Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

7 zdravých potravin, které vám můžou ve větším množství uškodit

Jistě znáte rčení „všeho s mírou“. A platí to i o jídle. Existují potraviny, které v normálních dávkách tělu prospívají, nicméně ve vyšší míře mohou naše zdraví spíše ohrozit.

Špenát
7 zdravých potravin špenát
7 zdravých potravin špenát
Špenát

Taky vám babička nebo maminka jako dítěti říkala, že špenát je zdravý? Vždyť se jím krmil i Pepek námořník! Jenže špenát, nebo i řepa či mangold, obsahuje látku zvanou oxalát neboli šťavelan vápenatý. Tato látka běžně se vyskytující v zelenině může způsobit zdravotní problémy. Pokud se vám dostane do těla v nadměrném množství, může to vést například ke vzniku ledvinových kamenů či k bolesti svalů, páteře a kloubů.

 

Přestože je tedy špenát nutričně bohatá potravina, je dobré ho konzumovat jen v omezené míře. Někteří lékaři doporučují svým pacientům potraviny obsahující šťavelan vápenatý nahradit jinými, například zelím či květákem.

Hnědá rýže
7 zdravých potravin rýže
7 zdravých potravin rýže
Hnědá rýže

I když hnědou rýži většina dietologů ráda doporučuje, pokud chcete zhubnout, není všechno zlato, co se třpytí. Hnědá rýže obsahuje komplexní sacharidy, nicméně kvůli ní tělo snáze absorbuje arzen, který se přirozeně vyskytuje v půdě i ve vodě. To je známý karcinogen, a proto je určitě vhodné do svého jídelníčku zařadit také jiný zdroj celozrnných potravin. Pokud jste zvyklí jíst hnědou rýži několikrát denně, zkuste ji nahradit třeba quinoou nebo pšenicí dvouzrnkou.

 

Nedoporučuje se ani nadměrná konzumace hnědého rýžového sirupu. Ten můžete vyměnit například za agávový nebo javorový.

Tuňák z konzervy
7 zdravých potravin tuňák
7 zdravých potravin tuňák
Tuňák z konzervy

Ano, sice jde o poměrně levný zdroj omega-3 mastných kyselin, bílkovin a dalších důležitých látek a vitamínů, nicméně některé konzervy, zejména ty hodně levné, mohou obsahovat i rtuť, která může poškozovat nervový systém a mozek člověka.

 

Velkému riziku jsou vystaveni zejména jedinci ve vývoji – děti. Mezi nejčastější příznaky otravy rtutí patří necitlivost, mravenčení nebo problémy se zrakem a pamětí. Odborníci se však bohužel nemohou shodnout na tom, jaké množství rtuti může být pro člověka v danou chvíli škodlivé, protože nebezpečné množství závisí také na hmotnosti člověka. Například bílý tuňák křídlatý obsahuje více rtuti než tuňák světlý.

Na tuto rybí pochoutku by si měly dát pozor i nastávající maminky, kojící ženy nebo také ty, které se teprve snaží otěhotnět. Je lepší tuňáka nahradit jiným zdrojem bílkovin, například lososem.

 

Para ořechy
7 zdravých potravin para ořechy
7 zdravých potravin para ořechy
Para ořechy

Další na první pohled zcela neškodnou potravinou jsou brazilské ořechy, známé také jako para ořechy. Ty jsou populární pro své blahodárné účinky na zdraví, zejména díky vysokému obsahu selenu. Proto jsou často využívány také v boji proti infekci.

 

Jenomže pouhý jeden para ořech dodá do těla 90 mikrogramů selenu, což je dvakrát víc, než lidské tělo potřebuje. Jedna porce brazilských ořechů může tělu přinést více než 700 procent selenu denně. Rozhodně byste je tedy neměli konzumovat každý den, selen se totiž ve vysoké míře může chovat jako toxin, který způsobuje vypadávání vlasů, gastrointestinální a neurologické problémy, závratě, selhání ledvin nebo dokonce infarkt. Bohatě tedy stačí, pokud si ořechy dáte na chuť jednou či dvakrát za měsíc.

 

Červené maso, ústřice a bílé fazole
7 zdravých potravin fazole
7 zdravých potravin fazole
Červené maso, ústřice a bílé fazole

Uvedené potraviny obsahují spoustu železa. To je důležité, protože jeho nedostatek způsobuje pocity slabosti a únavy. Díky železu jsou svaly zásobovány kyslíkem, ale jeho nadměrné užívání může vést k selhávání jater. „Předávkování“ železem je sice vzácný případ, se kterým se lékaři nesetkávají často, ovšem je lepší konzumovat živiny, minerály a látky vyváženě.

 

-an-

 

Reklama