9 ověřených receptů proti nachlazení a chřipce z celého světa
9 ověřených receptů proti nachlazení a chřipce z celého světa
S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbá Mexičanům, Japoncům ani Jihoafričanům a každý národ na ně má svoje tradiční recepty. Inspirujte se, jak se dá proti těmto neduhům netradičně bojovat.
Kurkumové mléko – Indie
Haldi ka doodh není jen mléko. Je to nálož na antioxidanty bohaté kurkumy, zázvoru a medu doplněná o špetku černého pepře. Kurkuma patří v ayurvédě ke klíčovým léčivkám, podporuje také trávení a pomáhá při bolesti zubů. Při přípravě doporučujeme použít mandlové mléko.
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky mandlového mléka
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 lžičku mleté kurkumy
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku černého pepře a nastrouhaný zázvor
Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte do mírného varu. Nechte poté pomalu vařit zhruba 10 minut. Poté sceďte a pijte teplé.
Kaše Congee – Čína
Rýžová kaše, kterou si dávají Číňané rádi jako snídani, slouží zároveň jako terapeutické a povzbuzující jídlo. Používá se při nachlazení, při problémech s trávením. Congee je velmi lehké a snadno stravitelné.
Co budete potřebovat:
- 1/2 šálku dlouhozrnné rýže
- 6 šálků domácího vývaru (masového nebo zeleninového)
- 1 lžičku soli
Vše dejte do hrnce, přiveďte k varu a za častého míchání vařte na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Můžete podle chuti přidat avokádo, kokosový olej, zázvor, ryby, drůbež, zeleninu, mořské řasy, uvařené fazole. Záleží na vaší chuti.
Gogol Mogol – Ukrajina a Rusko
Někteří ho považují za vánoční nápoj, pro jiné je první obranou proti nachlazení a bolesti v krku.
Co budete potřebovat:
- 1 žloutek
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci másla
- 1 hrnek mléka
- 1 lžičku sody bikarbony
- 0,5 dl rumu nebo koňaku
- dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku
Vyšlehejte žloutek se lžící medu až do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo, a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Popíjejte po douškách před spaním a pak se vypoťte.
Česnekovo-medový sirup – Mexiko
Staří Aztékové používali na horečky, záněty a infekci především recept z kaktusu nopal. Dnešní Mexičané nopal využívají především pro jeho schopnosti kontrolovat cukr v krvi a redukovat cholesterol, ale znají i jeho účinky jako přírodního antibiotika. Z bylin se využívá k léčivým účinkům arandano (brusinky), brusinkový čaj používají lidé nejen jako v České republice na záněty močových cest, ale pro jeho antivirové účinky také na nachlazení. Při jakémkoliv onemocnění se v nejen v Mexiku, ale v celém světě doporučuje odpočívat a hlavní důraz věnovat také psychice. V Mexiku je za tímto účelem hojně používaná mučenka, kterou si lidé pěstují, ale roste i ve volné přírodě. Jako přírodní antibiotikum funguje i česnek a právě ten je základem mexického nejčastějšího domácího receptu na nachlazení.
Co budete potřebovat:
- 200 g medu
- 1 rozmačkaný stroužek česneku
- šťávu ze dvou limetek
Vše smíchejte, můžete přidat i najemno nastrouhaný zázvor. Pijte až pětkrát denně.
Imunitní máslo – USA
Imunitní super máslo, které můžeme použít tam, kde bychom použili běžné máslo.
Co budete potřebovat:
- 225 g bio ghee – přepuštěného másla
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžičky kolostra v prášku
- 2 lžičky l-glutaminu v prášku
- 6 kapslí zinku
- 1 lžíci medu
Vše promícháme v mixéru a uložíme do lednice, kde máslo vydrží asi 2 týdny.
Kozinec s jablečným džusem – Česká republika
Michaela Carter, která léčí pomocí klinické naturopatie, doporučuje neobvyklý bylinný nápoj pro podporu imunity. Základem je kozinec, který se svými účinky podobá oblíbené a známé echinacee. Pomáhá bojovat proti virům, zvyšuje odolnost těla v boji s nemocemi. Pomáhá také lépe se vrátit po prodělané nemoci do aktivního života. Mimo jiné podporuje plíce, je tedy ideálním nápojem pro ty, kteří trpí na problémy s dýchacím ústrojím. Kozinec zvyšuje výkonnost, dodává energii, pomáhá zmírňovat následky stresu.
Co budete potřebovat:
- 500 ml uvařeného čaje z kozince (cca z 6–10 g sušeného kořene)
- 200 ml 100% čerstvé jablečné šťávy
- špetku skořice
Vše smíchejte a teplé popíjejte v průběhu celého dne.
Do nápoje si můžete přidat také čerstvé ovoce, čerstvou ovocnou šťávu, koření nebo bylinkový med.
Tamagozake – Japonsko
Drink podobný našemu vaječnému koňaku nebo ukrajinskému Gogol Mogolu.
Co budete potřebovat:
- 200 ml saké
- 2 lžíce medu
- 1 cm nastrouhaného zázvoru
- 1 vejce
Vyšlehejte vajíčko s medem. Zahřejte saké, přidejte k němu zázvor a rychle svařte. Poté horké saké za stálého šlehání pomalu vlévejte k vyšlehanému vajíčku. Popíjejte teplé po douškách.
V Japonsku jsou populární také umeboshi – super slano-kyselé švestičky. Jsou plné kyseliny citronové a jsou vyzdvihovány pro svoje antibakteriální působení, zejména proti Streptoccocus mutans a Helicobacter pylori. Můžete je namočit do zeleného čaje nebo přidat do ovesné či rýžové kaše. Jsou skvělé jako prevence, ale také při prvních příznacích nachlazení. Jsou považovány za královnu alkalizující potravy a ideálně se hodí i při kocovině.
Kimchi – Jižní Korea
Křupavé kvašené zelí s daikonem, okurkami a chilli papričkami je národním korejským pokrmem. Kimchi je plné železa, vitamínu A a B, přírodních probiotik a enzymů. Aktivuje imunitní systém a podporuje trávení.
Co budete potřebovat:
- 1 kg pekingského zelí
- 5 lžic korejské mořské soli
- 2 lžíce prášku z chilli papriček
- 4 stroužky česneku
- 1 lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- sezam na posypání
- možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku
Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké včetně tlustých řapíků, a následné odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání. Moc slané? Tak znova. A znova. Jestliže nechcete v průběhu osmi hodin každou půlhodinku až hodinku promíchávat sůl a zelí a proces přece jen toužíte urychlit, rozmíchejte přibližně v litru vody 4–5 lžic soli a do nálevu ponořte kilo nakrájeného zelí. Klidně ho něčím zatižte, ať neplave na hladině. Za 2 hodiny bude připraveno na průplach.
Když je zelí slané už jen tak akorát, smíchejte ho s pastou utřenou z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru a pomocí gumových rukavic pořádně promíchejte a vmačkejte do každého kousku. Konzumovat můžete ihned, nebo nechte salát 1–2 dny ve sklenici v pokojové teplotě, každý den promíchejte a následně dejte do lednice. Tam vydrží i měsíc.
Slaná lékořice – Holandsko
Nejen Holandsko, ale všechny skandinávské země šílí po slané lékořici. Průměrný Holanďan zkonzumuje téměř 2 kg slané lékořice ročně.
Lékořice je užívána odpradávna. Lze ji vysledovat v indiánské, čínské i egyptské medicíně, která ji popsala jako bylinu pro léčbu respiračních onemocnění. Posiluje imunitu a působí proti virům. Má mnoho zdravotních benefitů, mimo jiné působí antibakteriálně, je dobrá proti bolesti v krku.