8 běžných potravin, které jsou ve skutečnosti docela nebezpečné. Znáte je?
Jíte je klidně každý den a nenapadlo by vás, že jsou vlastně nebezpečné. Které potraviny zdraví rozhodně nepřidají?
Všichni už asi víme, že přemíra cukru, soli, alkoholu, smaženého jídla a bílé mouky ke zdraví nevedou. Končí to nadváhou, předčasným stárnutím, nemocemi.
Existuje ale celá řada potravin, které se zdají úplně neškodné, ale jejich častá konzumace dokáže také dost zavařit. Některé z těchto potravin vedou k vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu, srdečním onemocněním, cukrovce, Alzheimerově chorobě, a dokonce i k rakovině. Nezapomeňme na obezitu a na úzkosti či deprese!
Možná je také často dáváte dětem a myslíte si, že jde o vyváženou stravu. Je dobré se zamyslet nad tím, jak často je jíte. Snažte se jim vyhnout nebo omezit jejich příjem co nejvíce.
1) Konzervovaná rajčatová omáčka
Konzervovaná rajčatová omáčka je pěkně zákeřná záležitost. Vypadá jako celkem zdravé jídlo, ale je to skrytý zdroj hromady cukru, barviv a chemie. Možná by vás nikdy nenapadlo, že by mohlo dojít ke zvýšenému riziku obezity, cukrovky, srdečních chorob, a dokonce k zubnímu kazu. Abyste se vyhnuli těmto problémům, používejte raději čerstvá rajčata a omáčku si udělejte sami. Rozhodně čtěte složení na obalech a vybírejte ty výrobky, které mají málo cukru, soli a sodíků.
2) Sycené sodovky
Sycené nápoje nebo sodovky jsou jedním z nejhorších nepřátel zdraví. Mohou zkazit vše od kvality kůže, hladiny cukru v krvi až po vaše hormony a náladu. Nenaleťte marketingu a barevným štítkům, které říkají, že ten či onen nápoj obsahuje živiny nebo vitamíny. Vše, co v sobě má, je hromada cukru, barviv na potraviny a konzervačních látek.
Ani nápoje bez cukru nejsou lepší! Výrobci cukr nahrazují a jsou plné škodlivých umělých sladidel.
3) Salámky
Masové pochutiny, jako je salám, šunka, pršut nebo klobásky, jsou plné dusičnanů, sodíku, konzervačních látek a přísad. Všechny tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny, onemocnění srdce, cukrovky, a dokonce i problémy s chováním a poruchy učení u dětí. Chcete-li snížit negativní dopady, rozhodněte se pro lahůdky od místního řezníka namísto supermarketů. Nebo ještě lépe, naučte se jim vyhnout!
4) Rostlinný olej
Rostlinný olej je součástí naší kuchyně a více o tom nepřemýšlíme. Ale některé z těchto olejů obsahují geneticky modifikované látky a zatím nevíme, jaké mohou mít dlouhodobé dopady na naše zdraví. Rostlinné oleje také obsahují nebezpečné trans-tuky, které mohou vyvolat kardiovaskulární onemocnění, obezitu, rakovinu a Alzheimerovu chorobu. Zkontrolujte štítek, a pokud je tam uvedený rafinovaný olej, vyhněte se mu, protože obsahuje volné radikály, které mohou pomoci růstu rakoviny, urychlit stárnutí a způsobit všechny druhy potíží. Zkuste se přeorientovat na zdravější alternativy, jako je olivový olej, kokosový olej nebo olej z avokáda.
5) Margarín
Další běžný obyvatel naší lednice, který ale ke zdraví nevede. A znovu je tu marketing, který margarín předvádí jako něco zdravého, co si namažete na pečivo a vyběhnete do zelených luk plni vitality a zdraví. Margarín je vlastně velmi mizerná verze másla vyrobená z rostlinných olejů a ač se tváří jako zdravé jídlo, je to vlastně čistá chemie. Trans-tuky, které margaríny obsahují, mohou poškodit srdce, krevní cévy a rozhodit hladinu cholesterolu. Vraťte se raději k tradičnímu máslu, olivovému oleji nebo avokádu, které se dá báječně natřít na chleba.
6) Umělá sladidla
Ne, opravdu nejsou lepší než cukr! Ve skutečnosti jsou často horší. Umělá sladidla sice obsahují méně kalorií, ale stále mohou zvyšovat riziko vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečních chorob a metabolického syndromu. Opět posíláte do těla čistou chemii z fabriky na iluze. Cukr má přitom zdravé alternativy, jako je med, javorový, datlový nebo agávový sirup.
7) Ovocné džusy
Nevěřte velkolepým štítkům, které říkají že obsahují 100 % ovoce. Většinou neviděly ovoce ani z rychlíku. Takové džusy z krabic často obsahují přidaný cukr, barviva, konzervační látky a při pasterizaci přicházejí o živiny. Vaše nejlepší rozhodnutí bude koupě odšťavňovače a domácí výroba.
8) Grilované maso
Vůni grilovaného masíčka je dost těžké odolat, ale zkuste to. Chemické látky, které se do masa uvolní během grilování, souvisejí s rizikem rakoviny! Pokud nemůžete odolat, pokuste se omezit příjem grilovaného masa a opékat ho tak, aby nemělo černé a připečené kousky.
-KU-