Zemřel filmový architekt Jan Zázvorka, synovec slavné herečky. Nedočkal se transplantace

Smutná zpráva zasáhla filmový svět. Zemřel architekt Jan Zázvorka nejmladší, synovec legendární herečky Stelly Zázvorkové, který se podílel na realizaci snímků Bathory, Kouř, Chobotnice z II. patra či Slunce, seno, jahody. Nedočkal se plánované transplantace jater. Bylo mu 65 let.

Architekt Jan Zázvorka byl člen významného filmařského klanu. Jeho dědeček Jan Zázvorka st. navrhl Národní památník na Vítkově či novou budovu Smíchovského nádraží v Praze. A tatínek Jan Zázvorka ml. pracoval čtyřicet let jako filmový architekt na Barrandově. U filmu pracuje i Zázvorkova bývalá žena a jediná dcera Lucie.

„Z piety a úcty k rodině jsem čekala týden se zprávou, která je pro mě obzvlášť smutná. Jelikož se však již ve čtvrtek bude konat poslední rozloučení, dovoluji si s ní vyjít ven. Ve středu 21. února podlehl dlouhé a těžké nemoci filmový architekt Jan Zázvorka (*1958) z významné české umělecké dynastie,“ napsala publicistka Blanka Kovaříková na sociální síti Facebook.

Teta Stella Zázvorková ho brala jako svého syna. Její jediná dcera Jana Kopecká, kterou měla z krátkého manželství s hercem Milošem Kopeckým, totiž spáchala v patnácti letech sebevraždu, pustila si plyn. Janův otec a bratr Stelly zasvětil život filmu. Jako filmový architekt se podílel na oblíbených filmech a pohádkách – Císařův pekař a Pekařův císař, Chalupáři, Byl jednou jeden dům, Utrpení mladého Boháčka, Byl jednou jeden král, F. L. Věk.

Pavel Trávníček zavzpomínal na natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku:

Sdílejte článek
Štítky transplantace architekt herec Barrandov Praha Stella Zázvorková Miloš Kopecký Jana Kopecká Národní památník na Vítkově Jan Zázvorka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.