Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Jahody: Jak poznat při nákupu ty nejsladší, nejčerstvější a hlavně české?

V Česku patří jahody mezi nejoblíbenější ovoce, každý Čech jich ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila. Poptávka je převážně po těch vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.
Vydáno: 18.06.2019
Jahody: Jak poznat při nákupu ty nejsladší, nejčerstvější a hlavně české?
Autor: iStock Jahody: Jak poznat při nákupu ty nejsladší, nejčerstvější a hlavně české?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec je možné si koupit jahody z pole. Začátkem druhé poloviny května byly k dostání jahody z fóliovníku a na konci května už byly v nabídce jahody z pole. Vše závisí na počasí a může se to rok od roku lišit. Například letos české jahody dozrávají o několik dní později než loni. Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody,“ zhodnotil letošní jahodovou sezonu Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů Náplavka a Kubáň.

S nákupem českých jahod si zákazníci musejí pospíšit. „Sezona jahod vrcholí podle počasí, obvykle to bývá v polovině června. Sezona českých jahod je poměrně krátká, ale pozdní odrůdy se prodávají až do půlky července, jedna z posledních pak připomíná chutí dokonce lesní jahody,“ tvrdí Šárka Sedláčková, organizátorka trhu Heřmaňák.

Jahody na trhu
Autor: iStock Jahody na trhu

Letos budou dražší

Cena za kilogram jahod je letos vyšší než v loňském roce. „Na začátku sezony se kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. V průběhu krátké jahodové sezony bude cena klesat. Pokud ale přijdou například kroupy, bude cena za jahody vyšší, pokud naopak bude delší čas teplo a slunečno, pak bude cena za kilogram jahod poměrně nízká. Koncem června cena jahod klesá na 60 až 80 korun za kilo. Pokud tedy chce někdo jahody zamrazit nebo zavařit, vyplatí se počkat na konec jahodové sezony. Obecně ale budou jahody dražší než minulý rok, protože je nedostatek pracovních sil. Na poli se sklízí jahody ručně a v dnešní době se do této práce nikomu moc nechce,“ vysvětluje Jiří Sedláček.

Chuť nepoznáte podle barvy

Sytá červená barva neznamená, že jsou jahody sladší než ty světlé. Kvalitní jahody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé. Podle barvy ale zákazník těžko pozná chuť. „Jsou odrůdy, které jsou světlé a přitom velmi sladké. A naopak, některé odrůdy mají zase tmavší barvu a nemusejí být tak sladké. Vyplatí se proto chodit k osvědčeným jahodářům. Oni své odrůdy obvykle velmi dobře znají a umí zákazníkům rozdíly vysvětlit. Navíc většina prodejců na farmářských trzích umožňuje zákazníkům jahody ochutnat,“ doporučuje Jiří Sedláček.

Proč si neudělat jahody ještě sladší?

Sladké jahody: 3 dezerty, kterým neodoláte

Jak poznat české jahody?

Během sezony jsou běžně k dostání i jahody z dovozu, Češi ale dávají přednost těm tuzemským. „Poznat jahody dovezené od těch tuzemských jen od pohledu jde velmi těžko. Obecně bývají tuzemské jahody na první pohled čerstvé, lesklé, bez větších otlaků a povadlých lístků. Zákazníkům doporučuji nakupovat na osvědčených trzích od spolehlivých prodejců, kteří by měli být označeni, z jaké jahodárny jsou, a měli by mít také u sebe dodací list, kterým doloží, kde byly jahody sklizeny,“ radí Šárka Sedláčková.

Pěstování jahod má v Česku dlouholetou tradici, jahodové plantáže jsou snad v každém regionu, hlavní město nevyjímaje. „Práce českých jahodářů je obdivuhodná, například ti z pražských Kunratic – rodina se 40letou tradicí pěstování jahod. Celý rok pracují na tom, aby jejich jahody měly ty nejlepší podmínky, a v době sklizně spí třeba i jen tři hodiny denně, to proto, aby v den, kdy jahody sklidí, je hned nabídli zákazníkům. České jahody jsou nejoblíbenějším, nejsladším a nejvoňavějším domácím ovocem, ale jsou také nejkřehčí, a sníst se musí co nejdříve po utržení. To umí jen málokterý obchod, proto je nejlepší dojít si přímo na dobrý farmářský trh, kde jsou jahody sklizené ten samý den přímo z pole,“ uzavírá Šárka Sedláčková.

Článek je zařazen v: jahody, české jahody, farmářský trh
Reklama