Celebrity

14. června 2022 16:32

David Laštovka

Zesnulý dabér Dalimil Klapka se těšil na devadesátku. Co před smrtí plánoval?

Proslavil ho především dabing. Jeho hlasem promlouvaly desítky nejslavnějších světových herců. Mezi nejznámější patřil Peter Falk alias poručík Columbo. Do povědomí především mladší generace se pak zapsal díky seriálu Simpsonovi. Dalimil Klapka zemřel necelý měsíc po oslavě svých 89. narozenin. Trpěl vážnými nemocemi, přesto si do poslední chvíle zachovával úsměv a nadhled.

V poslední době Dalimila Klapku sužovaly velké zdravotní problémy. Podstoupil operaci močového měchýře a bojoval s rakovinou. Se svým nelehkým osudem se ale rval velmi statečně. Toužil se dožít devadesátin, které by oslavil v příštím roce.

Těšil se na devadesátku a pracoval, dokud mohl

„Když vidím, jak všichni moji kamarádi a kolegové už jsou v tom pomyslném hereckém nebíčku, říkám si, že už přesluhuju. Ale ještě bych tu rád chvíli pobyl. Jsem rád, že ještě můžu pracovat. Vím, že mi moc času nezbývá, ale snažím se na to nemyslet. Zdravíčko mi už neslouží tak jako dřív, ale co bych v mému věku mohl chtít, že jo. Pokud se dožiju devadesátin, bude to velké,“ svěřil se nám před dvěma lety. Krátce nato utrpěl vážný úraz. Nešťastně upadl v autobuse a zlomil si klíční kost. Ani přesto neztrácel naději a pracoval, dokud mu to jeho zdravotní stav umožňoval.

V legendárním americkém animovaném seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL, daboval hned dvě postavy. Od začátku dědu Simpsona a několik prvních sérií také ředitele Skinnera. „Pak mi ale pan režisér oznámil, ať se nezlobím, že musí postavu Skinnera přeobsadit, neboť těch osmadvacet let – nebo jak dlouho to děláme – je mu pořád čtyřicet let a mně více než jednou tolik,“ sděloval s úsměvem.

Populární seriál Simpsonovi oslavil v prosinci loňského roku už 32 let:

Klapka se narodil v Praze. Vystudoval Jiráskovo pedagogické gymnázium a následně úspěšně absolvoval DAMU. Kromě dabování se věnoval také herectví. Třicet let působil ve Švandově divadle v Praze, zahrál si také v Divadle na Fidlovačce, Hudebním divadle Karlín či v Činoherním klubu.

Celý život měl velkou oporu ve své rodině. Ať už v manželce Stance, s níž byli svoji dvaašedesát let, nebo ve svých synech. Velké rozptýlení pro něj znamenala také jeho vnoučata a pravnoučata. Podle informací deníku Blesk zemřel v Léčebně dlouhodobě nemocných ve Fakultní nemocnici v Motole, kde údajně kvůli vážné zlomenině ruky a obou dolních končetin ležel už několik týdnů.

Sdílejte článek
Štítky Simpsonovi smrt úmrtí herec dabér Dalimil Klapka Columbo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.