6 slupek z ovoce a zeleniny, které je lepší sníst než vyhodit
6 slupek z ovoce a zeleniny, které je lepší sníst než vyhodit
Ovocné nebo zeleninové slupky většinou vyhazujeme a sníme jen šťavnatou dužinu. Ale věděli jste, že většina živin v ovoci či zelenině je právě ve slupce či kůrce? Tím, že se jich zbavujeme, ochuzujeme náš organismus o cenné látky. Ačkoli to mnoho lidí dělá, některé druhy ovoce nebo zeleniny vůbec nemusíte zbavovat slupky. Stačí je důkladně omýt teplou vodou, někdy i kartáčkem, případně kupovat chemicky neošetřené plody (to platí hlavně u citrusů).
Které slupky je lepší sníst než vyhodit?
Banánové slupky
Slupka z banánů má překvapivě hodně živin. Obsahuje vitamin B6 a B12, hořčík a draslík. Dokonce v ní najdete více vlákniny než v samotném plodu banánu! Vláknina pomáhá při procesu trávení a podporuje činnost srdce. Banánové slupky také obsahují tryptofan. Tato sloučenina zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. A za co je zodpovědný serotonin? Za dobrou náladu a zabraňování stresu, čili je pro nás nepostradatelný. Tento hormon také snižuje riziko výskytu deprese, protože příznivě ovlivňuje naši náladu.
A jak dále využít slupky z banánu? Třeba ve vašem oblíbeném smoothie! Stačí je jen několik minut povařit ve vodě a „přimixovat“ do chutného nápoje.
Pomerančová kůra
Často bývá jednou z nepostradatelných složek vaření a pečení, dodává totiž pokrmům a mnoha moučníkům vůni a chuť. Kromě toho, že slouží jako zajímavé dochucovadlo, obsahuje i látky s protirakovinnými účinky – tangeretin a nobiletin. Tyto dvě sloučeniny patří do nutriční skupiny zvané flavonoidy. Kůra rovněž obsahuje d-limonen, tedy sloučeninu, která chrání před rakovinou kůže tím, že neutralizuje škodlivé účinky UV záření.
Chcete-li si dát svůj oblíbený zeleninový salát, stačí na něj nastrouhat oranžovou část kůry. Bílou raději ne, protože je velmi hořká.
Slupky z jablek
Věděli jste, že jablková slupka má větší množství protirakovinných látek než samotná jablečná dužina? Další výhodou jablečných slupek je až o 87 % vyšší obsah antioxidantů než má jablko samotné. Výzkum také ukazuje, že celá jablka mají silnější účinky na rakovinné buňky než jablka oloupaná.
Co z toho tedy vyplývá? Pochutnávejte si na celých jablíčkách, slupku neškrábejte, stačí jen umýt a jíst.
Okurkové slupky
Slupky z okurek obsahují oxid křemičitý. Tato chemická sloučenina zvyšuje produkci kolagenu, jenž je nepostradatelný k udržení zdravého stavu pokožky. I maličká okurka má v sobě dostatečné množství této zázračné látky. Chcete-li využít jejích „anti-age“ výhod, kupujte jen takové plody, které nejsou „vyhnané" pesticidy.
Kůra z vodního melounu
I v tomto případě platí – kůra tohoto letního ovoce je ještě výživnější než samotný šťavnatý vnitřek. Nazelenalá nebo bílá kůra z melounu obsahuje aminokyselinu citrulin. Tato sloučenina roztahuje cévy a tím zlepšuje krevní oběh. Může být jednou z prevencí ochrany před vznikem krevních sraženin a před mrtvicí.
Slupky z kiwi
Kiwi je potaženo sice chlupatou, ale jedlou hnědou slupičkou. Jaké jsou její přednosti? Například to, že látky v ní obsažené nás chrání před bakteriálními, plísňovými a virovými infekcemi. Vzhledem k tomu, že je kiwi zvenčí chlupaté, jíst slupku vyžaduje jistou míru odvahy. Proto doporučujeme přidat ji ke svému oblíbenému koktejlu. Stačí ji jen nakrájet na tenké proužky a přimíchat. Nebo ji nakrájejte najemno a přidejte do salátu.