Za Terminálem s Tomem Hanksem stojí příběh uprchlíka

UP-Spot Prima+ Bodyguardi (už nyní)

Už v neděli uvidíte snímek Stevena Speilberga v hlavní roli s Tomem Hanksem. Terminál. Tom Hanks bravurně vypráví opravdový příběh emigranta, jenž zůstal na letištním terminálu dlouhých osmnáct let. Vše uvidíte na Prima Love v neděli ve 20.15.

Tom Hanks zvárnil roli Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorný, s pasem neexistující země musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Elita americké režie, Steven Spielberg, tak popisuje Hlavu 22 v praxi a zároveň mikropříběh muže, jenž začíná pomalu ale jistě poznávat mechanismy mraveniště jednoho z největších letišť na světě, kde tráví týdny a měsíce.

Málokdo však ví, že americký snímek, jenž se během druhého víkendu po uvedení do amerických kin vyšplhal na druhé místo, je inspirovaný skutečným příběhem muže, jenž na letištním terminálu zůstal daleko déle a jeho osud nekončil hezkou letuškou podobající se Catherine Zeta Jones.

Příběh uprchlíka z letiště

Americký příběh se však ve skutečnosti odehrával jinde než na největším letišti USA. V roce 1998 se Íránec Mehran Karimi Nasseri jako oficiální uprchlík ocitl na letišti Charlese de Gaulla. A cestovatelé už začínají chápat, kde se stala chyba, jelikož toto letiště je pravidelně popisováno v žebříčcích jako to nejhorší na světě. Nasseri se snažil dostat do Velké Británie, když během kontroly zjistil, že mu někdo ukradl všechny doklady.

Byrokracie sehrála svou roli znamenitě, bezprizorný Nasseri nemohl dostat doklady a opustit zemi, rozhodl se tedy zůstat na letišti. Se svými věcmi žil na lavičkách osmnáct let až do roku 2006. Odešel jen proto, že ho zdravotní problémy donutily navštívit nemocnici. Abychom však neubližovali francouzským úředníkům. Nasseri mohl opustit letiště už mnohem dříve, viditelně ho ale svět letiště naprosto pohltil. Během svého žití na lavičkách terminálů tak propadl studiu ekonomie a čtení obecně, zároveň každý den poznával nové lidi a vyprávěl jim svůj příběh. Jeho cesta v roce 2006 nakonec nesměřovala do Anglie, kam měl kdysi namířeno, ale skončil na sociální ubytovně v Paříži.

Ani jeho příběh neinspiroval jednou, ale rovnou dvakrát. Nejdříve totiž na motivy jeho osudu vznikl francouzský snímek Spadli z nebe, o skoro deset let později měl premiéru Terminál od Stevena Spielberga. A ten uvidíte na Prima Love už tuto neděli ve 20.15!


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.