Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky
Jestli v cukrárnách toužebně koukáte po krásně nazdobených sladkých košíčcích, kterým se vznešeně říká tartaletky, udělejte si je sami doma. A kolik chcete!
Tento recept je dělaný přesně pro ty, kteří mají v oblibě malé dezerty, navíc plné ovoce. Vždyť co je malé, to je roztomilé. A k nakousnutí! Jen si to představte – křehoučké těsto, jemný krém a šťavnaté jahody.
Výhodou malých tartaletek je i to, že se s nikým nemusíte dohadovat, že dostal větší nebo menší kousek, než ostatní. Každý dostane svou tartaletku a hotovo.
Jejich příprava je jednodušší, než to na první pohled vypadá. Navíc si můžete korpusy upéct předem a případně dát do mrazáku. Pak už stačí jen udělat krém a tartaletky naplnit. Ale jestli se vám nechce piplat s malými koláčky, udělejte si prostě jeden velký v kulaté koláčové formě. Peče se sice déle, ale chutnat bude stejně.
Jahodové tartaletky
Co budete potřebovat:
Na těsto:
• 250 g hladké mouky
• 50 g moučkového cukru
• špetku soli
• 1 vejce
• 125 g změklého másla
Na náplň:
• 3 dl mléka
• 40 g cukru
• 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
• 4 lžíce zakysané smetany
• 500 g jahod
Kromě toho:
• hladkou mouku na vál
• máslo na vymazání formiček
• moučkový cukr na poprášení
1. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a vejcem. Přidejte nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.
2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenčí plát a formičkou z něj vykrojte kolečka.
3. Menší kulaté formičky vymažte lehce máslem, do každé vložte kolečko těsta a umačkejte ho prsty po obvodu formiček až k okrajům.
4. Těsto propíchejte na dně na několika místech vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Pokud chcete mít jistotu, že se těsto propeče rovnoměrně a zůstane na dně opravdu rovné a bez hrbolků, položte na těsto do každé formičky kolečko vystřižené z papíru na pečení a zasypte ho vrstvou suchých luštěnin (hrachem, fazolemi…). Formičky rozložte na plech, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte, dokud těsto nezačne na okrajích zlátnout (trvá to 8–10 minut).
5. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Zakryjte ho mikrotenovou fólií, aby se na něm neudělal škraloup, nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte zakysanou smetanu.
6. Upečené vychladlé korpusy z těsta vyklopte opatrně z formiček (papír s fazolemi nejdříve odstraňte) a naplňte je připraveným krémem.
7. Očištěné jahody nakrájejte na plátky, koláčky jimi bohatě ozdobte a před podáváním je pocukrujte.
Hotovo:) Stačí uvařit kávu.
TIP: Krém i ovoce můžete samozřejmě různě obměňovat podle vlastní chuti. Můžete přidat i zelené lístky bylinek – máty nebo meduňky. A když ovoce přetřete pomocí štětečku rozpuštěnou želatinou, vydrží déle a neoschne.
Foto: Yummy Image
Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:
Mohlo by vám taky chutnat:
Podobné články