Sladké recepty

10. července 2015 04:55

Anna Kopečková

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Zavřete oči a vzpomeňte si na prázdniny. Babička vytahuje z trouby horký koláč plný borůvek, malin nebo jiného ovoce a vy se už nemůžete dočkat, až vám kousek ukrojí.

Koláče, které se pečou v létě, patří k těm nejlepším. Nejen proto, že do nich můžete zužitkovat spoustu ovoce, které nasbíráte na zahradě nebo v lese, ale ono i pod slunečnou oblohou chutná tak nějak líp. A navíc vám jejich chuť a vůně připomene babičku. Tu nejlepší na světě, která pekla ty nejlepší koláče široko daleko.

Upečte si sladkou vzpomínku:)

Nasbírat borůvky, to dá docela práci. Tahle sladká odměna je pak opravdu zasloužená:

Borůvkový mřížkový koláč

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 350 g hladké mouky

• 2 lžíce cukru

• špetku soli

• 220 g másla

• 3–5 lžic ledové vody

Na náplň:

• 2 lžíce citronové šťávy

• 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

• 2 lžíce kukuřičného škrobu

• 100 g cukru

• 600 g borůvek

Kromě toho:

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• 1/2 rozšlehaného vejce a 1 lžíci mléka na potření

1. V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli, přidejte nakrájené máslo a míchejte asi 15 vteřin. Pak přilijte 3 lžíce ledové vody a vše rychle zpracujte na hladké těsto (podle potřeby přilijte ještě trochu vody). Těsto byste měli zpracovávat velmi rychle, jen necelou minutu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou zploštěte, zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v chladu.

2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, přeneste ho do lehce vymazané a vysypané kulaté formy a přebývající těsto přes okraj seřízněte a uschovejte na mřížku. Formu zakryjte fólií a nechte před plněním ještě 30 minut v chladu.

3. V míse smíchejte citronovou kůru a šťávu, škrob a cukr a opatrně vmíchejte borůvky. Ze zbylého těsta utvořte několik válečků silných asi 5 mm. Náplň nalijte do formy s těstem, okraje těsta potřete vejcem rozmíchaným s mlékem a na povrchu vytvořte z válečků těsta mřížku. Také ji potřete vejcem a pečte asi 35–45 minut při 200 °C. Pokud těsto při pečení začne místy rychle hnědnout, zakryjte povrch alobalem.

Když nechcete péct jeden velký koláč, udělejte si malé koláčky. Nedají vám vůbec žádnou práci a navíc jsou hezky šťavnaté a jsou tak akorát do ruky:

Jogurtové koláčky s malinami

Co budete potřebovat:

• 300 g hladké mouky

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1/2 lžičky jedlé sody

• 140 g cukru

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

• 1,5 dl bílého jogurtu

• 1 vejce

• 60 g rozpuštěného másla

• 300 g malin

• moučkový cukr na posypání

Na drobenku:

• 60 g polohrubé mouky

• 30 g másla

• 1 lžíci cukru

• špetku soli

1. Všechny přísady na drobenku promněte prsty a nechte vychladit.

2. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a sodou. Přidejte cukr (1 lžíci si nechte stranou), sůl, citronovou kůru a přilijte jogurt rozmíchaný se žloutkem a vlažným rozpuštěným máslem. Z bílku ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbylou lžíci cukru a zlehka ho vmíchejte do připraveného těsta.

3. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky na pečení, nalijte do nich těsto, na něj rozdělte maliny, posypte je připravenou drobenkou a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové koláčky nechte prochladnout, pak je opatrně vyloupněte z košíčků a poprašte moučkovým cukrem.

Tenhle koláč je naprosto univerzální a na odměření surovin vám bude stačit čtvrtlitrový hrnek. Když nebudete mít meruňky, klidně si ho upečte s rybízem, broskvemi nebo třeba višněmi.

Hrnkový meruňkový koláč

(1 hrnek = 2,5 dl)

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek hrubé mouky

• 1 hrnek polohrubé mouky

• 1 hrnek krystalového cukru

• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

• 1 vejce

• 1 hrnek mléka

• 1/2 hrnku oleje

• 800 g meruněk

• 50 g strouhanky

• moučkový cukr (podle kyselosti meruněk)

Kromě toho:

• tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy nebo plechu

1. Obě mouky smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, přidejte vejce, mléko a olej a umíchejte těsto připomínající hustou kaši.

2. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy (nebo na plech), rozložte na něj půlky meruněk (vnitřní stranou nahoru a vypouklou stranou dolů) a posypte je nejprve strouhankou a pak moučkovým cukrem.

3. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a upečte dozlatova (asi 40 minut).

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 2. 2024

Vaše úsilí na domácí frontě se rozhodně vyplatilo, Berani. Váš domov vypadá báječně. Říká to každý, kdo do něj vstoupí. Někteří nečekaní návštěvníci se mohou zastavit na krátký pozdrav a nakonec zůstat na večeři. Jste přirozeným a laskavým hostitelem, nemluvě o skvělé kuchařce. Kdo by vašim hostům vyčítal, že chtějí zůstat?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.