Prolijte se burčákem! Proč je tak zdravý a kolik ho vypít?
Říká se, že ve víně je pravda, v burčáku zdraví. Chcete-li tedy během babího léta prospět svému zdraví, měli byste se doslova prolít burčákem. Vinaři ho doporučují během sezony vypít tolik, kolik vám koluje v žilách krve.
Burčák je totiž nabitý vitaminy, jimž na síle přidávají všudypřítomné kvasinky. Obsahuje vitamin B a látku resveratrol působící blahodárně na srdce a cévy. Kyseliny nikotinová a pantotenová se zase starají o prevenci nervových poruch a uklidňují zažívací ústrojí.
U nás je doma
Burčák je oblíbený především na jižní Moravě a v sousedním Rakousku, kde mu říkají sturm (bouře). Pochutnat si na něm můžete i v některých oblastech Francie. Jinde se téměř nepije, proto je vcelku nesnadné přeložit jeho název do cizího jazyka. Anglicky se mu říká partially fermented wine nebo new half-fermented wine, francouzsky vin bourru, v Německu mu říkají Junger Wein, Neuer Wein nebo Federweisser.
Ať vám nevybouchne
Burčák vzniká takzvaným bouřlivým kvašením vinného moštu, při kterém se většina hroznového cukru mění na alkohol a oxid uhličitý. Pokud jde o obsah alkoholu, nemusíte mít z burčáku strach. Minimální povolené množství je jedno procento, maximální se pohybuje kolem sedmi až osmi procent. To, že neustále pracuje, je dobré vědět především při jeho transportu a uchovávání doma. Pokud si chcete ušetřit práci s upouštěním vzduchu, jednoduše víčko lahve propíchněte připínáčkem. Stejně ho uchovávejte i doma, ať se vyhnete nechtěnému malování bytu. Burčák je totiž skutečně schopný v plastové lahvi explodovat. Kvasný proces lze trochu zpomalit uložením do lednice.
Kde mají nejlepší burčák?
Pokud si chcete burčák opravdu vychutnat, zapomeňte na převážení a konzumujte jej přímo u vinaře. Na „vrcholu“ je totiž pouze několik hodin a jen dobří vinaři, kteří čekají na vrchol burčáku stejně napjatě jako na narození dítěte, poznají, kdy nastane nejlepší chvíle vám lahůdku podat. A pozor – burčákem se neťuká!
Pár věcí, které o burčáku možná ještě nevíte:
- Pravý tuzemský burčák se smí vyrábět výhradně z vinné révy, a to ještě původem moravské či české a jen z letošní úrody.
- Pro kvašený mošt z dovezených hroznů je jediný povolený název „částečně zkvašený hroznový mošt“.
- Kvalitní burčák má světle žlutou barvu – barva dohněda zavání starobou nebo přidáním jablek.
- Sehnat můžete také burčák z červených odrůd. Je více nebo méně zkalen kvasným kalem, neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek.
- Burčák se nesmí ředit vodou a podle vinařského zákona jej můžete koupit pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu.
Krajina zalitá sluncem, hejna špačků, bublající burčák a strýcové s koštýřem postávající před sklepy. Tak vypadá jižní Morava právě teď, během vinobraní. Chcete-li alespoň trochu zažít tuhle krásnou atmosféru, pusťte si úspěšný seriál Vinaři!