návštěva?
I na tu je potřeba se připravit, protože není nic horšího, než když ve spěchu hledáte ve spíži zapadlý sáček se slanými brambůrky a pár posledních oliv. Znáte trhací chleba? Ten postavíte na stůl, povídáte si s hosty a přitom trháte a trháte, až není co trhat...
Foto: beantownbaker.com
Klikněte si pro recept: Trhací chleba
A co s mísou vykoledovaných vajec?
Něco sníte jen tak, něco můžete dát do zeleného salátu, přidáte kousek šunky a sýru a máte studenou večeři. A ze zbytku si uděláte třeba pomazánku. Jestli vám chutná guacamole, zkuste tuhle variaci, do které potřebujete hned čtyři vařená vajíčka:
Avokádová pomazánka s vejci
Foto: Gurmet
Klikněte si pro recept: Avokádová polévka s vejci
Další (nejen) velikonoční dobroty najdete v novém čísle magazínu Prima FRESH, které je právě v prodeji: