Celebrity

24. prosince 2023 07:00

David Laštovka

Zdeňka Kryzánka z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku žena bránila. Přesto skončil ve vězení

Herec Zdeněk Kryzánek, člověk s bouřlivým životním osudem, před kamerou obvykle hrával padouchy. Dožil se pouhých pětapadesáti let a zemřel na Štědrý den. Od jeho smrti právě uplynulo 48 let. Jaké bylo jeho soukromí?

Zdeněk Kryzánek si v dobách hluboké totality nebál pouštět pusu na špacír, na což doplatil. Během divadelního angažmá v Plzni byl za „nepřátelské výroky zaměřené proti republice a jejímu lidově demokratickému zřízení“, zadržen policií.

Z průšvihu se ho pokoušela dostat jeho manželka, která napsala policii dopis. Aby se vyhnul trestu, vylíčila ho jako nesvéprávného. „Dovoluji si upozornit orgány Bezpečnosti, že manžel není v podnapilosti příčetný, jak bylo zjištěno ve více případech a jak může být i svědecky prokázáno. Je o něm všeobecně známo, že v podnapilosti si počíná zcela neodpovědně a naprosto neví, co mluví a co dělá. Pokouší se například o sebevraždu nebo klečí na kolenou a modlí se arabsky a při tom dělá, jako by četl z knihy, ačkoliv ji v ruce nemá, píše a kreslí naprosté nesmysly,“ stálo v dochovaném dopise, který zaslala na policii.

Soud ho poslal na tři a půl roku do vězení

Zdeněk Kryzánek se ale u výslechu ke všemu dobrovolně přiznal. Odsouzen byl na tři a půl roku vězení nepodmíněně a k tomu dostal pětiletý zákaz herecké činnosti. Ve vězení si odseděl jeden rok, na svobodu se dostal díky amnestii vyhlášené tehdejším prezidentem Antonínem Novotným. Zákaz hraní mu však nadále platil. Na živobytí si tak vydělával všelijak. V rodném Jindřichově Hradci vykopával hroby, pomáhal stavět základní školu, poté pracoval jako výpravčí nebo zámecký kastelán.

V prosinci tohoto roku nás také navždy opustil herec Ladislav Županič:

Po uplynutí zákazu nastoupil do hereckého souboru československého státního filmu na Barrandově, díky čemuž před kamerou vytvořil téměř šedesát rolí. Mezi nejznámější patří postava gangstera Billa v komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo postava „kapitalisty“ Kvasničky ve filmu Bouřlivé víno.

Život Zdeňka Kryzánka vyhasl předčasně. Zemřel v roce 1975 na Štědrý den po běžné operaci břicha.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt manželka vězení film manželství Vánoce herec Štědrý den Bouřlivé víno Čtyři vraždy stačí, drahoušku Zdeněk Kryzánek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.