Bojíte se rakoviny? Jezte zelené lupení!
Hlávkový salát, špenát, růžičková kapusta nebo hlávkové zelí. To jsou nejvýznamnější zdroje hodnotných antioxidačních látek, které naše tělo denně potřebuje ke zdravému fungování.
Zařaďte do jídelníčku zelenou zeleninu s listy! Je totiž účinným pomocníkem při prevenci vzniku rakoviny, navíc má zanedbatelné množství kalorií.
Hlávkový salát
Je považován za elixír mládí. Ten červený v listech soustřeďuje velké množství karotenu, zelený je bohatý na hořčík. Díky své schopnosti vázat jedovaté a tukové látky je hlávkový salát účinným pomocníkem při hubnutí.
Špenát
Je ideální pro osoby sužované stresem. Umí rychle odstranit deficit mnoha živin, čímž prospívá buňkám jako málokterá jiná zelenina.
Špenát je rovněž nadprůměrně bohatý na růstový vitamín A a obsahuje hodně draslíku důležitého pro stavbu kostí, zubů, nervů. Špenát je také mimořádně vhodný proti stárnutí!
Růžičková kapusta
Tohle zelené lupení funguje výborně proti únavě a stresu a podporuje duševní svěžest. Růžičková kapusta je tak lepším prostředkem pro uklidnění a soustředění než léky proti stresu. Množství vlákniny, kterou kapusta obsahuje, také reguluje činnost střev a odstraňuje zácpu.
Hlávkové zelí
Tahle zelenina vás zasytí, aniž by poskytla tělu mnoho zbytečné energie. Při svých 22 kaloriích na 100 gramů je tedy ideální potravinou pro ty, kdo chtějí zhubnout. Zelí se přičítají také hojivé účinky při zacelování vředů a zmírňování žaludečních bolestí.
Při pálení žáhy nebo překyselení organismu vypijte 2 deci šťávy ze syrového zelí. Čistí krev a mění metabolismus buněk. Na pleť má tahle šťáva do jisté míry omlazující účinek, činí ji vláčnou a částečně vyrovnává vrásky.
A co dobrého si ze zeleného lupení připravit? Tady je pár tipů:
Podobné články
Zuzana Šustová