2. října 2015 04:50
Lucie Průchová10 potravin, které zlepší vaše soustředění a paměť
Pokud máte problémy se soustředěním a zdá se vám, že hloupnete, možná je jen chyba ve vašem jídle.
Už jste se někdy zkoušeli na něco soustředit tak silně, že vás z toho rozbolela hlava? Třeba jste vyzkoušeli celou řadu strategií, jako je deaktivace facebookového účtu, vypnutí počítače a televize, nebo dokonce poslouchání motivačních programů. Pravdou je, že i když se může zdát, že mnoho rušivých elementů přichází z vnějšku, problém může být uvnitř vás.
Máte-li pocit, že jste pomalí, letargičtí a myšlení je mlhavé, měli byste se zaměřit na poslední jídlo, které jste měli. Protože, věřte tomu nebo ne, jídlo, které jste jedli, ovlivňuje vaše psychické schopnosti.
Potraviny, které jíme, mají přímý dopad na krev a hladinu kyslíku v lidském těle, tedy i v mozku, a stejně i na hladinu energie a to, jak se rychle vyčerpává. Proto má naše strava vliv na to, jak dlouho jsme schopni se soustředit a jak funguje naše paměť. Takže i když se může zdát, že váš boj s pamětí je marný a vy se nikdy už nic nového nenaučíte, není to pravda. Je důležité pochopit, že můžete ovládat své tělo tím, co jíte.
Máme pro vás 10 nejlepších potravin, které jsou důležité pro dobrou paměť a soustředění, a tipy, jak si jídla připravit, aby byla chutná, ale také zdravá. Každý den děláme rozhodnutí, která ovlivňují náš život, měli bychom tedy uvažovat i tom, jak zlepšit svou intelektuální výkonnost. Správná strava to může částečně udělat za nás.
Borůvky
Borůvky patří k nejzdravějším bobulím vůbec. Jsou chuťově skvělé, ale také jsou to silné antioxidanty s vysokým množstvím vitaminu C a K, obsahují i základní minerální látky, jako je draslík. Vysoká hladina kyseliny gallové v borůvkách také znamená, že jsou zvláště užitečné při ochraně mozkových buněk před negativními účinky stresu a úzkosti. Kyselina gallová totiž pomáhá komunikaci mezi neurony a tím zlepšuje kognitivní funkce.
Borůvky mohou být použity v různých sladkých i slaných pokrmech, od borůvkového koláče s ořechovou krustou až po těstovinový salát s kuřecím masem a borůvkami.
Avokádo
Nenechte se zmást množstvím tuku v avokádu – jsou to tuky zdravé. Plody dále obsahují vysoké hladiny vitaminů C, K a B, stejně jako kyselinu listovou, což znamená, že avokádo může pomoci zabránit vzniku krevních sraženin v mozku, protože zlepšuje tok kyslíku k němu. Tím zvyšuje možnosti koncentrace.
Většina lidí zná avokádo v guacamole nebo v různých salátech, ale přitom jde o ovoce, které má velmi rozmanité použití. Udělat si můžete například avokádové hranolky nebo si přidat avokádo k sázenému vejci na toast. Je to skvělý způsob, jak začít ráno.
Tučné ryby
Pstruh, makrela, tuňák a losos jsou oblíbené tučné ryby, které jsou plné omega-3 mastných kyselin, zejména pak DHA. Proto se tyto ryby doporučují všem, kdo chtějí zlepšit svou paměť, výkon mozku a koncentraci.
Vyzkoušejte pečeného pstruha plněného bylinkami a česnekem nebo rukolový salát s lososem, který chutná naprosto fantasticky.
Lněná semínka
Tato semena jsou nejlepším zdrojem ALA (kyselina alfa-linolenové), což je zdravý tuk, který dělá divy s mozkovou kůrou, zachovává ji zdravou a plně funkční. Úkolem mozkové kůry je zpracovat smyslové informace (zrak, chuť, hmat a podobně), takže je nedílnou součástí schopnosti soustředit se na informace a pochopit je. Lněná semínka také obsahují zinek, což je minerál, který je ideální pro ostření paměti.
