Nevečeříte? Nezhubnete a ještě vás bude bolet hlava!
Večeři mnozí vynechávají. Nebo ji různě omezují. Ať už tím, že jedí naposledy v 17 hodin, nebo tím, že omezují přílohy. Jak je to s večeří doopravdy?
Patříte mezi ty, kdo si myslí, že večerním nejedením zhubnou? Pak jste podlehli jednomu z výživových mýtů. Jestliže se chystáte ulehnout večer až před půlnocí, můžete bez obav povečeřet kolem osmé. „Jíst bychom měli přibližně dvě až tři hodiny před spánkem. Kdo jde spát hladový, ten se dobře nevyspí. Kvalita spánku je nízká, protože v noci se organismus regeneruje a potřebuje energii,“ vysvětluje odborná garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá s tím, že už vůbec bychom se neměli snažit večerní hlad zaspat.
Bez večeře tělo trpí
Když půjdete spát hladoví, tělo si začne ukládat tuky do zásoby. Jestliže budete navíc hladovět celou noc, déle než 10 hodin, klesne vám hladina cukru v krvi, což není dobré pro váš mozek. Ten pracuje i přes noc a cukr je nezbytný pro jeho dobré fungování. Ráno se tak neprobudíte plni energie a odpočatí, ale budete unavení, bez energie a bude vás bolet hlava. Kdo jde pozdě spát, může si proto dopřát i druhou, menší večeři. Platí to hlavně pro ty, kdo mají těžkou manuální práci nebo hodně sportují.
Vypněte televizi, odložte noviny
Pokud jdete spát kolem desáté, je nejlepší navečeřet se v šest nebo v sedm hodin. Důležité je nedívat se při jídle na televizi ani nečíst noviny, ale udělat si na večeři čas. „Ideální je rodinná večeře. Najíst se v klidu, chvíli posedět a popovídat si o uplynulém dnu. Může to být takový malý rituál. I ten hraje důležitou roli pro pocit zasycení,“ doporučuje dietoložka Hlavatá. Večeře totiž mnohé svádí k přejídání, zejména ty, kteří celý den moc nejedli a byli ve stresu. Oběd zhltli, odpolední svačinu vynechali úplně. Večer je potom dožene hlad a vyjedí celou lednici.
Ideální večeře? Polévka!
Večeře může být studená, ale alespoň jedno teplé jídlo za den byste sníst měli. Pokud chcete do žaludku něco teplého, ale nechcete se přejíst, pak je nejlepší uvařit si polévku, která v lednici vydrží i několik dní. Může být ze zeleniny, ale vyplatí se udělat si čas na klasický masový vývar. „Spousta lidí neumí vývar připravit. Je to přitom jednoduché a poměrně levné jídlo. Vařit lze z kuřecích skeletů nebo krůtích krků. Před vložením do vody je dobré odstranit kůži a snížit tak podíl tuku v jídle,“ dává tip Karolína Hlavatá.
Vynechali jste přílohu? Pak se nenajíte!
Večeře by tedy měla být malým obědem a dodat přibližně čtvrtinu celodenního příjmu energie. Výživově hodnotný pokrm by se měl skládat z bílkovin, sacharidů a vlákniny v podobě zeleniny. „Lidé, kteří chtějí zhubnout, večer často vynechají přílohu nebo pečivo. Potom mají ale brzy hlad nebo chuť na něco sladkého,“ upozorňuje na další častou chybu odborný garant Vím, co jím a piju Petr Havlíček. Porci tedy oproti obědu trochu zmenšete, ale neubírejte zeleninu. Na talíři by jí mělo zůstat asi 300 gramů.
Tipy na rychlou večeři
Udělejte si pomazánku
Využijte tvaroh, čerstvé sýry, rybičky z konzervy (ve vlastní šťávě), makrelu. Hodí se i luštěniny – cizrna, bílé a červené fazole. Nebo se dá udělat luštěninová paštika např. z čočky. Do tvarohu lze přidat hodně zeleniny (černá ředkev, křen). Talíř bohatě obložte zeleninou a doplňte celozrnným pečivem.
Naložte maso
Krůtí či kuřecí prsa, podle toho, co vám více chutná. Přidejte bylinky, nemusíte vůbec solit. Takto může zůstat naložené 2–3 dny v lednici. Kdykoli jej lze rychle opéct na pánvi. Maso lze rozdělit na filety (kuřecí prso na 3 části), plátky jsou pak do 10 minut hotové. Doplňte pečenými brambory a spařenou zeleninou.
Přečtěte si také:
autor: MM