17. prosince 2015 04:40
Lucie PrůchováJak voní pohoda? Po čokoládě!
Čich je z pěti lidských smyslů ten často opomíjený a málo používaný. Ale ačkoliv mu nepřikládáme velkou roli, podvědomě rozpoutává velké vášně. Celých 75 % z našich emocí je podle průzkumů spouštěno vůněmi. Nejčastěji jde o pocit potěšení a pohody, ale také o paměťové procesy.
Osvědčenou vůní, která nás uvádí do příjemného rozpoložení, je vůně čokolády. Přičichnutí k čokoládě nebo její konzumace aktivuje centra v mozku, která jsou zodpovědná za vytváření pocitu potěšení – a to intenzivněji než poslech hudby.
Díky čokoládové vůni stouply prodeje milostných románů
Jak zjistili vědci z Hasselt Univerzity v Belgii, vůně čokolády dokáže spouštět také nákupní horečku. Pokus provedli ve vybraných knihkupectvích – mezi knihami nechali šířit jemnou čokoládovou vůni. A výsledek se v porovnání s časem, kdy jste mezi policemi mohli ucítit jedině papír, dostavil. Milovníci knih pod vlivem čokoládového opojení věnovali dvakrát tolik času prohlížení a více si povídali s prodavači. Nejhlouběji se začetli do milostných příběhů a také do kuchařek. Oproti tomu zájem o historické a kriminální romány pod vlivem sladké vůně čokolády klesl.
Oblečeny v čokoládě
Čokoláda nemá vliv jen na chuť přečíst si výživný román s milostnou zápletkou. Podle jiného průzkumu z roku 2008 přiměl čokoládový parfém ženy nakupovat více oblečení. A do čokolády se očividně zbláznili také návrháři a designeři. A proto narazíte na svíčky s vůní čokolády a celou řadu kosmetických výrobků od čokoládových pleťových krémů a tělových sprejů po pomády na rty. Čokoládová vůně se přidává i do parfémů. Jednou z nejčokoládovějších novinek tohoto roku je šál se zabudovaným digitálním doplňkem, který po stisknutí vydává příjemnou vůni belgické čokolády.
Čokoládová vůně od sklepa až po půdu
Kdy jindy než o Vánocích chceme mít domov provoněný absolutní pohodou a klidem. Prahnete-li po bytu naplněném vůní čokolády, v internetových obchodech naleznete například pokojový sprej s čokoládovou vůní. Potpouri nebo vůni do aromalampy si můžete vytvořit i sami pomocí pár kapek čokoládové esence. Ovšem nejlepším způsobem, jak naplnit dům čokoládovou vůní, je samozřejmě pečení. Zkusit můžete třeba čokoládové cookies nebo nejčokoládovější potěšení všech dob – brownies, nejlépe s polevou od české čokoládovny Carla, která se specializuje na kvalitní čokoládu a čokoládové polevy.
Máš vůni kakaa
Zatímco květy kakaovníku žádnou vůni nemají a tu čokoládovou získávají až dozrálá a fermentovaná jádra, ve světě existují speciálně vyšlechtěné "čokoládové" rostliny. Nevoní po růžích, ale šíří kolem sebe neodolatelné aroma kakaové bábovky. Například žlutě zbarvená Berlandiera lyrata voní po sladkém kakau a v češtině má název blízký své květinové sestřenici – čokoládová sedmikráska. Tip: zkuste si přivonět k tenké 70% hořké čokoládě Carla, ucítíte jemné aroma kakaa s oříškovým nádech, zdůrazněné vanilkovým extraktem Bourbon-Madagascar. Pod latinským názvem Akebia quinata naopak objevíte čokoládové víno – popínavou rostlinu pocházející původně z východní Asie.
Ačkoliv se vědci neustále snaží prokázat účinky čokolády na zlepšení nálady a snížení stresu prostřednictvím přítomnosti prospěšných antioxidantů a polyfenolů nebo vlivem na produkci hormonů endorfinu a fenylethylaminu, klíč dost možná leží v tom, jak čokoláda voní – a také v tom, že nám prostě chutná.
Petra Fujdlová