Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

6 dobrých důvodů, proč si dát višně

Nejsou tak populární jako třešně, což je škoda. Pro vaše zdraví toho totiž mohou udělat docela hodně a když je nesníte jen tak a něco dobrého si z nich vyrobíte, budete na to pak po zbytek roku vzpomínat.
Vydáno: 14.07.2018, Anna Kopečková
6 dobrých důvodů, proč si dát višně
6 dobrých důvodů, proč si dát višně Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Čistí tělo

Višně na sebe dokážou vázat škodlivé látky, které se tak mohou z těla vyloučit. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jsou jedním z nejúčinnějších prostředků na léčbu dny. Plody, višňová šťáva i sirup také usnadňují vykašlávání a používají se při zánětech horních cest dýchacích. Jako lék na bronchitidu se odpradávna vaří dokonce čaj z višňových stopek. Usušené stonky se zalijí šálkem vroucí vody a nechají 5 minut louhovat. Odvar se pak scedí a pije dvakrát denně. Stonky se dají využít i proti průjmům, při chronických a akutních problémech s močovými cestami a při léčení místních otoků 

Léčí cukrovku

Nejnovější studie naznačují, že konzumace višní má blahodárný vliv na léčení cukrovky. Barvivo antokyanového zabarvení totiž podporuje tvorbu inzulínu.

Pomůžou vám s nespavostí

Višně jsou jednou z mála potravin, která přirozeně obsahuje melatonin, což je chemická látka regulující biologický denní rytmus těla a spánkový režim. Melatonin nejen usnadňuje usínání, ale způsobuje i prodlouženou dobu delta fáze spánku, což je nejhlubší a zároveň nejdůležitější úsek spánku z hlediska regenerace organismu. Višně obsahují skutečně významné množství melatoninu, nespavosti vás může zbavit 300 g ovoce nebo višňové šťávy denně. Podle odborníků nejlépe zabírá, když si dáte višně hodinu před spaním.

Zbaví vás nadváhy

Višně neutralizují tuky, které se pak nedostanou do krve a tím pomáhají při snižování nadváhy. Stonky višní se dokonce přidávají do podpůrných prostředků na redukci hmotnosti. Navíc pomáhají z těla odstraňovat škodlivé látky, takže se hodí i na očistné kúry.

Obsahují spoustu minerálů

Kromě vysokého obsahu jódu, který je důležitý pro všechny, kteří mají problémy se štítnou žlázou, jsou višně bohaté také na železo, hořčík nebo draslík. Právě díky obsahu draslíku mají višně odvodňující účinek. Draslík napomáhá i ke správné funkci kardiovaskulárního systému a krásné pokožce.

Dají se z nich udělat úžasné dobroty

Možná si taky vyrábíte domácí višňovou marmeládu, šťávu nebo víno. A zkusili jste někdy zkombinovat višně s masem? Tohle je recept pro opravdové fajnšmekry:

Kachní prsa s višněmi

Foto: Yummy Image Foto:                                                                                                            Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

 

  • 2 lžíce oleje
  • špetku mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1 lžičku cukru
  • 4 porce kachních prsou s kůží
  • sůl

 

Na višňovou omáčku:

 

  • 150 g plátků anglické slaniny
  • 1 šalotku
  • 500 g vypeckovaných višní
  • 2 dl červeného vína
  • 1 kostku drůbežího vývaru
  • 1 lžíci škrobové moučky
  • citronovou šťávu, cukr, mletý pepř a sůl na dochucení

 

1. V misce smíchejte olej s mletou skořicí, novým kořením, pepřem a cukrem, do této směsi naložte kachní prsa a dejte je na 3–6 hodin do chladu.

2. Odleželá prsa osolte, vložte do rozehřáté pánve kůží dolů, opečte z jedné strany dozlatova a vyjměte.

3. V jiné vhodné pánvi opečte dozlatova slaninu nakrájenou na drobné kostičky a jemně nakrájenou šalotku, přidejte višně, červené víno a rozdrobenou kostku masoxu a promíchejte. Do pánve přidejte opečená kachní prsa, vše vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut, až maso získá hezkou barvu a je měkké.

4. Hotová prsa vyjměte, do omáčky přilijte škrobovou moučku rozmíchanou v trošce studené vody, krátce ji povařte a dochuťte cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

5. Maso nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přidejte omáčku a podávejte s rozpečenou bagetou.

A jestli  máte raději chuť na něco sladkého, zkuste i třeba udělat domácí višňovou zmrzlinu nebo upéct koláč z jogurtového těsta

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Dozrávají meruňky! Jaké skvělé účinky mají na vaše zdraví?

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami?

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Muffiny ze tří surovin

Upečte si: Letní muffiny jen ze tří surovin. Bez cukru a bez lepku

 

 

 

 

Článek je zařazen v: nespavost, koláč, višně, bublanina, zmrzlina, zavařování, višňová marmeláda, višňové víno, višnový koláč, kachní prsa, letní ovoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama