Ovesné vločky trochu jinak: Zkuste ovesnou kaši naslano
Míváte někdy dilema, co svačit odpoledne, když odborníci na zdravou výživu doporučují ovoce a další sladké pokrmy přesunout spíše do první poloviny dne? Zkuste ovesné vločky tentokrát využít naslano a připravte si z nich rychlou, výživnou a zeleninou nabitou ovesnou kaši.
Konzumace ovesných vloček začala být atraktivní přibližně v druhé polovině 20. století. Od té doby už víme, že jejich každodenní příjem má vliv nejen na snižování cholesterolu v krvi, ale rovněž na snižování vysokého tlaku. Co se však ví méně, je to, že při přípravě různých ovesných pokrmů je důležité vybrat ten správný typ vloček. Pravidlem je, že čím jemnější způsob zpracování, tím větší nasákavost.
Inspirujte se slanými recepty na ovesnou kaši, které jsou nejen rychle hotové, ale také rychle zaženou hlad a skvěle chutnají:
Zapečená ovesná kaše se sušenými rajčaty a ricottou
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 100 g ovesných vloček
- 100 g ricotty
- 200 ml mléka (může být i rostlinné)
- 1 vejce
- sůl a italské bylinky dle chuti
- tuk na vymazání Na dozdobení:
- asi 6 sušených rajčat
- asi 10 oliv
- 3 plátky šunky nebo slaniny
Postup:
1. Vločky smíchejte s rozšlehaným vejcem, ricottou, mlékem a vytvořte hmotu podobnou kaši. Přidejte koření, nasekaná sušená rajčata, olivy, šunku a osolte.
2. Směs přelijte do vymazané zapékací misky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut.
TIP: Hotovou kaši doplňte hrstí čerstvého špenátu nebo rukoly, křepelčími vajíčky, nakrájenými rajčaty, červenou cibulí nebo čímkoliv dle chuti či sezony.
Pikantní ovesná kaše s pečenou zeleninou a vejcem
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 50 g jemně mletých ovesných vloček
- 150 ml silného zeleninového nebo masového vývaru
- 1 lžičku olivového/slunečnicového oleje + oříšek másla
- 5 lístků čerstvého koriandru nebo 1 lžičku sušeného
- 1 lžičku kari
- 1 stroužek česneku
- pažitku nebo jarní cibulku dle libosti
- sůl a pepř dle chuti
Na dozdobení:
- 1 malé vejce
- 1 menší mrkev
- 5 cherry rajčátek
- 2 růžičky brokolice
- 2 žampiony
- bylinky (bazalka, oregano)
- krémový balzamikový ocet a chilli olej
Postup:
1. Mrkev nakrájejte na plátky a společně s brokolicí krátce povařte ve vroucí osolené vodě. Pak růžičky brokolice rozřízněte napůl a společně s pokrájenými žampiony orestujte na pánvi.
2. Mrkev s plátky rajčat dejte na plech, osolte, opepřete, přidejte trošku másla a pár kapek olivového oleje. Rajčátka ještě posypte bylinkami a pečte dozlatova (cca 10 minut při 170 °C).
3. Vejce uvařte tak, aby byl žloutek polotekutý (cca 6 minut). Pokud však tekutější střed nemusíte, uvařte jej natvrdo (cca 8 minut).
4. Na oleji a másle orestujte česnek, čerstvý/sušený koriandr a pažitku/jarní cibulku. Přisypte vločky a nechte chvíli osmahnout. Následně přidejte kari a podlijte vývarem. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem.
5. Kaši přendejte do hlubokého talíře, ozdobte zeleninou, zakápněte balzamikovým octem, pár kapkami chilli oleje a podávejte.
Ovesná kaše s cibulovou marmeládou
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 50 g ovesných vloček
- špetku tymiánu
- 200 ml mléka nebo vody
- 1 červenou cibuli nakrájenou na měsíčky
- 1/2 lžíce oleje
- 1/2 lžíce portského vína
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku balzamikového octa
- 1 zarovnanou lžičku tymiánu
- 40 g čerstvého kozího sýra
- rukolu na ozdobení
- med na pokapání
Postup:
1. Na oleji zpěňte cibuli, zlehka osmahněte a oheň stáhněte na minimum. Přidejte víno, med, balzamikový ocet a tymián. Směs nechte 30 minut táhnout (bez pokličky, na co nejnižším ohni). Poté osolte a opepřete podle chuti a stáhněte z ohně.
2. Mezitím si rozehřejte rendlík a krátce v něm opražte vločky a tymián. Následně do rendlíku vlijte mléko a na malém plameni nechte zhoustnout do požadované konzistence (cca 5 minut).
3. Hotovou kaši přendejte do misky, rozložte na ni cibulovou marmeládu a kozí sýr. Pokapejte pár kapkami medu a ozdobte rukolou.