Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Jestli v cukrárnách toužebně koukáte po krásně nazdobených sladkých košíčcích, kterým se vznešeně říká tartaletky, udělejte si je sami doma. A kolik chcete!

Tento recept je dělaný přesně pro ty, kteří mají v oblibě malé dezerty, navíc plné ovoce. Vždyť co je malé, to je roztomilé. A k nakousnutí! Jen si to představte – křehoučké těsto, jemný krém a šťavnaté jahody.

Výhodou malých tartaletek je i to, že se s nikým nemusíte dohadovat, že dostal větší nebo menší kousek, než ostatní. Každý dostane svou tartaletku a hotovo.

Jejich příprava je jednodušší, než to na první pohled vypadá. Navíc si můžete korpusy upéct předem a případně dát do mrazáku. Pak už stačí jen udělat krém a tartaletky naplnit. Ale jestli se vám nechce piplat s malými koláčky, udělejte si prostě jeden velký v kulaté koláčové formě. Peče se sice déle, ale chutnat bude stejně.

Jahodové tartaletky

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 250 g hladké mouky

• 50 g moučkového cukru

• špetku soli

• 1 vejce

• 125 g změklého másla

Na náplň:

• 3 dl mléka

• 40 g cukru

• 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

• 4 lžíce zakysané smetany

• 500 g jahod

Kromě toho:

• hladkou mouku na vál

• máslo na vymazání formiček

• moučkový cukr na poprášení

1. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a vejcem. Přidejte nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.

2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenčí plát a formičkou z něj vykrojte kolečka.

3. Menší kulaté formičky vymažte lehce máslem, do každé vložte kolečko těsta a umačkejte ho prsty po obvodu formiček až k okrajům.

4. Těsto propíchejte na dně na několika místech vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Pokud chcete mít jistotu, že se těsto propeče rovnoměrně a zůstane na dně opravdu rovné a bez hrbolků, položte na těsto do každé formičky kolečko vystřižené z papíru na pečení a zasypte ho vrstvou suchých luštěnin (hrachem, fazolemi…). Formičky rozložte na plech, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte, dokud těsto nezačne na okrajích zlátnout (trvá to 8–10 minut).

5. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Zakryjte ho mikrotenovou fólií, aby se na něm neudělal škraloup, nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte zakysanou smetanu.

6. Upečené vychladlé korpusy z těsta vyklopte opatrně z formiček (papír s fazolemi nejdříve odstraňte) a naplňte je připraveným krémem.

7. Očištěné jahody nakrájejte na plátky, koláčky jimi bohatě ozdobte a před podáváním je pocukrujte.

Hotovo:) Stačí uvařit kávu.

TIP: Krém i ovoce můžete samozřejmě různě obměňovat podle vlastní chuti. Můžete přidat i zelené lístky bylinek – máty nebo meduňky. A když ovoce přetřete pomocí štětečku rozpuštěnou želatinou, vydrží déle a neoschne.

Foto: Yummy Image

Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:

Mohlo by vám taky chutnat:

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.