Ryzlink vlašský je základ každého pitného režimu. Alespoň podle Vinařů
Doktor Luža ze seriálu Vinaři je přesvědčen, že „vlašák“ je základem pitného režimu. Ovšem pozor, důležitá je i pravidelnost jeho konzumace!
Ač se jmenují stejně, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský nemají kromě jména mnoho společného. Tomu rýnskému se budeme věnovat obšírně jindy, dnes se zaměříme na Ryzlink vlašský.
Odrůda, která je dnes rozšířená v Rakousku, na Balkáně i v Maďarsku, pochází nejspíš z Francie. Odtud cestovala přes Porýní do Dolního Rakouska a dále na východ a při tomto „tahu“ se dostala i na naše území. To bylo až v 19. století. Za jedno století se ale dokázala krásně rozšířit po vinařské oblasti Morava a zejména na Pálavě jí to prospívá. Jeden by si skoro myslel, že pochází odsud!
Proč je Pálava top?
Je to dáno hned několika faktory, předně vápencovým podložím a tím, že na Pálavě málo prší a naopak hodně svítí slunko. To přesně totiž „vlašáky“ potřebují. Jediný problém je, že vinice Ryzlinku vlašského u nás pozvolna stárnou. Ono se není čemu divit, čím starší keř, tím hlubší má kořeny. A čím hlubší má kořeny, tím lépe – dokáže si potom brát živiny a minerální látky z hlubších vrstev podloží a víno tak získává na kořenitosti a mineralitě. Ovšem zároveň, čím je keř starší, tím plodí méně, což je v důsledku poměrně neekonomická záležitost…
Co je to mineralita? Ne úplně obvyklé chuťové tóny ve víně, které bývají popisovány jako kovové či slané. Způsobuje je především kyselina jantarová, ale i další složky vína.
Pro Ryzlink vlašský je typický vyšší obsah kyselinek. Ty jsou pak ve vyzrálých vínech často příjemně pikantní a osvěžují zbytkový cukr. Popsat jednoduše, co ve „vlašáku“ najdete, to je oříšek. Spektrum vůní a chutí je totiž poměrně široké – od lipových tónů, přes hořké mandle, jablka, citrusy, med až po „rozkvetlou louku“. A pro Ryzlinky vlašské z Mikulovska je typická již zmiňovaná mineralita.
Vyzrálý Ryzlink vlašský poslouží dobře jako aperitiv, doprovodí lehčí pokrmy postavené na zelenině či bílém masu. Extraktivnější „vlašáky“ zvládnout doplnit i těžší, masitá jídla. Hodí se na rauty, kde si k nim dopřejete bílé sýry, zvěřinové paštiky či šunky.
Epizodu Vinařů, která se bude točit kolem "vlašáku", sledujte v neděli ve 20.15 na Primě!