Whisky Life! Prague 2025 aneb Když nejde o pozlátko, ale o sílu výběru a kvalitu
ZA BAREM: Whisky Life! Prague 2025 aneb Legenda na ročníku, který ukázal, že nejde jen o hezké stánky
Whisky Life! Prague 2025 znovu potvrdila, že Praha umí hrát první ligu. Novoměstská radnice se během festivalu naplnila kouřem, vanilkou, dřevem a hlavně ambicí. Ať už jste dorazili jako fajnšmekři, lovci limitek nebo jen zvědavci hledající nový zážitek, letošní ročník servíroval všechno najednou. A intenzita se valila ze všech stran — z lidí, chutí i cen.
Peated whisky dominovala. Stánky se předháněly, kdo nabídne kouř co nejvíce připomínající popel z babiččina sporáku nebo lékárnu po apokalypse. Zvlášť skotské klasiky táhly. Stály se na ně fronty, jenže tentokrát se pekelně dařilo i nezávislým bottlerům — spoustě lidí vyrážely dech nové edice, které by ještě před pár lety zůstaly bez povšimnutí.
ČTĚTE DÁLE: Dvě tváře nočního Vřídla. Od noblesy Becher's Baru ke smyslnému Splendidu
Festival si klade za cíl propojovat začínající a zkušené whiskaře. Přestože whisky hraje hlavní roli ve všech ohledech, v nabídce se objevil také gin s tonikem či pivo Guinness. Do světa konkrétních značek vtáhli návštěvníky přední čeští i světoví odborníci během řízených degustací, takzvaných masterclasses. „Udělali jsme ocenění nejlepší whisky festivalu. Dále stojí za zmínku ocenění za mimořádný přínos do světa whisky a máme letos poprvé soutěž o týdenní pobyt na ostrově Islay v domě The Saddlers. A nesmím opomenout představení naší vlastní whisky, kterou jsme stočili, a to Royale Salute,“ upřesňuje organizátorka akce Mirka Kverková.
Charles MacLean patří k nejuznávanějším odborníkům na whisky a v letošním roce byl hlavním hostem festivalu Whisky Life! Prague. Je autorem téměř dvou desítek publikací, z nichž některé byly přeloženy do češtiny, například kniha Svět whisky. Patří také mezi pouhých sto lidí, kteří byli jmenováni do síně slávy Whisky Hall of Fame. Zároveň patří do exkluzivního společenství Keepers of the Quaich, kam jsou přizvány pouze osobnosti, které se zasloužily o rozvoj skotské whisky. Charles MacLean navíc v tomto společenství získal titul Master of the Quaich.
A jaká je ta whisky, která kapacitujako je MacLean„vystřelila“ do vesmíru? „Obvykle odpovídám, že je to ta, kterou mi chcete koupit. Ale zmínil bych Springbank, která byla destilována v roce 1919 a stáčena do lahví po asi 50 letech. Byla to nejpozoruhodnější whisky, kterou jsem kdy ochutnal, a že jsem měl tu možnost ochutnat mnohé whisky. Takže ta byla výjimečná,“ říká MacLean.