Marian Roden jako Mušovák Karel z Vinařů má rád Dornfelder. Co tahle odrůda říká vám?
Desátá epizoda Vinařů s názvem Cimbál se točí kolem zmizení cimbálu. Na svědomí ho budou mít Mušováci v čele s Karlem (Marianem Rodenem). A právě on si moc rád pochutná na Dornfelderu.
Německý „kříženec kříženců“ pochází hned ze čtyř odrůd, tedy vlastně ze dvou – Helfensteiner a Heroldrebe. Jeho rodiči jsou na straně jedné méně známé odrůdy Jakubské a Trolínské (z nichž byla vyšlechtěna odrůda Helfensteiner), na straně druhé populární a oblíbený Modry Portugal s Frankovkou (ti jsou rodiči odrůdy Heroldrebe).
Oba rodiče odrůdy vyšlechtil ve Weinsbergu šlechtitel August Herold, není se tedy čemu divit, že i Dornfelder pochází z Weinsbergu. Pěstuje se zejména v Německu, najdeme ji ale i v Rakousku či Švýcarsku. U nás ji najdeme asi na jednom procentu vinic. Své jméno získala podle zakladatele první vinařské školy v Německu, Immanuelu Dornfelderovi.
Víno tmavě červené barvy má jemně ovocité aroma. Dominantní je vůně a chuť lesních plodů, narazit ale můžete až na oříškové tóny. Díky vysokému obsahu antokyaninových barviv se často užívá do cuvée pro zesílení barvy červených vín. Mladší Dornfeldery se vychutnáte s pokrmy italské kuchyně, vína plnějšího charakteru se hodí k výrazným úpravám masa, zvěřině a pokrmům z grilu.
Na Dornfelderu si můžete pochutnat nejen v láhvi, ale i rovnou na hroznu. Pro přímou konzumaci se totiž vyloženě hodí!