Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

11 mýtů o sektu: Proč nechladit lahev v mrazáku a proč do ní nedávat lžičku?

O sektech koluje řada mýtů, které je dobré před silvestrovským přípitkem znát a vyvarovat se tak chyb, které vám zbytečně kazí požitek z lahodného nápoje.
Vydáno: 29.12.2018
11 mýtů o sektu: Proč nechladit lahev v mrazáku a proč do ní nedávat lžičku?
11 mýtů o sektu: Proč nechladit lahev v mrazáku a proč do ní nedávat lžičku? Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
  1. Pokud dáte do nevypité lahve sektu lžičku, zabrání to vyprchání bublinek
    Tento trik, jak uchovat v sektu bublinky, se ještě nedávno těšil velké popularitě. Dokonce se na trhu objevily lžičky se speciálním designem a na internetu kolovaly „důkazy“, že bublinky takto opravdu vydrží věčnost.
    „Před pár lety jsme si interně zkusili udělat menší pokus. Otevřeli jsme šest lahví Bohemia Sektu a do tří z nich vložili lžičku tak, jak popisovaly návody. Každý den jsme sekty ochutnávali a měřili perlení. Všechny lahve však o své bublinky přicházely stejně – nebyl rozdíl, zda měly v sobě lžičku, nebo ne. Co nás však potěšilo nejvíce, bylo to, že v našem sektu bylo cítit lehké perleníi po týdnu od otevření. Pokud si ale bublinky chcete vychutnat v celé jejich kráse a intenzitě, doporučuji použít speciální tlakové zátky, díky kterým vydrží sekt otevřený v lednici až tři dny,“ popisuje Josef Švéda, sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT.
  2. Do sektu se přidává CO2
    Jak se v sektu objeví bublinky? Mnoho lidí si stále myslí, že klasické, tedy tak zvané tiché víno se jednoduše nasytí CO2, oxidem uhličitým, jako je tomu například u sodovek či limonád. Takto sice vznikají některá perlivá vína, ale sekty neboli šumivá vína jsou vyráběny zcela jinak.
    „Bublinky v sektech vznikají díky druhotnému kvašení, kdy se do tichého vína přidají kvasinky a tirážní likér, což je směs vína a cukru. Kvasinky poté začnou zpracovávat cukr a přeměňovat ho na alkohol a oxid uhličitý – bublinky. U sektů vyráběných klasickou metodou se tento proces děje přímo v lahvích, které se na konci dostanou až k zákazníkovi,“ popisuje vznik bublinek Josef Švéda.
  3. Větší bublinky jsou lepší
    Dalo by se říci, že na velikosti bublinek nezáleží. Ale není tomu tak. Každý sekt perlí trochu jinak a na sommelierských soutěžích se právě perlení a cesty bublinek důkladně posuzují. Nelze však říci, že velké bublinky jsou plusem. Naopak, znalci si potrpí na jemném perlení, které je sice výrazné, ale nepotlačuje chuť vína.
    „Nejlepší sekty světa se vyznačují elegantním výrazným perlením. To však neznamená, že bublinky v sektu jsou větší, spíše bych řekl, že díky nim vydrží chuť šumivého vína na jazyku delší dobu a zpříjemní tak celý zážitek,“ popisuje David Král, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT.
  4. Na typu sklenky u sektu nezáleží
    Pro sekty jsou nejlepší sklenky typu tulipán. A má to své opodstatnění: úzký tvar hrdla zaručí dlouhotrvající perlení, bublinky neuniknou tak snadno, širší tělo pak umožní lépe vyniknout sektovému aroma.
    „Výhodou sklenek typu tulipán je mimo jiné to, že dávají prostor sledovat proudění, řetízkování bublinek. Vedle výborné chuti tak zaručí i skvělý vizuální zážitek, který je s pitím sektů bezesporu spojen,“ popisuje výhody sklenek sommelier.
  5. Šampaňské je jakékoli víno s bublinkami
    Šampaňské je pro mnoho lidí synonymem jakéhokoliv vína s bublinkami. Takto se však smí označovat pouze šumivé víno z oblasti Champagne ve Francii. Zde v České republice tedy šumivá vína jednoduše označujeme jako sekt.
    „V České republice a v Německu se šumivá vína označují slovem sekt, stejnou metodou se však vyrábí i italské prosecco, španělská cava či francouzskýcrémant,“ upřesňuje David Král.
  6. Sekt se nejlépe vychladí v mrazáku
    Jak rychle vychladit víno nebo sekt? Stačí jej dát na pár minut do mrazáku a může se podávat – s touto mylnou představou žije mnoho z nás. Bílá vína i sekty však potřebují čas, aby se správně vychladily a neutrpěla jejich chuť.
