Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Hledáte dietní a bezlepkovou mouku? Zkuste čirokovou!

Velbloud rostlinného světa, sorgo nebo také pšenice celiaků. To všechno jsou přezdívky nutričně bohaté bezlepkové rostliny připomínající vzhledem těla i zrnek známou kukuřici nebo proso, která se už pěstuje a prodává i u nás.
Vydáno: 09.06.2016, Anna Kopečková
Čiroková mouka se hodí na sladké i slané pečení
Čiroková mouka se hodí na sladké i slané pečení Autor: Thinkstock a PRO-BIO
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Horko a sucho – nejlepší přátelé čiroku

Domovem čiroku je severovýchodní Afrika, kde byl a dosud je jednou z nejdůležitějších obilovin. Místním subtropickým a tropickým podmínkám je totiž skvěle přizpůsoben. Jeho kořenový systém dosahuje délky až 170 cm, díky čemuž dokáže získávat vodu i z větší hloubky. Navíc disponuje také vzdušnými kořeny, kterými dokáže absorbovat vlhkost ze vzduchu a které slouží jako podpůrný prvek. A nakonec – jeho povoskované listy ho chrání před spálením od sluníčka.Tato luxusní výbava umožňuje čiroku přežít bez úhony dlouhá sucha.

Není čirok jako čirok

Čirok připomíná vzhledem známou kukuřici, ale na rozdíl od ní netvoří žádné klasy, nýbrž jen různě tvarovanou latu. Je známo přibližně 30 druhů této lipnicovité rostliny, z nichž některé jsou jedlé a některé silně jedovaté. Druhy se mohou výrazně lišit výškou, tvarem listů, počtem nebo barvou zrn. Pro základní rozdělení čiroku se používají 4 kategorie:

Čirok cukrový, z něhož se vyrábějí sirupy, sladkosti nebo alkoholické nápoje. Čirok technický se používá k výrobě košťat a kartáčů nebo rohožek. Čirok súdánský, známý také jako súdánská tráva, se používá jako pícnina. Nejčastěji využívaný je čirok zrnový, který je pěstován pro zrna a má své místo právě v kuchyni. Nejvyužívanějším druhem je pak Sorghum vulgare – čirok obecný (také nazýván Sorghum bicolor– čirok dvoubarevný). Zrnka tohoto čiroku se zpracovávají primárně do mouky a krupice, ale své uplatnění nachází i při výrobě alkoholických nápojů, škrobu nebo krmiv pro zvířata.

čirok Foto:

 

Čirok v Česku

V České republice je čirok poměrně novinkou. Jedním z prvních českých pěstitelů čiroku pro gastronomické využití se stala společnost PRO-BIO, která vlastní ekologickou farmu v jihomoravských Velkých Hostěrádkách, kde jsou pro pěstování čiroku ideální – již téměř subtropické – podmínky. V rámci projektu Naše Biofarma, kterým společnost podporuje menší české farmáře, zde pěstuje čirok, který následně ve svém bezlepkovém mlýně zpracovává na mouku a krupici.

Ráj pro celiaky, vegany i makrobiotiky

Čirok není nazýván pšenicí celiaků bezdůvodně. Je přirozeně bezlepkový a vhodný pro všechny druhy pečení. Obsahuje také vysoký podíl kvalitních bílkovin, proto je velmi vhodný do jídelníčku pro vegetariány, vegany a makrobiotiky, kterým nahrazuje bílkoviny z živočišných produktů. Svou biologickou hodnotou předčí dokonce i mléko a sójové boby. Obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá peristaltice střev a zbavuje tělo odpadních látek. Jásat mohou i dietáři. Díky nižšímu glykemickému indexu zpomaluje uvolňování cukru a navozuje delší pocit sytosti. Působí jako velmi dobrý antioxidant, který chrání naše buňky před stárnutím a má protizánětlivé účinky.

S čirokem v kuchyni

V gastronomii se s čirokem setkáme hlavně v podobě mouky nebo krupice. Čiroková mouka je univerzální, vhodná na sladké i slané pečení. Pokrmům dodává tmavší až načervenalou barvu, proto se nelekejte, když bude vaše kuchařské dílo tmavší než obvykle. Pro začátek ji doporučujeme kombinovat s klasickou moukou a krupicí, aby nebyla změna příliš velká. Zkuste jí přidat k běžné mouce do muffinů, palačinek, lívanců nebo placek. Výborný je bezlepkový čirokový chléb. Využijete ji také na zahušťování omáček a polévek.

Čirokovou krupici využijete na přípravu kaší, knedlíčků, placek, zavářky do polévky a k zahušťování.

Tady jsou dva sladké recepty, které můžete hned vyzkoušet:

Čokoládové muffiny s čirokovou moukou

cokoladove_muffiny_s_cirokovou_moukou Foto:

Co budete potřebovat:

• 100 g čirokové celozrnné mouky

• 180 g pšeničné bílé hladké mouky

• 1 kypřicí prášek do pečiva

• 100 g másla

• 2 bio vejce

• 250 g mléka nebo obilninového nápoje

• 100 g třtinového cukru

• 3 lžíce kakaa

• 80 g nasekané tmavé čokolády

• 2 nastrouhaná jablka

 

1. Smíchejte nejprve suché suroviny. Mezitím si rozehřejte máslo. Máslo, mléko a vejce smíchejte se suchými surovinami a důkladně promíchejte do hladkého tekutého těsta. Přimíchejte nastrouhaná jablka.

2. Těsto pomalu naplňte do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky (toto množství vystačí přesně na 12 kusů) a pečte přibližně 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

 

Bezlepkové čirokové palačinky „Černošky“

čirokové palačinky Foto:

Co budete potřebovat:

• 200 g České čirokové mouky

• 500 ml mléka

• 1 vejce

• špetku soli

• slunečnicový olej

 

1. Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet.

2. Z odleželého těsta usmažte na pánvi vymazané olejem palačinky a podávejte je ozdobené podle fantazie (jogurtem, čokoládou, čerstvým ovocem....)

Pokud máte rádi palačinky naslano, doporučujeme podávat je se špenátem, šunkou a sýrem.

 

Využít ale nemusíte jen mouku. Z čirokových zrn se dají připravit například skvělé zdravé saláty. Stačí zrna zalít vodou, osolit a uvařit tak, aby byla měkká, ale zůstala pevná na skus. Pak už je to na vaší fantazii.

roasted-cherry-tomato-arugula-and-sorghum-salads-1 Foto:

Můžete zkusit třeba kombinaci s rukolou, lehce orestovanými cherry rajčátky, rozdrobenou fetou a zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.

-ak-/foto PRO-BIO, Thinkstock a cookieandkate.com

Článek

české potraviny hlavní Foto:

7 českých superpotravin

Nejsou drahé, jsou snadno dostupné a není jich málo!

 

Když vypustíte z jídelníčku potraviny s lepkem, neznamená to, že budete jíst zdravěji nebo dietněji

Bezlepková strava: Není tak zdravá, jak si možná myslíte

 

Můžete si ji dát jako přílohu místo rýže nebo z ní udělat třeba salát

5 dobrých důvodů, proč si dát pšenici dvouzrnku

Konečně se můžete bez výčitek nacpat pizzou!

Dietní hit: Pizza placka z květáku. Bez mouky, bez lepku a s minimem kalorií!


Článek je zařazen v: čirok, celiakie, bezlepkové potraviny, bezlepková mouka, bezlepkové palačinky, celozrnné muffiny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama