Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky
Zavřete oči a vzpomeňte si na prázdniny. Babička vytahuje z trouby horký koláč plný borůvek, malin nebo jiného ovoce a vy se už nemůžete dočkat, až vám kousek ukrojí.
Koláče, které se pečou v létě, patří k těm nejlepším. Nejen proto, že do nich můžete zužitkovat spoustu ovoce, které nasbíráte na zahradě nebo v lese, ale ono i pod slunečnou oblohou chutná tak nějak líp. A navíc vám jejich chuť a vůně připomene babičku. Tu nejlepší na světě, která pekla ty nejlepší koláče široko daleko.
Upečte si sladkou vzpomínku:)
Nasbírat borůvky, to dá docela práci. Tahle sladká odměna je pak opravdu zasloužená:
Borůvkový mřížkový koláč
Co budete potřebovat:
Na těsto:
• 350 g hladké mouky
• 2 lžíce cukru
• špetku soli
• 220 g másla
• 3–5 lžic ledové vody
Na náplň:
• 2 lžíce citronové šťávy
• 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
• 2 lžíce kukuřičného škrobu
• 100 g cukru
• 600 g borůvek
Kromě toho:
• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
• 1/2 rozšlehaného vejce a 1 lžíci mléka na potření
1. V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli, přidejte nakrájené máslo a míchejte asi 15 vteřin. Pak přilijte 3 lžíce ledové vody a vše rychle zpracujte na hladké těsto (podle potřeby přilijte ještě trochu vody). Těsto byste měli zpracovávat velmi rychle, jen necelou minutu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou zploštěte, zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v chladu.
2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, přeneste ho do lehce vymazané a vysypané kulaté formy a přebývající těsto přes okraj seřízněte a uschovejte na mřížku. Formu zakryjte fólií a nechte před plněním ještě 30 minut v chladu.
3. V míse smíchejte citronovou kůru a šťávu, škrob a cukr a opatrně vmíchejte borůvky. Ze zbylého těsta utvořte několik válečků silných asi 5 mm. Náplň nalijte do formy s těstem, okraje těsta potřete vejcem rozmíchaným s mlékem a na povrchu vytvořte z válečků těsta mřížku. Také ji potřete vejcem a pečte asi 35–45 minut při 200 °C. Pokud těsto při pečení začne místy rychle hnědnout, zakryjte povrch alobalem.
Když nechcete péct jeden velký koláč, udělejte si malé koláčky. Nedají vám vůbec žádnou práci a navíc jsou hezky šťavnaté a jsou tak akorát do ruky:
Jogurtové koláčky s malinami
Co budete potřebovat:
• 300 g hladké mouky
• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 140 g cukru
• 1/4 lžičky soli
• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
• 1,5 dl bílého jogurtu
• 1 vejce
• 60 g rozpuštěného másla
• 300 g malin
• moučkový cukr na posypání
Na drobenku:
• 60 g polohrubé mouky
• 30 g másla
• 1 lžíci cukru
• špetku soli
1. Všechny přísady na drobenku promněte prsty a nechte vychladit.
2. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a sodou. Přidejte cukr (1 lžíci si nechte stranou), sůl, citronovou kůru a přilijte jogurt rozmíchaný se žloutkem a vlažným rozpuštěným máslem. Z bílku ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbylou lžíci cukru a zlehka ho vmíchejte do připraveného těsta.
3. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky na pečení, nalijte do nich těsto, na něj rozdělte maliny, posypte je připravenou drobenkou a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové koláčky nechte prochladnout, pak je opatrně vyloupněte z košíčků a poprašte moučkovým cukrem.
Tenhle koláč je naprosto univerzální a na odměření surovin vám bude stačit čtvrtlitrový hrnek. Když nebudete mít meruňky, klidně si ho upečte s rybízem, broskvemi nebo třeba višněmi.
Hrnkový meruňkový koláč
(1 hrnek = 2,5 dl)
Co budete potřebovat:
• 1 hrnek hrubé mouky
• 1 hrnek polohrubé mouky
• 1 hrnek krystalového cukru
• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
• 1 vejce
• 1 hrnek mléka
• 1/2 hrnku oleje
• 800 g meruněk
• 50 g strouhanky
• moučkový cukr (podle kyselosti meruněk)
Kromě toho:
• tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy nebo plechu
1. Obě mouky smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, přidejte vejce, mléko a olej a umíchejte těsto připomínající hustou kaši.
2. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy (nebo na plech), rozložte na něj půlky meruněk (vnitřní stranou nahoru a vypouklou stranou dolů) a posypte je nejprve strouhankou a pak moučkovým cukrem.
3. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a upečte dozlatova (asi 40 minut).
Foto: Yummy Image
Mohlo by vám taky chutnat: