Prima maminka

17. listopadu 2023 10:55

CNN Prima NEWS

Víte, na jaké alimenty máte nárok? Vypočtěte si je v kalkulačce výživného

Jurečka chce valorizaci alimentů

Zatímco na početí dítěte jsou běžně potřeba dva lidé, později na péči, výchovu a zaopatření mnohdy zůstane jen jeden. Jeho každodenní starosti může ještě znepříjemnit neochota druhého rodiče přispívat na život dítěte. Víte, na jaké alimenty máte jako osamělý rodič právo? Ověřte si je pomocí speciální kalkulačky.

Díky speciální kalkulačce můžete zjistit orientační výši alimentů při současné podobě legislativy:

Výši výživného si můžete vypočítat ZDE

Co budete potřebovat? Pro výpočet alimentů je zapotřebí úvest jen tři údaje:

  1. Měsíční čistý příjem druhého rodiče (stačí i orientační částka)
  2. Počet dětí, které s bývalým partnerem máte
  3. Věk dítěte/dětí

Kdo určuje výši výživného?

Každý rodič, který po rozvodu přemýšlí nad výší alimentů pro své dítě, by měl vždy brát v potaz, že tabulky a uvedená procenta z platu bývalého partnera slouží pouze jako doporučení. Záleží jen na soudci, zda se podle nich bude řídit.

I tak si mohou rodiče před návštěvou soudu zjistit alespoň přibližnou výši alimentů. Ministerstvo spravedlnosti na svých stránkách nabízí i náhled do doporučující tabulky výživného, včetně manuálu k ní. Stejně tak na stránkách resortu naleznete kalkulačku pro výpočet orientační částky alimentů – je o něco složitější, zato více podrobná. Opět nechybí manuál.

Nízké alimenty ve výši stovek korun

V praxi dochází i k tomu, že jsou alimenty stanoveny v řádech stovek korun měsíčně. Taková částka v dnešní době zdaleka nestačí k pokrytí nákladů spojených se spokojeným životem dítěte. I proto by brzy mohlo dojít k úpravě zákona – například v podobě nastavení minimální částky výživného či jeho automatické valorizace. Jak přesně by případná změna měla vypadat, je zatím v jednání.

Zdroj: CNN Prima NEWS

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.