Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Bojíte se rakoviny? Jezte zelené lupení!

Hlávkový salát, špenát, růžičková kapusta nebo hlávkové zelí. To jsou nejvýznamnější zdroje hodnotných antioxidačních látek, které naše tělo denně potřebuje ke zdravému fungování.
Vydáno: 19.04.2016
Jaro je ideální doba na chroupání něčeho zeleného
Jaro je ideální doba na chroupání něčeho zeleného Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

 

Zařaďte do jídelníčku zelenou zeleninu s listy! Je totiž účinným pomocníkem při prevenci vzniku rakoviny, navíc má zanedbatelné množství kalorií.

 

 

 

Hlávkový salát

lupení hlávkový salát Foto:

Je považován za elixír mládí. Ten červený v listech soustřeďuje velké množství karotenu, zelený je bohatý na hořčík. Díky své schopnosti vázat jedovaté a tukové látky je hlávkový salát účinným pomocníkem při hubnutí.

Špenát

lupení špenát Foto:

Je ideální pro osoby sužované stresem. Umí rychle odstranit deficit mnoha živin, čímž prospívá buňkám jako málokterá jiná zelenina.

Špenát je rovněž nadprůměrně bohatý na růstový vitamín A a obsahuje hodně draslíku důležitého pro stavbu kostí, zubů, nervů. Špenát je také mimořádně vhodný proti stárnutí!

Růžičková kapusta

lupení růžičková kapusta Foto:

Tohle zelené lupení funguje výborně proti únavě a stresu a podporuje duševní svěžest. Růžičková kapusta je tak lepším prostředkem pro uklidnění a soustředění než léky proti stresu. Množství vlákniny, kterou kapusta obsahuje, také reguluje činnost střev a odstraňuje zácpu.

Hlávkové zelí

lupení zelí Foto:

Tahle zelenina vás zasytí, aniž by poskytla tělu mnoho zbytečné energie. Při svých 22 kaloriích na 100 gramů je tedy ideální potravinou pro ty, kdo chtějí zhubnout. Zelí se přičítají také hojivé účinky při zacelování vředů a zmírňování žaludečních bolestí.

Při pálení žáhy nebo překyselení organismu vypijte 2 deci šťávy ze syrového zelí. Čistí krev a mění metabolismus buněk. Na pleť má tahle šťáva do jisté míry omlazující účinek, činí ji vláčnou a částečně vyrovnává vrásky.

A co dobrého si ze zeleného lupení připravit? Tady je pár tipů:

 

 

 

 

Zuzana Šustová

6 prášků ze „superpotravin“, díky nimž budete zdravější

Jaký je nejnovější trend ve zdravé výživě? Potraviny „v prášku“. Tím ovšem nemáme na mysli žádnou chemii, ale „superpotraviny“ plné vitamínů a minerálů v nadrcené podobě, které si přidáte do jakéhokoliv pokrmu, čímž zvýšíte jeho výživovou hodnotu. Další výhodou těchto prášků je jejich přírodní zpracování. Díky tomu nepředstavují pro váš žaludek žádnou zátěž.

Vybírejte však pečlivě. Ne každá zdravá potravina rozdrcená na prášek je opravdu kvalitní, což potvrdil jeden výzkum, ve kterém uspělo jen pět z jedenácti testovaných produktů. Představíme vám proto jen ty, které vám jednoznačně prospějí:

Maca

prášky maca

Prášek z rostliny nazývané „peruánský ženšen“ je velmi bohatý na vápník. Proto ho zcela jistě ocení vaše kosti, ať už v prevenci nebo během léčby osteoporózy. A to není zdaleka všechno. Jedna studie prokázala, že ženám užívajícím antidepresiva, které pravidelně konzumovaly půl lžičky denně po dobu 12 týdnů, pomohl vrátit jejich utlumený sexuální apetit.

 

Ale pozor – nadměrné množství může zvyšovat krevní tlak nebo také rozhodit funkci a metabolismus jater.

Takže platí... Nic se nemá přehánět!

Vědci zjistili: Po zdravé výživě můžete ztloustnout!

A funguje to i na pomeranče!

Proč by měl každý citron projít před použitím mikrovlnnou troubou?

Článek je zařazen v: rakovina, salát, špenáte, hlávkové zelí, kapusta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama