5 mořských ryb, kterým byste se měla vyhnout. Obsahují moc rtuti!
5 mořských ryb, kterým byste se měla vyhnout. Obsahují moc rtuti!
Odborníci na výživu doporučují častou konzumaci ryb, protože jejich maso je z nutričního hlediska pro nás to nejlepší. A možná na Štědrý den dáváte před kaprem přednost nějaké mořské rybě. Z hlediska zdravé výživy jsou mořské plody sázkou na jistotu. Jsou plné bílkovin, obsahují mono nenasycené tuky, tedy ty hodné, rybí olej obsahuje též kyselinu eikosapentaneovou (EPA), která podporuje snížení hladiny „špatného“ cholesterolu, ale také pozitivně působí v případě kardiovaskulárních nemocí. Mořské ryby obsahují i rtuť, některé však až moc, což může mít vliv na plod nebo neurologický vývoj dítěte. Vzhledem k tomu, že tato látka zůstává v těle déle než rok, měla byste se vyhnout konzumaci níže uvedených ryb, pokud uvažujete o potomkovi, nebo už dokonce těhotná jste. Podle odborníků by ženy pro jistotu neměly konzumovat více než 340 gramů ryb týdně. Poradíme vám, kterým druhům byste se měla vyhnout a jakými je lze nahradit.
Žralok
Vzhledem k tomu, že tato ryba je na vrcholu potravního řetězce, žere jiné ryby, aby přežila. A často jde právě o druhy kontaminované rtutí. Z toho důvodu i žraločí maso obsahuje vysoké hladiny rtuti a není rozumné ho konzumovat příliš často.
Čím ho nahradit: tichomořským lososem
Už 120 gramů lososa dodá vašemu tělu slušné zásoby vitaminu D, vitaminu B12, selenu a omega-3 mastných kyselin. A to ani nemluvíme o skvělé chuti. Všechny druhy lososa jsou skvělým jídlem, ale divocí lososi jsou považováni za zdravější než ryby chované na farmách.
Mečoun
Tato tropická ryba je ve svém prostředí dravcem, který se živí dalšími rybami. Jde tedy o stejný případ, jako u žraloka.
Čím ho nahradit: sardinkami
Je jedno, jestli zvolíte sardinky v plechovce nebo čerstvé, v každém případě budete překvapena příjemnou cenou. Jde o levný zdroj omega-3 kyselin a sardinky mají také vysoký obsah vitaminu D.
Královské makrely
Možná jste to doposud netušila, ale královská makrela patří mezi dravce. A tak pokud nechcete svůj organismus zatěžovat rtutí, vyhněte se jim.
Čím je nahradit: ančovičkami
Tyto nepatrné ryby v sobě skrývají velkou chuť a jsou ideální do salátů a těstovin. Kromě toho, že obsahují vysokou hladinu omega-3 kyselin, jsou také bohaté na železo.
Štíhlice
I když v českých obchodech na tuto rybu pravděpodobně nenarazíte, na dovolené u moře byste ji na jídelním lístku mohla najít pod názvem tilefish. Existuje mnoho druhů této ryby, ale podle amerického úřadu na ochranu životního prostředí by se ženy i děti měly ze zdravotních důvodů vyhnout všem druhům.
Čím ji nahradit: pstruhem duhovým
Pstruzi obsahují hodně omega-3 mastných kyselin a bílkovin, ale z hlediska rtuti jsou zdravější ti odchovaní na farmě.
Tuňák křídlatý
Pravidla týkající se tuňáka obecného jsou složitá. Obecně lze říct, že tuňák křídlatý obsahuje střední úroveň rtuti. Pokud se ho tedy nemůžete vzdát, doporučuje americký úřad na ochranu životního prostředí omezit jeho konzumaci na 170 gramů týdně. Totéž platí i pro steak z tuňáka.
Čím ho nahradit: tuňákem z konzervy
Tuňákové konzervy se dělají z jiných druhů tuňáka, než je tuňák křídlatý. Možná neobsahuje tak kvalitní maso, ale hladina rtuti je zde daleko nižší. Tuňák z konzervy se třeba výborně hodí do salátu, který uděláte jako předkrm.