    „Velká změna teploty a rychlé vychlazení sektům škodí. Utrpí tím šok, který je poté poznat na chuti. V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně 24 hodin v lednici ve vodorovné poloze, jeho teplota bude poté optimální, 4–6 stupňů Celsia. Při servírování se doporučuje dát sekt ještě do nádoby zaplněné ledem, aby nízká teplota vydržela co nejdéle,“ radí sommelier.
  7. Sekt se dělá z podřadného vína
    Výroba sektu je velice delikátní proces, jehož základem je dobré víno. Bublinky totiž nedokážou zachránit ani špatnou výchozí surovinu. Sekt se nejčastěji vyrábí z cuvée, tedy ze směsi základních vín různých odrůd či různých ročníků.  „Výběr kvalitního vína je pro sekt nejdůležitější. Vybírají se takové odrůdy, které mají výraznou kyselinku. Případná sladkost sektů je výsledkem přidání expedičního likéru až v úplném závěru výroby. Nejčastěji se používá cuvée, ale v obchodech můžeme najít i jednoodrůdové sekty.
  8. Sekt je jednom jeden
    Nejoblíbenějším sektem v České republice je bezpochyby Bohemia Sekt demi sec, právě proto má mnoho lidí utkvělou představu, že jiný sekt ani neexistuje. Stačí se však pozorněji podívat do obchodů a vedle sladšího demi sec je možné najít i suchý brut, růžový či červený sekt, jednoodrůdové sekty nebo také sladké doux, či dokonce sekt bez alkoholu. Šumivá vína se od sebe liší i způsobem výroby. Nejčastěji víno kvasí takzvaně Charmatovou metodou v tancích, ale je možné najít i sekty kvasící přímo v lahvi, tedy pomocí takzvané klasické šampaňské metody.
    „Chutě sektů jsou stejně rozmanité jako u tichých vín. Záleží na oblasti, ze které pocházejí, na víně, ze kterého jsou vyrobeny, na sladkosti a samozřejmě i na způsobu výroby,“ říká sommelier David Král.
  9. Po bublinkách bolí hlava
    Jedna sklenka sektu stačí, jinak se ráno probudíte s bolestí hlavy. I když tomuto mýtu věří mnoho lidí, může za ranní kocovinu většinou spíše cukr a míchání alkoholu nežli bublinky. „Pouze z kvalitního sektu nám zaručeně být špatně nemůže, problémy spočívají vždy v množství a kombinacích s ním spojených. V rozumné míře by nám nemělo škodit nic, ale doporučuji prokládat vše i vodou,“ radí David Král a doplňuje: „Pokud si však chcete být jistí, že po silvestrovských oslavách budete schopni vstát se zcela čistou hlavou, doporučuji nealkoholický sekt.“
  10. Sekt se otvírá otáčením korku
    Pořádně protřepat lahví, otočit korkem a… nechat celou lahev vypěnit na zem. Tento způsob otevírání sektů je znám především z filmů, zkušený sommelier se však k lahvi chová velmi něžně a otáčí lahví, ne korkem. „Základem servírování sektu je jeho správná teplota. Při důkladném vychlazení a netřepání s lahví se nemůže stát, že sekt po otevření vypění. Po vyjmutí lahve z ledničky sejmeme agrafu, tedy kovový košíček, a zátku sektu přidržíme. Lahev mírně nakloníme a s jednou rukou na korku a druhou na dnu sektu pomalu otáčíme lahví do otevření. I když je v lahvi velký tlak, tento způsob otevírání zabrání vystřelení zátky třeba na lustr v obývacím pokoji,“ popisuje způsob otevření lahve David Král. 
  11. Sekt je jen pro speciální příležitosti
    Vánoce, silvestr, narozeniny – oslavy, při kterých má sekt své nezastupitelné místo. Otevřít si lahev šumivého vína jen tak s partnerem během večera je pro mnoho Čechů stále nepředstavitelné. Přitom v zahraničí je běžné nalít si bublinky takřka kdykoliv, například ve Francii si s ním často zpříjemňují již ráno. Sekt totiž dodává běžným okamžikům nádech noblesy a slavnostní nálady.
    „Zkuste v obchodě místo běžného vína koupit sekt a otevřít si ho večer s partnerem. Všední večer díky němu dostane úplně jiný nádech. Romantika, noblesa, ale i vášeň skrytá v tomto nápoji pomůže nastolení nevšední atmosféry. Navíc je téměř vždy co oslavovat, život dělají maličkosti, “uzavírá sommelier David Král.

-jk-

Článek je zařazen v: sekt, Silvestr, šampaňské
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama