Homocystein – tichá hrozba. Co všechno může mít na svědomí?
Homocystein – tichá hrozba. Co všechno může mít na svědomí?
Máte vysoký krevní tlak? Trpíte nemocemi srdce a cév? Nebo vás trápí jiné civilizační onemocnění? Posviťte si nejen na hladinu cholesterolu, ale také na hladinu homocysteinu v krvi!
Je pravděpodobné, že jste o homocysteinu ještě neslyšeli, ale v lékařských kruzích to neznámý pojem není.
Co má na svědomí zákeřný homocystein?
I když homocystein už téměř před stoletím popsal jako toxickou aminokyselinu nositel Nobelovy ceny Vincent du Vigneaud, až v dnešní době, po vyhodnocení rozsáhlých studií, výzkumníci zjistili, v čem spočívá jeho toxicita a biochemická agresivita. V jeho poruchové metabolizaci v organismu! Homocystein se ve zdravém organismu prostřednictvím enzymatických reakcí rychle metabolizuje na aminokyseliny methionin nebo cystein, aby nedocházelo k jeho hromadění v krevním oběhu. Proces přeměny na methionin vyžaduje přítomnost vitamínů B12 a B9 (kyseliny listové). Pokud tyto vitamíny tělu chybí, toxický homocystein není schopen přeměny na netoxický methionin. Homocystein je tedy pod kontrolou tří vitamínů ze skupiny B: B12, kyseliny listové a B6.
U většiny lidí mladší a střední generace se jeho hladina pohybuje v rozmezí 10 až 12 µmol/l, avšak se stoupajícím věkem často velmi výrazně narůstá. Podle nejnovějších studií tehdy způsobuje 10 až 12 % srdečních infarktů a 30 až 40 % mozkových příhod.
„Je to nejlepší předpovědní faktor, který člověku určí, jestli je předurčen k dlouhému životu v dobrém zdravotním stavu, nebo naopak jestli je mu předurčeno předčasně zemřít a ještě být trápen CCH.“ Patrick Holford, Dr James Braly MD 2003 publication The H Factor Úrovně homocysteinu jsou 40 krát více prediktivní pro srdeční infarkt než hladiny cholesterolu!
Lékaři poukazují na fakt, že pokud bychom dokázali udržet ve svém organismu nízkou hladinu homocysteinu a povzbuzovat tím biochemické procesy k plné výkonnosti, mohli bychom dát mat obtěžujícím civilizačním onemocněním, resp. bychom se jim mohli částečně vyhnout. Radí myslet na prevenci a deficit béčkových vitamínů ve stravě nahradit příjmem výživových doplňků, například ve formě originálního přírodního anti-homocysteinového komplexu Jamieson – výzkumníci kanadské firmy Jamieson v něm využili jedinečný efekt synergického působení vitamínů B6, B12 a kyseliny listové! Cíleným snížením hladiny homocysteinu v krvi povzbuzuje náš imunitní systém a pomáhá tak zvláště při onemocněních srdce, ale i při dalších onemocněních. Má například příznivý dopad na snížení rizika ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu, hypertenze a pozitivně ovlivňuje odolnost našeho organismu vůči vzniku onkologických onemocnění. Podporuje zlepšování autistických poruch a speciálních poruch u dětí, kterým bylo diagnostikováno onemocnění předčasného stárnutí vlivem zvýšené hladiny homocysteinu. Je účinný také jako prevence neurodegenerace a demence, je nápomocný při zachování základních životních funkcí organismu – zpomalení stárnutí a celkovému zvýšení vitality a zlepšení kvality života až do vyššího věku. Snahou výzkumníků je podpořit nejen dosažení vysokého věku, ale především docílit možnost užívat si ho v plném zdraví.
Soutěžte s námi!
Napište nám, z kterých vitamínů se skládá Antihomocysteinová formule. Stačí vyplnit soutěžní formulář. Ze správných odpovědí vybereme 3 výherce, kteří budou odměněni doplňky stravy Jamieson Antihomocysteinová formule.
Uložit