Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Dřez obsahuje víc bakterií než záchod

Jak často měníte houbičku na nádobí a vyplachujete držáčky na kartáčky? Jsou totiž plné bakterií.

Když se zeptáte lidí, jaké je nejšpinavější místo v domě, většina pravděpodobně odpoví, že záchod. Národní hygienická nadace na univerzitě v Michiganu provedla studii, aby odhalila místa v domácnosti s největším množstvím zárodků, a přišla s několika překvapivými výsledky. Ukázalo se totiž že nejvyšší koncentrace bakterií a tedy nejšpinavější místa v bytě se nachází v naší kuchyni.

 

Jak s nimi zatočit? 2 Foto:

 

Živnou půdou pro bakterie jsou teplá a vlhká místa. Mikroskopické, jednobuněčné organismy, tedy bakterie žijí skoro všude - ve vzduchu, ve vodě, v půdě, u nás doma i uvnitř lidského těla. Jsou jich miliony. Pozor, je rozdíl mezi bakteriemi a viry. Zatímco bakterie žijí vlastním životem, virus nemá žádné metabolické aktivity a k životu i množení potřebuje živou hostitelskou buňku. I on však na vás může číhat na špatně otřených plochách.

Většina těchto organismů je neškodná, některé však nejsou tak přátelské, takže je ve své domácnosti opravdu nechcete. Proto je třeba některá místa doma čistit mnohem častěji, než to určitě děláte. Máme pro vás i několik tipů, jak se bakterií účinně zbavit.

Dřez
Vyčistí sifon v dřezu
Vyčistí sifon v dřezu

Vzhledem k tomu, že je kuchyňský dřez téměř vždy mokrý a vlhký a ještě v něm zůstává spousta zbytků, poskytuje dokonalé bydlení bakteriím a podmínky pro jejich růst. Zejména pak pro takové, jako jsou salmonela a e. coli. Zní to neuvěřitelně, ale v takovém dřezu může být víc bakterií než na WC poté, co jej někdo použil. Proto používejte na dřez, stejně jako na rukojeť kohoutku, pravidelně dezinfekci. Pokud je vám nepříjemné používat silné chemikálie, kuchyňský dřez také pěkně vyčistí ocet.

Houbičky a hadry
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Mezi nejodpornější věci ve vaší domácnosti patří houbičky a hadříky, které používáte k mytí hrnců a talířů, a utěrky na nádobí. Skrývají nejvíce E. coli a dalších fekálních bakterií z celé domácnosti. Tyto mycí pomůcky jsou stejně jako kuchyňský dřez téměř vždy mokré a obsahují částečky jídla, což vytváří ideální prostředí pro růst bakterií. Jak je udržovat v čistotě? Je to jednodušší, než se zdá. Dejte je každý den do mikrovlnné trouby na vysokou teplotu a dvě minuty, nebo je vyperte v myčce. Kuchyňskou houbičku měňte pravidelně alespoň jednou měsíčně, utěrky podle potřeby.

Prkénka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Důležitým pravidlem při použití prkének je mít na každý druh potravin jedno. Nebo být alespoň velmi důslední v jejich používání, protože není vhodné na jednom prkénku krájet mnoho různých potravin. V takovém případě se můžete spolehnout na velký výskyt bakterií, jako je salmonela, stafylokok a E. coli. Na mytí jsou lepší plastová krájecí prkénka, která lze snadno omýt v myčce. Když se však opotřebují, tedy jsou poškrábané a zhrublé, je velmi těžké je umýt. V tom případě je vyhoďte a kupte jiné.

Vždy myjte prkénka jarem a teplou vodou a poté otřete utěrkou. Případně jej můžete vydezinfikovat solí a octem či citronovou šťávou.

Lednička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Když přijde na uchovávání potravin, platí pravidlo, že všechny syrové suroviny by měly být zastrčené do spodního šuplíku nebo uložené v uzavřené nádobě. Tekutina z těchto potravin by jinak z horních potravin odkapávala dolů, spodní police by byly plné nebezpečných bakterií.

Vodovodní baterie v koupelně
Každý detail skrývá nápad a vtip
Každý detail skrývá nápad a vtip

A především pak páka na baterii je místo, na které se v koupelně nejvíc sahá. Důvodem, proč se snadno stává živnou půdou pro bakterie, je, že se jí dotýkáme ještě před tím, než si jdeme umýt ruce. Tím se na jejím povrchu usazují nebezpečné bakterie, které se zase přenesou na ruce, když vodu vypínáme. Tento problém lze snadno eliminovat každodenním otřením páky antibakteriálním čisticím prostředkem.

Podložka ve vaně
Podložka ve vaně
Podložka ve vaně

Dalším kritickým prostorem v koupelně je gumová podložka ve vaně. Protože je často umístěna ve vlhké a tmavé koupelně, je to ideální místo, kde se dobře daří bakteriím proto patří k nejvíc kontaminovaným předmětům ve vaší domácnosti. Podložka by se měla po každém koupání nechat vyschnout a pravidelně čistit.

Knoflíky u sporáku
Knoflíky u sporáku
Knoflíky u sporáku

Knoflíky na sporáku jsou při čištění často přehlíženy. Při mytí se zaměříme na velké věci, jako je varná plocha a trouba a na malé věci se snadno zapomíná. I knoflíky je třeba pravidelně čistit utěrkou a antibakteriálním čisticím prostředkem. Samozřejmě je ještě lepší, pokud jsou knoflíky odnímatelné, pak je lze umýt v teplé vodě a jaru.

Vana
Vana
Vana

Když opláchnete bakterie z vašeho těla, přichytí se na bocích vany a ve vlhku se zde úspěšně množí. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak toto místo udržet čisté - jednoduše osušte vanu po každém použití a pak použijte přípravek, který obsahuje alespoň 3 procenta peroxidu procent vodíku.

Držáček na kartáčky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Věřte tomu, nebo ne, ale váš držák na zubní kartáček je jedním z míst, kde bakterie doslova řádí. Může za to skutečnost, že po čištění málo oplachujete kartáček a že ho necháváte mokrý. Plak a bakterie se z rukojeti přenesou do držáčku, kde se usadí. Dobrý nápad je použít plastový kryt, který ochrání kartáček, a také umyjte držáček alespoň jednou týdně v myčce na nádobí, která zabije bakterie. Vyberte si takový kartáček, který lze v myčce mít, tedy nerezovou ocel nebo plast, namísto bambusu a jiných materiálů.

Kuchyňský pult
Kuchyňský pult
Kuchyňský pult

Možná vaše linka vypadá na první pohled čistě, ale viry a bakterie jsou lidským okem neviditelné, takže se nikdy nemůžete být jistí, jak to ve skutečnosti je. Nejšpinavější místa kuchyňské desky se nachází v blízkosti dřezu, protože lidé mají tendenci je otírat houbičkami na nádobí, které by mohly být plné bakterií E. coli a dalších druhů. Pravidelně proto používejte antibakteriální čisticí prostředek nebo použijte teplou vodu a bílý ocet. Pak linku otřete suchým hadříkem.

-lk-

 

Reklama