12. října 2015 04:45
Lucie PrůchováZdravá a vyvážená večeře za 5 minut!
Zdravá a vyvážená večeře za 5 minut!
Když přijdeme večer domů z práce, jsme unavení a představa, že si máme vytvářet něco chutného a přitom zdravého k večeři nás vyčerpá ještě víc. Většinou to dopadne tak, že otevřeme lednici a slupneme to první, co uvidíme. O tom, že je to něco zdravého, nejspíš nemůže být řeč. Často to ještě sklouzne k tomu, že vyžereme lednici odshora až dolů, aniž bychom si uvědomili, co jsme všechno pozřeli.
Chytne nás takzvaný vlčí hlad… tamhle si uloupneme kousek sýra, zakrojíme kolečko salámu a ještě tam máme přece ty párečky, které mají 90 % masa, takže dietka, super a pak pár plátků šunky, jeden, dva, tři, dokud nesníme celé balení.
Ledničku otevřeme ještě několikrát, abychom se přesvědčili, jestli nám tam něco dietního ještě nezbylo. :-)
Ale když si pak uvědomíme, co všechno jsme do sebe během několika minut naládovali – HRŮZA!
Máme pro vás ale máme dobrou zprávu: Pokud vydržíte pět minut, zachráníme vás od obžerství a doporučíme pár tipů na něco zdravého a chutného. Zde je návod na sedm rychlých večeří.
1.
První tip – na ten stačí černé fazole, mražená brokolice, zamražená předvařená hnědá rýže. Všechny tyto ingredience dejte na pánev s trochou olivového oleje a přidejte bylinky dle vaší chuti. Nechte orestovat a máte zdravou, vyváženou a chutnou večeři během několika minut.
2.
Druhý tip – Máme pro vás vydatný zeleninový salát. Ten, kdo přece jen trošku dbá na svou stravu, určitě najde ve své lednici salát. Je vlastně jedno jaký druh. A pak už můžete přidávat, co máte rádi a zrovna v lednici najdete – nemysleli jsme tím špekáček nebo uherák. Dobré je přidat k salátu třeba kuřecí maso, avokádo, nízkoproteinovou zeleninu jako například fazole, quinou, rajčata, mohou být i olivy, srdíčka artyčoků atd. Přidáte kapku olivového oleje a balzamiko, to vše lehce promícháte a další zdravá večeře je na světě.
3.
Třetí tip je pro ty, kteří dávají přednost hutnějším a sladkým věcem… Je to tak snadné, rozpečte si celozrnnou vafli, potřete trochou arašídového másla a navrch přidejte několik borůvek. Nebo si můžete připravit velkou mísu celozrnných cereálií s nízkotučným mlékem a čerstvým ovocem – podle vaší chuti a domácích zásob. Je to velice jednoduché a bez námahy!
4.
Příprava další, čtvrté večeře trvá pět minut. To je asi naše nejoblíbenější… Rychlá ryba se zeleninou. Stačí vám rybí filet, velice chutná je například černá treska a k ní jako příloha buď čerstvá zelenina, nebo, pokud máte chuť na teplou, můžete si připravit dušenou zeleninu podle vaší chuti. Je to směšně jednoduché, rychlé a hlavně, tato večeře je skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků.
5.
Pokud máte rádi pečivo, náš tip číslo pět je právě pro vás: Stačí obložit polovinu celozrnného sendviče rajčaty, čerstvou mozzarellou a jemně pokapat octem balzamiko. Podle chuti lze přidat i avokádo, bazalku a trochu mořské soli. Můžete nechat lehce zapéct v troubě.
6.
Naše šestá večeře je také velice rychlá a chutná. Jedna celozrnná tortilla, do ní si zabalíme krůtí nebo kuřecí dušené maso, klidně může být šunka s obsahem masa nejméně 90% a pár listů čerstvého salátu. Přidejte trošku celozrnné hořčice a je hotovo. Určitě si pochutnáte!
7.
A je tu poslední, sedmý tip: Vejce – jsou plná živin a určitě bychom na ně ve svém jídelníčku neměli zapomínat. Přidat si k němu můžete například baby špenát, vařené fazole nebo čočku, kterou můžete mít předvařenou v lednici. Dále je možné k vejci přidat hummus, zeleninu nebo rýži, podle toho, co je vaše oblíbená příloha.
Na knedlíky s vajíčkem zapomeňte! Sice jsou také za pět minut hotové, ale rozhodně to není lehká a zdravá večeře :-) Přeje vám dobrou chuť!