29. července 2018 11:10
Lucie Průchová10 běžných potravin, které vás mohou při nevhodné úpravě i zabít!
Omyl, nemluvíme o jedovatých houbách nebo exotických pokrmech, ale o potravinách, které máme skoro každý den na svém jídelníčku. Věřili byste, že třeba mandle, brambory nebo rajčata vás mohou zabít? Tady jsou potraviny, na které byste si měli dát pozor.
1. Mandle
Mandle – jestli jste je měli za druh ořechů, tak jste na omylu, mandle se totiž obecně považují za sušené ovoce. Mají nezaměnitelnou nahořklou chuť. Ale pozor, slupka z mandlí obsahuje jedovatý kyanid, proto se hořké mandle většinou nejprve spaří ve vroucí vodě a následně oloupou. V některých zemích je dokonce prodej mandlí ze zákona zakázán. Je to tak například na Novém Zélandu.
2. Rajčata
Věděli jste, že tak moc oblíbená zelenina, jako jsou rajčata, má jedovaté listy a stonky? Obsahuje jedovaté látky – glykoalkaloidy. Tutéž látku však obsahují i zelené, nedozrálé plody rajčat, takže netrhat, dokud vám nezčervenají! Mohli byste po nich mít bolesti hlavy nebo žaludeční nevolnosti.
3. Muškátový oříšek
Obsahuje myristicin, což je psychoaktivní látka. Když si tedy nastrouháte moc oříšku do polévky, může vám způsobit zvracení, pocení, závratě, bolesti hlavy a dokonce halucinace. Ale to s tou polévkou byl spíše žert, kdybyste si tam dali takové množství oříšku, které by vám způsobilo zdravotní problémy, nedala by se polévka ani ochutnat, jak by byla aromatická. Takže se nebojte!
4. Brambory
Stejně jako rajčata i brambory obsahují glykoalkaloidy. V hlízách brambor jsou ale jen tehdy, pokud jsou brambory ještě zelené, obsahují zelené části, pak jsou jedovaté. Tyto části obsahují i solanin, který způsobuje nevolnost, zvracení, průjem, bolesti břicha a pokud byste zkonzumovali opravdu velké množství, hrozí dokonce kóma nebo smrt. Zelené části tedy nezapomeňte vždy důkladně odstranit.
5. Jablka
Ne tedy přímo jablka, ale jejich jadérka obsahují kyanid v malých dávkách. Abyste se ale otrávili, museli byste sníst těchto semínek obrovské množství. Takže pokud nedopatřením nějaké to jadérko sníte, nemusíte hned letět na pohotovost, že jste otráveni, malé množství vám nijak neublíží.
6. Rebarbora
Neboli reveň kadeřavá se považuje za zeleninu. Nikdy ji však nejezte syrovou, obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která je ve vyšším množství smrtelná. Ukládá se v buňkách našeho těla jako odpadní látka. Již při menších dávkách se objeví zdravotní komplikace – nevolnost, průjem, vysoká horečka a bolesti břicha.
7. Bezinky
Všichni jsme určitě slyšeli o léčivých sirupech proti kašli, osvěžujících limonádách a likérech z černého bezu, ale málokdo ví, že může způsobit vážné žaludeční nevolnosti, tak se hlavně držte dál od stonků a listů, ty jsou mírně jedovaté. Ale i plody bezu černého mají projímavé účinky – sušením a tepelným zpracováním se ale tato vlastnost ztrácí.
8. Syrové maso a tepelně neupravená vejce
Maso, jak červené, tak drůbež a mořské plody, může obsahovat bakterie salmonely, které mohou způsobit gastroenteritidu, což je vlastně zánět trávicí soustavy postihující jak žaludek, tak tenké střevo a způsobující průjmy, zvracení, křeče a bolesti břicha. Ohroženi jsou nejvíce lidé se slabším imunitním systémem. To samé platí i pro syrová vejce. Takže zapomeňte na tataráček – alespoň v létě, kdy je toto riziko zvýšené.
9. Ořechy
Jednou z nejčastějších alergií je alergie na ořechy, nejvíce na arašídy. Nejzávažnější reakcí je anafylaxe – ohrožující stav, který se projevuje jako akutní dušnost, způsobená zúžením dýchacích cest (otok jazyka a hrtanu) nebo jako anafylaktický šok. Může dokonce dojít ke ztrátě vědomí. To je dost nebezpečné a v tomto případě může nastat i smrt. Dávejte tedy pozor – takové arašídové máslo by mohlo vám nebo vašim dětem přivodit komplikace.
10. Mořské plody
Závažná alergická reakce na měkkýše může být velmi nebezpečná, protože otok tkáně může inhibovat dýchání a dokonce ohrozit váš život. Projevy alergie na mořské plody jsou často mírné, jako je kopřivka nebo lokální otok. Vzácněji se vyskytne závažný kolapsový stav s obtížným dýcháním, tedy anafylaktická reakce. Závažnou alergickou reakci mohou vyvolat ryby stejně jako korýši nebo měkkýši. Někteří lidé mohou být alergičtí jen na jednu skupinu mořských živočichů, jiní na všechny.
Přečtěte si také:
autor: LP