Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Jak za pomoci několika triků omezit příjem kalorií, aniž bychom si to uvědomovali!

Barva jídla, osvětlení místnosti, kde jíme, výběr správného stolu v restauraci, to vše je podle vědecké studie velice důležité.
Vydáno: 04.01.2016
Náš mozek nám říká, co máme jíst, ale výběr pokrmů se řídí také emocemi
Náš mozek nám říká, co máme jíst, ale výběr pokrmů se řídí také emocemi Autor: thinkstockphotos.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Všichni víme, jak zdravě jíst, ale epidemie obezity se nijak nesnižuje. Studie newyorské Cornellovy univerzity uvádí, že se při mnoha příležitostech přejídáme spíš pod vlivem vnějších faktorů, než proto, že bychom opravdu měli takový hlad.

Triků, jak jíst méně a lépe, aniž bychom to nějak výrazně pocítili, je mnoho, počínaje nakupováním. Podle nevládní neziskové organizace Cochrane Collaboration, která spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), je možné snížit denní kalorický příjem o 279 až 527 kalorií zmenšením porcí.

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni 5

Nejlepší a nejhorší ryby pro vaše zdraví!

 

I pro jídlo může platit "sejde z očí, sejde z mysli". Brian Wansink z Cornellovy univerzity prokázal, že stačí mít v kuchyni vždy k dispozici smažené brambůrky, abychom za rok nabrali 3,6 kilogramu. Nebezpečné jsou i cereálie ke snídani. Jestliže je máme na očích, sníme jich příliš mnoho. Chceme-li zvýšit příjem zeleniny, je třeba ji umístit doprostřed stolu, abychom ji měli na dosah. Wansink také radí dát hned stranou přebytek uvařeného pokrmu, abychom nebyli v pokušení sníst všechno.

Menší talíře a další servírovací náčiní vypadají plnější a my jsme uspokojeni i přesto, že jsme snědli méně. Užitečná je i barva pokrmu. "Při našem experimentu vedlo použití talířů stejné barvy jako pokrmu ke zvýšení kalorického příjmu o 18 procent. Jestliže jíme světlejší a kalorické pokrmy s obsahem škrobu, jako je rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší, kontrastní talíře," podotýká Wansink, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

6 nejhorších jídel na večer: Tloustne se po nich a špatně spí

Kvalitní spánek je extrémně důležitý pro funkci mozku i celého těla. Umožňuje regeneraci po náročném dni (nebo noci – v případě práce na směny) a dodává nám energii na dny následující. Když má člověk potíže se spaním, je unavený, rozmrzelý, hůř se soustředí a nic ho nebaví.

Poruchy spánku mohou mít různé příčiny – od psychologických (potíže v práci, neuspořádané vztahy, problémy různého charakteru) až po fyzické (nemoci, bolesti zad a kloubů, spánková apnoe). Důležitou roli v kvalitě nočního odpočinku hraje také pohyb a výživa.

Mýtus: Po sedmnácté hodině už ani sousto. Měli byste jíst tak, abyste neměli hlad či dokonce nehladověli. Poslední lehčí jídlo si dejte 2–3 hodinky před spaním. Foto:

Co se jídla týče, před ulehnutím do postele bychom se neměli nacpat k prasknutí, ale ani bychom neměli chodit spát s úplně prázdným žaludkem. Lidé, kteří drží dietu, nemohou často usnout, protože mají hlad a organismus je nastavený tak, že když má hlad, nechce spát, ale jít shánět potravu (vyplavuje se adrenalin a tělo se chystá k lovu či sběru). To je důvod, proč je při hladovění jedinec unavený, ale ne a ne zabrat.

Večer a v noci se mnohem snáz ukládá přebytečná energie do podkožních tukových zásob, protože energii už nevyužijeme.

