Avokádo vás nadchne. Nejenom chutí, ale především plusy pro vaše zdraví!
Na první pohled má plus size tvary jako hruška, avšak sytě zelenější kabátek. A kromě podoby výše uvedeného plodu roste na keři jménem hruškovec přelahodný. A i když nevyniká sladkou chutí jako jiní zástupci ovoce, tak přesně k nim i patří.
Řeč je o avokádu. Prozradíme vám několik jasných důvodů, proč se vyplatí mu dát šanci ve vašem jídelníčku.
Jak na něj a čím vás nadchne?
Vybavujete si matně jeho chuť, když jste si ho před x lety přinesli domů a hned se do něj pustili? Dost možná nebyl ten správný čas a dužina avokáda nebyla zralá, a tím pádem byla i méně chutná. Jak poznat, že je avokádo opravdu zralé? Prozradí jej tmavě zelená barva a měkká struktura dužiny, avšak přezrálé už nekupujte. A jaký fígl uspíší uzrání plodu? Celé tajemství tkví ve skladování s banány. Nevšední, viďte?!
Díky máslové konzistenci zcela odpadá nutnost loupání, stačí rozkrojit na polovinu, pomocí nože odstranit pecku a z každé části měkký vnitřek vydloubnout lžící. O stálezelenou barvu se pak skvěle postará šťáva z citronu nebo limety. V opačném případě vám avokádo nelibě změní barvu na hnědou.
Všichni máme ovoce spojené s hromadou sacharidů, kdežto u avokáda jde především o zdraví prospěšný tuk. Nemluvě o obsahu železa, fosforu, mědi, draslíku, vitamínů skupiny B, C a K. Pokud vás trápí vysoká hladina cholesterolu v krvi, avokádo se vám stane ideálním spojencem. Navíc obsahuje prospěšné antioxidanty, jež jsou klíčové pro správné fungování našeho organismu. Pokud držíte dietu nebo chcete mlsat zdravě, tak se do avokáda rozhodně zamilujete raz dva.
Kam s ním?
Řadíte se mezi nadšence do sushi? Pak avokádo prokombinujte se syrovým lososem a zamotejte je do rolky chuťově delikátního maki sushi. Ale tím rozhodně nekončíme, vzhledem k tomu, že původem avokáda je temperamentní a tolik rozličné Mexiko, můžete se inspirovat řadou tamních receptů.
Hitem číslo jedna je určitě avokádová pomazánka jménem guacamole, kde nesmí chybět citronová šťáva, bylinky, pepř, sůl a třeba i pálivá chilli paprička, máte-li chuť na něco mnohem pikantnějšího. Hotovou pomazánkou můžete potřít celozrnný toast nebo ji zakusovat s kukuřičnými chipsy, případně touto směsí naplnit třeba kukuřičnou tortillu.
PŘEČTĚTE SI: NEJLEPŠÍ RECEPTY Z AVOKÁDA
Nemáte čas připravovat pomazánku? Hravě můžete avokádo nakrájet na tenké plátky, osolit, jemně opepřit a ozdobit s nimi křupavý žitný chlebíček. V lodičkách avokáda můžete servírovat třeba dnes tolik oblíbený hummus či jej zapéct se sýrem, italskou šunkou a s trochou bylinkového másla.
Avokádo směle přidávejte také do rozličných salátů, kde dominuje nejenom kuřecí maso, ale i ryby, nevšedně chutně doprovodí například také klasický ceasar salát. A takto můžete kombinovat a hledat to, co dostane právě vás.
Máte už dost klasických polévek? Zkuste tu avokádovou, kterou uvedete v dokonalost díky exotické chuti kokosového mléka, limetkové šťávě, fenyklu, česneku, soli a pepři. Jakmile budete mít hotovo, můžete ji podávat s opečenými krevetami, což opravdu nemá chybu!
Zamilujte se do avokádového tataráku, do těstovin s avokádovým přelivem, šupněte ho do smoothie, vykouzlete z něj zdravou nutelu nebo lahodný chia puding.
Čokoládová pěna
Budete potřebovat:
2 až 3 zralá avokáda, 5 polévkových lžic kakaa (případně můžete přidat i rozpuštěnou hořkou čokoládu), cca 4 polévkové lžíce agávového sirupu, 3 polévkové lžíce kokosového mléka, vanilkový lusk, špetku soli, skořici
Postup:
Všechny suroviny smíchejte dohromady v hladkou směs a poté vrstvěte do skleniček. Na ozdobu lze použít nastrouhanou čokoládu, drcené pistácie či maliny.
Proč si zamilujete avokádo i vy?
- Kromě výtečné chuti si navíc z pecky můžete vypěstovat vlastní keřík.
- Avokádový olej je vynikající doplněk k dochucení salátů, mimo jiné skvěle zvládá vysoké teploty, a tak na něm můžete dokonce i smažit.
- Zdravé tuky obsažené v avokádu nahrávají skvělé kondici vašeho srdce. Nemluvě o tom, že napomáhají redukovat nadbytečné tukové polštářky a upravují také pravidelnost vyprazdňování, a to díky obsažené vláknině.
- Nemluvě o tom, že vaše vlasy budou zářit na všechny světové strany spolu s vaší pletí.
- Bylo zjištěno, že lidé, kteří holdují avokádu, patří k mnohem zdravějším oproti těm, jež se mu vyhýbají.
-LZ-