Lněná semínka mají poměrně jemnou chuť a mohou být přidána téměř do jakékoliv pokrmu, jako jsou například zdravé snídaňové tyčinky nebo brusinkové bochníčky.
Ořechy
Mandle a vlašské ořechy jsou obzvláště skvělé na zostření paměti a na soustředění. Mají vysoký obsah ALA, antioxidantů, stejně jako vitaminy B6 a E, které udržují na nervový systém plně funkční a chrání mozkové buňky před možným poškozením, které by mohlo vést ke špatnému soustředění, paměti a koncentraci.
Přidávejte si oříšky do jogurtů, dezertů nebo slaných snacků, ořechy jsou dostatečně univerzální a dají se použít v různých jídlech. Vyzkoušet tak můžete třeba mandlovou krustičku na masíčku nebo ořechový chléb.
Řepa
Řepa obsahuje přírodní dusičnany, které rozšiřují krevní cévy v těle, a tím zlepšují proudění krve (a kyslíku) do mozku. Netřeba říkat, že se tím výrazně zlepšuje vaše duševní výkonnost a paměť. Je také plná antioxidantů, které pomáhají snižovat hladinu toxinů v krvi!
Mnozí lidé mají na řepu nepříjemné vzpomínky z dětství, když si ji vybavují jako narůžovělou hmotu nakydanou na talíř ve školní jídelně. Řepa však může být i výtečná, má jedinečnou chuť, když je připravena správným způsobem. Zkuste třeba čokoládove brownies z červené řepy, salát nebo řepové placky na způsob bramboráků.
Kokosový olej
Kokosový olej je bohatý na nasycené triacylglyceroly, které mají souvislost s lepší pamětí a koncentrací. Potvrzují to dokonce klinické studie na starších pacientech, kteří trpěli jistým postižením paměti. Olej také obsahuje protizánětlivé látky, které zlepšují kognitivní funkce.
Kokosový olej můžete přidávat do sušenek či salátů. Můžete však do svého jídelníčku zařadit pravé kokosové ořechy.
Kurkuma
Kurkumin je zvláštní látka nacházející se v kurkumě, která může za to, že je toto koření tak zdravé. Kurkuma je plná protizánětlivých látek, které pomáhají zvýšit antioxidační aktivitu v našem těle a zlepšují tok kyslíku do mozku, takže nás udrží ve střehu a soustředěné a kapacita paměti se výrazně zlepšuje.
Pokud potřebujete podat mimořádný intelektuální výkon, připravte si čaj z kurkumy. Výborná je též kurkumová omeleta.
Rozmarýn
Rozmarýn je plný kyseliny karnosové, která pomáhá chránit mozek před různými negativními faktory, které se pojí s Alzheimerovou chorobou. Také pomáhá zpomalovat přirozené procesy stárnutí, které přicházej s věkem, a tak pomáhá soustředit se i na ty nejsložitější úkoly!
Rozmarýn můžete používat jako koření na maso, ale vyzkoušejte například pražené mandle dochucené rozmarýnem.
Tmavá čokoláda
Hořká čokoláda je plná živin a minerálních látek, jako je železo, hořčík, zinek a draslík. Stejně tak je velkým zdrojem antioxidantů, zlepšuje průtok krve do mozku, zvyšuje soustředění a napomáhá udržet pozornost. To vše platí jen pro čokoládu s vysokým obsahem kakaa, mléčné varianty spíš způsobují obezitu.
Pokud nejste fanouškem mlsání (haha), můžete ji použít jako hlavní přísadu do vaření a pečení. Můžete si například udělat meruňky s pistáciemi obalené v hořké čokoládě či čokoládovo-karamelový koláč.
-lk-