Existují potraviny, kterým bychom se měli ve večerních hodinách a před spaním úplně vyhýbat:

Čokoláda

Čokoláda pro alergiky 3

Ta vysokoprocentní je sice relativně zdravá, ale i tak obsahuje obrovské množství tuku. Mléčné čokolády jsou navíc dost sladké. Kakao, z něhož se čokolády vyrábějí, obsahuje kofein – a ten je, jak známo, nepřítelem spánku. Některé studie ale tvrdí, že v kombinaci s theobrominem (další látka schovaná v kakau) není kofein aktivní, a proto prý zase tak povzbuzující účinky čokoláda nemá. Co ale před spaním určitě v čokoládách škodí, je tuk a cukr.

 

Důležité je rovněž mít pod kontrolou příjem alkoholu a slazených nápojů. Podle Wansinka je lépe používat vysoké a užší sklenky než nízké a široké: tak se vypije o 12 procent méně. Jako u jídel i zde platí, že tu hraje svou roli barva nápoje: červené víno a barevné nápoje jsou lépe vidět a my jich vypijeme asi o devět procent méně. Chceme-li tedy omezit množství pití, je lepší zvolit si tmavší nápoje.

Náš mozek nám říká, co máme jíst, ale výběr pokrmů se řídí také emocemi. Podle studie univerzity v Buffalu musejí nutně přísné diety, kdy se nepřihlíží k tomu, co má člověk rád, ztroskotat, protože je při nich jídlo spojováno s negativními emocemi. Jestliže zařadíme do diety zdravé pokrmy, které nás uspokojují a vzbuzují dobré pocity, je to jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zautomatizovat pozitivní rozhodování u stolu," říká autor této studie Marc Kiviniemi.

10 tipů na hubnutí, které skutečně fungují

Nejste se svou postavou spokojeni? Neztrácejte hlavu, ještě je čas něco změnit.

Hubnout se dá různými způsoby, některé jsou účinné, jiné méně a některé vůbec. A právě ty poslední nám nejen berou energii k dalšímu hubnutí, ale dokonce nám škodí, protože způsobují jojo efekt, zpomalení metabolismu a problémy s výživou. Radši vyzkoušejte ověřené tipy, které možná nejsou vždy snadné, zato ale jsou efektivní a skutečně fungují.

Začněte se na jídlo dívat jinak

Chodíte na obědy do restaurace a často si vybíráte z denní nabídky? Čeští restauratéři se snaží nabídnout obědové menu za příjemnou cenu, často jde však o pochybnou kvalitu jídla. Zacpete si žaludek těžkým, kalorickým jídlem, které vám navíc dodá jen málo tolik potřebných živin. Prohlédněte si příště celý jídelní lístek a volte rozumněji. A když už jsme u toho, nemusíte jíst hlavní jídlo, vyberte si z předkrmů, které jsou často daleko lehčí a zdravější, takže si můžete dopřát i dva a jídlo poté doplňte velkou porcí salátu.

 

Důležité je rovněž místo, kde jíme. Nikdy nejezte u televize a raději ani v temné či příliš uměle osvětlené místnosti. "Nízko umístěná světla a neony stejně jako hlasitá hudba vedou k tomu, že jíme více," vysvětluje Wansink.

V restauraci nás však ovlivňuje i to, kde sedíme. Jestliže jsme u oken či v dobře osvětleném prostoru, objednáváme si podle Wansinka zdravější pokrmy.

"Kdo se rozhodne pro stůl daleko od oken nebo od vstupu, má o 73 procent větší pravděpodobnost, že si objedná i dezert. Na tmavším či v odděleném místě se totiž cítíme být méně pozorováni, avšak sedíme-li u stolu, na který je dobře vidět, více si uvědomujeme, že jsme na očích, a dbáme tedy i na kvalitu jídla. Sedíme-li blízko u baru, máme sklony dát si další drink. Nejlepší stoly jsou vysoké, s podnožkami: odtud přichází nejvíce objednávek salátů a lehkých jídel," vysvětluje Wansink.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama