Dýňová semínka jsou elixírem zdraví: Proč a jak je jíst?
Díváte se s nedůvěrou na ostatní, kteří zobají dýńová semínka o sto šest? Zkuste to taky a uvidíte, co se bude dít!
Nazelenalá dýňová semínka už seženete v každém obchodě, kde mají koutek se "zdravou" výživou.
Proč bychom je měli zobat? Obsahují spoustu tělu prospěšných látek a můžeme s nimi i vylepšit různé pokrmy. Možná najednou zmizí časté rýmy, zvýší se vaše plodnost a budete se celkově cítit daleko lépe.
Benefity dýňových semínek
- Obsahují velké množství minerálů včetně fosforu, hořčíku, manganu, železa a mědi.
- Obsahují fytosteroly, sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že dokážou snížit hladinu cholesterolu.
- Obsahují L-tryptofan, který zlepšuje spánek a předchází depresím.
- Jsou bohaté na zinek, což je přirozená ochrana před osteoporózou.
- Jsou dobrým zdrojem vitaminu E, obsahují asi 35,10 mg tokoferolu na 100 g.
- Jsou vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, vitamin B-6 (pyridoxin) a foláty).
- Obsahují kvalitní bílkovinu. 100 g semen poskytuje 30 g bílkovin.
- Zabraňují utváření ledvinových kamenů.
- Redukují zánět při artritidě bez vedlejších účinků protizánětlivých léků.
- Patří mezi přírodní léky proti různým parazitům a tasemnicím.
- Jsou dobré pro zdraví prostaty! Olej z dýňových semínek zmírňuje obtížné močení při zvětšené prostatě.
- V čase puberty působí blahodárně proti akné a zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.
Slané z trouby
Semínka z dýně olejné, což je odrůda s tmavě zelenými semínky bez dřevnatých slupek, namočte na čtyřiadvacet hodin do slaného nálevu, pak sceďte a nechte oschnout. Semínka z jiných typů dýně povařte deset minut (na litr vody dejte dvě lžíce soli a dva šálky semínek). Usušte je, promíchejte s olivovým olejem a rozetřete na pečicí papír. Troubu rozpalte na 150 °C a semínka pečte cca 30 minut, dokud nezezlátnou. Nezapomeňte je každých deset minut promíchat.
Kořeněná dýňová semínka Zdroj: iStock
Ostré s karamelem
Dýňová semínka upravená nasladko patří mezi neobvyklý, ale velmi originální recept, kterým můžete návštěvu příjemně překvapit. V míse smíchejte tři lžíce krupicového cukru, čtvrt lžičky soli, mletého kmínu, skořice, sušeného zázvoru a k tomu špetku chilli. Na pánvi rozpalte jednu a půl lžíce oleje, přidejte semínka z jedné dýně spolu se dvěma lžícemi cukru. Míchejte, dokud nezačne cukr karamelizovat. Poté vše dejte do porcelánové mísy s kořením a míchejte, dokud směs nevychladne.
Lepší než chipsy
Dýňová semínka můžete také přidávat do krémových polévek místo upražených krutonů nebo salátů z rukoly, čerstvého baby špenátu a dalších druhů zeleninových salátů. Můžete jimi i zajímavě zpestřit mletá masa na přípravu karbanátků apod. Upražená jsou zase skvělou zdravou alternativou různých chipsů.
Zdroj: Fithall.cz