Zdraví a nemoci

20. srpna 2019 04:00

Anna Kopečková

Co s plnými košíky hub? Usušte je nebo zamrazte

Každý houbař si celý rok přeje, aby už rostly. Jenže pak najednou začnou růst tak, že byste na ně mohla chodit s kosou. A přichází na řadu otázka, co s nimi. Je to jednoduché. Pokud je hned nesníte nebo nezavaříte, usušte je nebo dejte do mrazničky.

Sušené poklady

Sušení je jedním z nejlepších způsobů uchování hub, protože při něm houby neztratí nic ze svých vlastností včetně krásné vůně. Na sušení se hodí téměř všechny jedlé druhy hub, zejména hříbky. Voňavější houby s kořeněnou chutí je dobré sušit zvlášť (například václavky). Na sušení se naopak nehodí ryzce (pouze usušený ryzec peprný je výborný rozmletý jako koření v podobě houbového prášku), pýchavky nebo bedly.

Jak houby správně usušit?

1. Houby určené k sušení důkladně očistěte, ale neoplachujte. Pouze otřete kloboučky vlhkým hadříkem (u některý druhů, jako jsou klouzky, je nutné i sloupnout slupku).

2. Nakrájejte houby na plátky silné 3–5 mm a rozložte je v jedné vrstvě na podložku pokrytou nepotištěným papírem nebo ještě lépe na rovné síto či rám potažený silonovou síťkou.

3. Pokud je slunečné počasí, je dobré houby předsušit na slunci a pak je dosušit v dobře větraném stínu. Jinak je sušte u kamen, na topení nebo v otevřené troubě zapnuté jen na 50 °C (trvá to asi 6 hodin). Dobře usušené houby by měly pěkně chrastit, lámat se, ale nedrolit, a zachovat si původní barvu.

4. Usušené houby rozhodně neukládejte do papírových sáčků, protože by je mohli napadnout moli. Nejlepší jsou hermeticky uzavíratelné sklenice se širokým hrdlem, které postavíte na chladné a tmavé místo.

Znáte houbový prášek?

Můžete ho použít jako znamenitý kořenicí doplněk do mnoha teplých pokrmů (například chuťově nevýrazných polévek nebo omáček), kterým dodá příjemné houbové aroma i chuť. Na jeho přípravu lze využít všechny druhy hub, které se dají snadno usušit (může to být směs nebo jednotlivé druhy zvlášť).

Jak ho připravíte

Usušené houby ještě důkladně ve velmi mírně vyhřáté troubě přesušte. Jakmile chrastí a snadno se lámou, ihned je rozdrťte nebo jemně umelte (čím je houbový prášek jemnější, tím je lepší). Když navíc do houbového prášku přimícháte mletý pepř (na 100 g prášku asi půl lžičky pepře), zabráníte tím jeho červivění. Prášek naplňte do sklenic, které dobře uzavřete a uložte na suchém místě, kde vydrží až 18 měsíců.

Co s ním

Vrchovatou lžičku prášku (odpovídá asi 5 g sušených hub a stačí na ochucení 0,5 l polévky nebo 500 g mletého masa na sekanou) smíchejte se 2 lžícemi studeného vývaru nebo mléka (podle toho, do jakého jídla chcete prášek použít), dobře promíchejte a nechte 30 minut bobtnat. Pak směs vmíchejte do pokrmu (do polévky, omáčky, těstovin, rýže, mletého masa, šťávy k pečenému masu nebo třeba i do rozšlehaných vajec na obalení řízků). Prášek přidávejte před nebo v době tepelné přípravy, aby se dostatečně provařil.

Mrazák plný hub

Skvělým a moderním způsobem, jak uchovat mladé a zdravé houby, je jejich zmražení. Hodí se na něj všechny jedlé druhy hub, hlavně hříbky, kozáky, lišky, žampiony, jedlé druhy holubinek nebo ryzce pravé.

Jak na to:

1. Houby musí být zcela čerstvé, mladé, pevné a zdravé, nesmí být červivé a neměly by být ani ohlodané zvěří. Pokud houby sbíráte v deštivém období, měli byste je zamrazit ještě týž den. A velmi důležité je, abyste zamrazili jen ty houby, které bezpečně znáte a jste si jistí, že jsou jedlé.

2. Pečlivě je očistěte, pokud možno je nemyjte, jen otřete, a třeně oddělte (při větším množství je vhodné zmrazit třeně zvlášť).

3. Větší kloboučky nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Houby vložte do hrnce s větším množstvím vroucí mírně osolené vody, do které jste přidali kyselinu citronovou (na špičku nože) a jakmile začne voda opět vřít, povařte houby 1 a 1/2 minuty.

4. Houby rychle zchlaďte v ledové vodě, nechte odkapat, osušte na savém papíru a pak je rozdělte do vhodných krabiček (pod víčkem nechte asi 1 cm volný prostor). Krabičky dobře uzavřete, označte a uložte v mrazničce při –18 °C. Před použitím je nechte pozvolna rozmrznout v uzavřeném obalu v chladničce.

Houby můžete zmrazit i krátce podušené (jen asi 5 minut). Nesolte je, rychle je zchlaďte a zamrazte. Při použití je vložte nerozmražené na rozehřátý tuk nebo orestovanou cibulku, doduste je doměkka a ochuťte.

Kdybyste chtěla své houbové úlovky někomu darovat, zkuste tohle:

Recept

Houby do zásoby

Nejkrásnější okamžik je ten, když s napětím a bušícím srdcem vstoupíte do lesa... Rostou? A pak vás les pohltí, splynete s ním a najednou je vidíte...

A nakonec pár receptů z čerstvých hub, kdyby vám nějaké zbyly:)

Recept

Houbová pizza

Dobrou pizzou se zavděčíte snad úplně všem. A můžete si ji jednoduše připravit i doma. A protože houbařská sezona je v plném proudu, je rázem jasné, co na ni použít.

Recept

Omeleta s houbami a mozzarellou

Omelety se dají připravovat na nepřeberné množství způsobů. Variantu s restovanými houbami a mozzarellou si jistě také zamilujete.

Recept

Houbovo-špenátové noky

Zapečené noky s houbami a špenátem jsou nečekaně dobré jídlo, které připravíte rychle a téměř bez námahy. Rozpečený sýr jim dodá ještě lepší chuť. Druh hub i sýra můžete...

Recept

Krémové fettuccine s kuřecím masem a houbami

Krabičková dieta nemusí být nudná. Vyzkoušejte recept na výtečné těstoviny s lesními houbami, které ve svém jídelníčku nabízí jedna z "krabičkových" firem.

Recept

Houbová omáčka s hovězím masem

Jak znáte houbovku? Někdo ji dělá krémovou, někdo zase vynechává maso a servíruje jen smetanovou omáčku s knedlemi. Já k ní zbožňuji hovězí maso. Vařená loupaná plec a...

-ak-


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 11. 2024

Dnes může být obtížné soustředit se na domácí práce. Vaše mysl se soustředí na vznešenější záležitosti, jako jsou duchovní a intelektuální zájmy, a cítíte se líní. Nevadí, když nebudete dělat nic. Nemusíte se každý den vybít. Odpočívejte doma, čtěte si, dívejte se na televizi a vařte, pokud musíte něco dělat. Vaše práce může počkat, až se budete cítit energičtěji.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.