Celebrity

22. března 2024 18:40

David Laštovka

Vladimír Čech věděl, že umírá. O rakovině nemluvil, nemoc tajil i před maminkou

Herec, dabér a moderátor Vladimír Čech se dožil 61 let. Přestože poslední roky bojoval s rakovinou, nedával na sobě nic znát, snažil se pracovat a rozdávat radost, dokud mu to jeho zdravotní stav umožňoval. Věděl, že umírá, přesto svůj osud bral velmi statečně.

Vladimír Čech, který zemřel před 11 lety, byl dvakrát ženatý a měl dva syny a dvě dcery. S druhou manželkou Miladou, která mu byla oporou až do poslední chvíle, prožil 21 let. Vážné zdravotní problémy se u něj poprvé projevily před Vánoci roku 2011 bolestmi břicha. V lednu mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva. Následovala operace, po ní chemoterapie a biologická léčba. O život bojoval velmi statečně a ani v těch nejtěžších chvílích ho neopouštěl pověstný humor. Ještě v létě 2012 vyšel s batohem na zádech zdolávat vrcholky hor.

Čtěte také: Světovému žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku vládnou evropské země

S divadlem se sice musel rozloučit, nadále se ale věnoval dabingu a přijímal i práci před kamerou. Naposledy s ním natáčel režisér Tomáš Magnusek. „Věděli jsme, že je vážně nemocný, ale on působil neskutečně pozitivně, bavil celý štáb a odváděl naprosto profesionální práci. O své nemoci nemluvil. Nikdy ale nezapomenu na to, jak mi Ivanka Andrlová vyprávěla, jak spolu s Vladimírem jeli z posledního natáčení domů. Když jako první vystupovala z auta, popřála mu hezký zbytek dne. On jí na to odpověděl, že jí přeje hezký život,“ prozradil režisér redakci webu Prima Ženy.

Tomáš Magnusek měl tu čest oddat sestru Jiřího Korna a herečku Yvettu Kornovou:

Chtěl umírat doma, převoz už však nebyl možný

Rakovina se Vladimírovi Čechovi bohužel rozšířila po celém těle a dostavil se u něj takzvaný Lynchův syndrom. Zemřel v nemocnici ve spánku 22. března roku 2013 ve věku 61 let. Další den měl být převezen domů, aby skonal v přítomnosti nejbližších a v prostředí, které miloval. Jeho stav byl ale natolik vážný, že přesun už nebyl možný.

Svou nemoc dlouho tajil i před vlastní maminkou, někdejší televizní a rozhlasovou hlasatelkou Hedou Čechovou. Ta syna přežila o sedm let. Dožila se požehnaného věku 91 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.