Celebrity

25. července 2022 12:26

Vanesa Havlíková

Český divák a americký divák se liší. Trailer na Žižku je ale jen jeden, říká Jákl

Nový český trailer filmu Jan Žižka

Již na začátku září dorazí do kin dlouho očekávaný film Petra Jákla Jan Žižka. Tvůrci zveřejnili finální oficiální trailer k filmu o zrození nejslavnějšího vojevůdce českých zemí a jednoho ze sedmi nikdy neporažených válečníků historie.

Snímek z počátku 15. století se nyní představuje trailerem. „Snažil jsem se do traileru vložit o něco více příběhu, který je pro mě důležitý. Pro mě je vlastně celý film především o Žižkově osobním příběhu,“ uvedl pro FTV Prima Petr Jákl.

První oficiální trailer

Od 8. září se diváci mohou těšit na příběh, který začal vznikat před dvanácti lety. První klapka Jana Žižky padla 17. září 2018 a poslední po 56 natáčecích dnech 8. prosince 2018. Oficiální trailer k filmu však netrpěliví diváci můžou zhlédnout už nyní.

Jako většina producentů samozřejmě i Petr Jákl přemýšlel, kolik by toho měl v traileru odhalit. „Co by se mělo a nemělo v traileru ukázat, je vždycky velká otázka. Já mám obecně radši, když se z traileru moc nedozvím anebo je pak ve filmu všechno jinak. Nicméně většinou trailery v dnešní době ukazují hodně z příběhu. Navíc je potřeba diváka nalákat na nejatraktivnější věci ve filmu, protože konkurence je obrovská a diváci si dneska důkladně vybírají, za co zaplatí,“ popsal svoje myšlenkové pochody producent a režisér.

Přesto raději trailer ukázal nejdříve „kontrolní skupině“. „Trailerů jsme měli několik a všechny jsme testovali u diváků. Testování potvrdilo mého favorita, a tak ho s klidem můžeme použít,“ vysvětlil Jákl s tím, že obvykle se jinak střihá trailer pro Českou republiku a jinak pro USA. „U traileru je důležité vědět, na jakého diváka člověk cílí. Bohužel je to jinak v Americe a jinak u nás. Ale trailer máme jen jeden, a tak je takovou kombinací, která, jak doufám, bude fungovat pro všechny,“ řekl otevřeně Petr Jákl.

Světový trhák

Osmačtyřicetiletý režisér filmů Kájínek či Ghoul, zároveň producent amerických snímků Nejvyšší pocta nebo Bestsellery, je uznávaným režisérem jak u nás, tak ve světe. Snímek Jan Žižka se bude uvádět i v zahraničí, a proto vznikly dvě jazykové verze filmu i upoutávek.

Ve filmu, který už nyní filmoví kritici nazývají trhákem, si zahrají uznávaní světoví herci Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode, Til Schweiger, Vinzenz Kiefer, Werner Daehn, William Moseley a Sophie Lowe.

Za české herce se ve snímku o Žižkovi objeví například Karel Roden, Ondřej Vetchý, Marek Vašut, Jan Budař, Ben Christovao a další.

Do filmu kromě herců režisér povolal i sportovce Lukáše Krpálka, Davida Svobodu, Romana Šebrleho, Rudolfa Kraje, Marka Švece, Petra Vágnera, Viktora Peštu a další.