Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Ovocné pecky a jádra: Které jíst a kterým se vyhnout

Pecky a jadérka z ovoce většina z nás vyplivuje. Někdy ale obsahují cenné enzymy a další prospěšné látky. Odborníci zjistili, že i ty části ovocných plodů, které nás za normálních okolností vůbec nenapadne sníst, mohou být zdraví velmi prospěšné.
Vydáno: 04.10.2018, Anna Kopečková
Některé pecky jsou zdraví prospěšné, jiné je lepší rovnou vyhodit
Některé pecky jsou zdraví prospěšné, jiné je lepší rovnou vyhodit Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pecky a jádra obsahují všechny základní živiny pro vývoj klíčku rostliny. Proto jsou velice vydatnou stravou pro některé živočichy, zejména ptáky. Některé pecky jsou vitaminovými bombami a mohou být i nejprospěšnější z celého plodu. Jiné ovšem bývají až toxické. Vyplatí se vědět, jakou pecku 
můžete klidně sníst a jakou naopak raději vyplivnout.

Semínková svačina

Některé plody obsahují tak dokonale výživná semena, že ta mohou být skvělou a výživnou svačinou sama o sobě. Typickým příkladem je dýně, popřípadě tykev. Její semena jsou vynikajícím zdrojem aminokyselin a minerálů (fosfor, hořčík, draslík, zinek). Pro lepší chuť je doporučujeme trochu upražit v troubě. Po vydlabání dužiny oddělte semena a v jedné vrstvě je položte na plech. Při teplotě okolo 75 °C je pražte asi tak čtvrt hodiny. Tak zůstane zachován cenný obsah zdravých olejů v semenech.

Dýňová semínka jsou elixírem zdraví: Proč a jak je jíst?

Dýňová semínka jsou elixírem zdraví: Proč a jak je jíst?

 

Můžete spolknout pecku z…

119503418 Foto:

granátového jablka

Jedno granátové jablko, přesněji jeho dužina včetně 
semen, obsahuje skoro polovinu doporučené denní 
dávky vitaminu C a kromě toho také antioxidanty.

 

 

 

187407680 Foto:

vodního melounu

Černé pecky v dužnině melounu obsahují malé množství 
železa, zinku a proteinu. Samozřejmě nebudeme pecky z melounu pojídat proto, abychom si zajistili denní 
dávku bílkovin. Ale zároveň je to dobrý důvod netřást 
se strachy, když nějakou pecku spolkneme.

 

 

 

135376131 Foto:

citrusů

Pecky v citrusech ukrývají přírodní limonoidy. 
Jde o látky, které mohou mít protirakovinné a antivirotické účinky. Také snižují hladinu cholesterolu.

 

 

 

178778976 Foto:

hroznů

Pecky z hroznového vína jsou bohaté na vitamin E, 
flavonoidy, kyselinu linolovou a silné antioxidanty 
známé jako proanthocyanidiny. Standardizovaný 
výtažek z vinných pecek může být prospěšný při léčení 
problémů zapříčiněných působením volných radikálů.

 

168720392 Foto:

kakaového bobu

Tato zrna si dost možná vychutnáváte ze všech nejčastěji, aniž byste si to uvědomili. Sice se jim říká boby, ale ve skutečnosti jde o pecky v plodech kakaovníku. Zpracovávají se do podoby kakaového prášku a následně čokolády. Ale také ona obsahuje specifické látky, jež jsou spojované se zdravotními benefity – příznivě působí na srdce a cévy, snižují krevní tlak a mají protizánětlivé účinky.

146786826 Foto:

papáji

Semínka v papáji obsahují fenoly a flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Podle některých zdrojů nejen dužina papáji, ale také pecka obsahuje specifický enzym zvaný papain, který prospívá trávení a používá se v preparátech na hubnutí.

                                                                                                                                    

Jen na vlastní nebezpečí

Broskve, meruňky, třešně, jablka a hrušky jezte výhradně bez jader. Obsahují totiž amygdalin – látku, která je neškodná, pokud zůstává bezpečně uvnitř pecky. Ale pokud pecka/jadérko zvlhne nebo praskne, amygdalin se může přeměnit na jed: kyanid. Ten může v dostatečně velkých dávkách způsobit kóma nebo záchvat. Množství amygdalinu v jablečných i hruškových jádrech je ale malé a zkonzumování jednoho nebo dvou jadérek nikomu neuškodí.

Mandle, které jsou ve skutečnosti jádry pecky plodu stromu (mandloně obecné), obsahují také amygdalin. Ale ty mandle, které běžně najdete v obchodech, jsou sladké mandle a jsou bezpečné, pokud je jíme s mírou (asi 40 gramů denně). Amygdalin je obsažen pouze v hořkých mandlích.

Hořké mandle nebo meruňkové pecky konzumovat rozhodně nedoporučujeme. V extrémních případech může dojít k onemocnění.

Kešu, které většina lidí řadí mezi ořechy, jsou ve skutečnosti semena plodů tropického stromu jménem ledvinovník západní. Obsahují oxaláty. Při přiměřené konzumaci zdravým lidem neškodí. Ale pacienti se žlučníkovými potížemi a onemocněním ledvin by měli jejich příjem omezit.

Naturopatka Kateřina Boesenberg rozhodně nedoporučuje pecky z  melounu, pomeranče, hroznů a  papáji cíleně, celé a  ve větším množství konzumovat: „Mohou se zachytit v klcích zažívacího traktu nebo v kličce apendixu a způsobit zánět. Dala bych přednost spíše extraktu z pecek v kapslích. Výjimkou jsou kakaové boby – dva až tři kousky jako součást svačiny jsou naprosto v pořádku. A granátové jablko se také dobře rozkouše.“

Článek je zařazen v: pecky, ovoce, jádra, semínka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama