31. května 2018 06:00
Martina ČerňanskáTřešně a jahody mají sezonu! Jakou službu prokazují vašemu tělu?
Počátek léta (který letos přišel velmi brzy) je dobou dvou skvělých ovocných lahůdek: třešní a jahod. Máte jich plnou lednici? Tak s chutí do nich, vaše tělo jejich skvělé účinky přivítá!
A je to tady, jahody zrají tempem šinkanzenu a třešně se nenechávají zahanbit. Léto začíná díky neobyčejně teplému počasí dříve a první plody plní naše ledničky. Sezonní jahody a třešně jsou přece jen jiné kafe než jejich kompotované příbuzné nebo ještě hůře ty, které ještě v zeleném stavu a postříkané chemií musely přicestovat v zimě opravdu z daleka, aby ukojily naše chutě.
Teď a tady máte příležitost užít si chutě brzkého léta na plný plyn. Jsou relativně levné, je jich dost a právě dozrály, možná že i na vaší zahradě. V čem jsou nám prospěšné?
Jahody plné manganu!
Kromě báječných tvarohových knedlíků, marmelád a zavařenin vám prospějí jen tak. Omyté v misce, která se zdá bezedná. Klidně se jimi cpěte, jahody mají málo sacharidů, a proto po nich (pokud je štědře nesypete moučkovým cukrem) nepřiberete. Jahody totiž obsahují až 90 % vody, a proto vám je každý dietolog ze srdce rád doporučí.
Také jsou absolutními tuzemskými hvězdami v obsahu stopového prvku manganu, který zasahuje do celkového metabolismu organismu! Mangan je důležitý pro tvorbu krve, pro růst a pevnost kostí, vyživuje nervy a mozek, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy a podporuje libido.
Jahody také obsahují třísloviny, které mají skvělé antiseptické účinky. Ve střevech na sebe vážou těžké kovy a pomáhají proti trávicím obtížím.
V jahodách ovšem nalezneme ještě mnoho dalších látek, mezi které patří kyselina listová, vitamín C a nebo draslík. Navíc, rozmačkané pěkně bělí zuby, věděli jste to?
Na jahody by si měli dát pozor alergici a malé děti. Alergie na jahody se projevuje kopřivkou na kůži a pravděpodobně o ní budete vědět už od dětství.
Třešněmi proti artritidě!
Bublanina, kompot nebo marmeláda. Tak končí třešňové přebytky v našich kuchyních nejčastěji, tedy pokud nemáte palírnu. A víte, co je na třešních úžasné? Jeden šálek má pouhopouhých 77 kalorií!
PŘEČTĚTE SI: LÉČIVÉ TŘESNĚ – VYZKOUŠEJTE TŘEŠŇOVOU KÚRU
Pokud běháte (teď nemyslíme po třešních), mohou vám třešně být neobyčejně prospěšné! Velice účinně totiž působí proti zánětům v kloubech a artritidě. Jsou bohatým zdrojem minerálů i vitamínů. Tmavší druhy jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Z vitamínů obsahují ve významné míře vitamín A, betakaroten, vitamín P, vitamín C, vitamín E a vitamín B.
Také pomáhají čistit krev, játra a ledviny, a dokonce mohou při pravidelném užívání snížit příznaky Alzheimerovy choroby a Huntingtonovy nemoci.
A co se toho běhání týče, snad každé malé dítě ví, že se na třešně nepije!
Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:
Mohlo by vás také zajímat:
autor: KU