18. ledna 2018 06:00
Martina ČerňanskáCo jíst s ohledem na aktuálně panující sezónu? Zdravé tuky!
Vyhýbáte se teď v zimním nečasu tukům, jak je jenom to jde, ze strachu, abyste nepřibrali nějaké to kilo navíc? Už naši předci věděli, že jíst tuky v chladných měsících má své opodstatnění.
Proto se rozhodněte pro ty zdravé, které vám dodají cenné látky, skvěle si pochutnáte a navíc uděláte pro své zdraví i kondici maximum. Po kterých byste měla sáhnout, a které rezolutně zavrhnout?
Pokud byste se zeptali odborníka na vyživu, zda-li jsou tuky zdravé, zřejmě by vám odpověděl takto. Vždy záleží na tom, jaké tuky konzumujete. Protože ty špatné budou na vině tomu, proč přibýváte na váze a váš cholesterol se neúměrně zvyšuje. Kdežto ty zdravé mají dokonce tu moc, že chrání tepny, srdce i cévy. Tuky v našem organismu tady nejsou jenom proto, abyste z nich měli hrůzu, když kouknete do zrcadla. Umožňují vstřebávání vitamínů té skupiny, jež je rozpustná v tucích, a mimo jiné také napomáhají k udržení tělesné teploty, což je teď v zimě významná role.
Nezdravé tuky - špatná pleť, obezita i zdravotní problémy
V případě, že ale začněte do sebe házet chipsy, budete konzumovat smažené pokrmy víc než je nutné, spořádáte čokoládovou tyčinku, oplatky, nebo zmrzlinu plnou ztužených tuků, vaše hmotnost bude nejenom narůstat, ale navíc vám kdekdo bude hádat víc, než ve skutečnosti ukazuje vaše občanka.
Jídelníček plný nezdravých tuků se dříve či později projeví také na stavu vaší pleti. Mimo jiné nějaké to kilo navíc se může nehezky podepsat na hormonální dysbalanci. Zvláště pak u žen, které mají diagnostikované polycystické vaječníky. Proto pokud vám perioda přichází nepravidelně, nebo spíše stagnuje, určitě se zajděte zeptat na gynekologii, co za tím vězí.
Řešením nejsou ani tzv. light či nízkotučné výrobky. Možná mají mnohem méně tuku, než ty klasické, avšak jsou navíc nastavovány pomocí rafinovaných sacharidů a přemíry cukrů. Věřte, že potom je klasický bílý jogurt lepší varianta, než ten nízkotučný, kde máte navíc tuto kalorickou zátěž.
Co teda jíst?
- K obědu si připravte ryby. Střídejte ty mořské s těmi sladkovodními. Zachutná vám losos, tuňák, pstruh, ale třeba také český kapr, štika, amur, nebo candát. I když je ryba tukově prospěšná, tak ji nesmažte, ale vychutnejte si ji připravenou na páře, nebo na troše olivového oleje.
- Milujete rukolu? Její drobné lístky zakápněte olivovým olejem, ať získáte do těla prospěšný tuk a zároveň i kupu vitamínů.
- Honí vás mlsná? Místo čokolády se natáhněte po skořápkových plodech. Mandle, lískové ořechy, para ořechy a pistácie vás zachutnají. Avšak nejlépe vybírejte ty bez různých polev, soli a pražení .
- Rozhodujete se, zda použít máslo, nebo margarín? Margarín je méně kaloricky náročnější. Avšak ani s máslem neuděláte chybu. A zvlášť tehdy, pokud nedržíte redukční dietu, a chcete si prostě na žitném krajíci mnohem více pochutnat.
- Chcete si vykouzlit čokoládové pralinky, avšak nejlépe zdravě? Tučnou část nahraďte dužinou z avokáda a připojte raw kakao. Pochutnáte si jako nikdy a navíc maximálně zdravě.
- Máte chut na kuřecí řízečky? Pak si je vykouzlete v troubě a na pečicím papíře. Ušetříte si hromadu kalorií a navíc do sebe nedostanete látky, co vznikají při přepalování olejů.
- Zamilujte si králičí, kuřecí a drůbeží maso. Nadchne vás. Zato s vepřovým to raději dvakrát nepřehánějte.
- Nezapomínejte ani na vejce. Ochutnali jste třeba ty křepelčí? Mluví se o tom, že obsahují dvojnásobek vitamínu A, než ty slepičí.
Další zajímavosti ze světa zdravého stravování přímo zde:
autor: LZ