Sladké jahody: 3 dezerty, kterým neodoláte
Záplava sladkých a voňavých plodů byla vždy předzvěstí léta, prázdnin a dovolených. Využijte toho, že jich je teď všude plno. Máme pro vás inspiraci, jak lze s jahodovou nadílkou také naložit. Zkusíte jednoduchý nepečený dort, luxusní dezert s želatinou, nebo osvěžující domácí zmrzlinu?
Nejlepší je jíst samozřejmě jahody jen tak, ideálně čerstvě utržené. Jednak nevydrží moc dlouho čerstvé, a jakmile je dáte do lednice, ztratí částečně svou chuť. I když obsahují cukr, dá se o nich tvrdit, že jsou dietní (ty zahradní obsahují asi 90 % vody) a také zdravé – podporují krevní oběh, působí příznivě při léčbě chudokrevnosti, čistí střeva, játra a ledviny, působí mírně močopudně a pomáhají odplavovat z těla nežádoucí látky.
Pomůžou vám i proti akné – potírejte si pleť jahodovou šťávou (nebo rozpůlenými jahodami). Když šťávu z jahod přidáte do pleťové masky, krásně vám vypne unavenou kůži. Ve směsi s citronovou šťávou zase vybělí pihy.
Někteří lidé trpí po snědení jahod alergickou vyrážkou. Pokud mezi ně patříte, nejezte jahody nikdy samotné, ale přidejte si k nim med nebo netučný jogurt. Nebo si z nich udělejte některý z následujících dezertů:)
Jahodový malakov
Co budete potřebovat:
• 1 balíček dětských piškotů
• 4 kelímky zakysané smetany
• 8 lžic cukru
• 2 kelímky smetany ke šlehání
• 1 vaničku čerstvých jahod
• čerstvé jahody, šlehačku a nasekané nesolené pistácie na ozdobení
1. Připravte si kulatou dortovou rozevírací formu a na dno rozložte těsně vedle sebe piškoty.
2. V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Očištěné jahody nakrájejte na plátky.
3. Část připraveného smetanového krému nalijte opatrně na piškoty ve formě a rozetřete ho v rovnoměrné vrstvě. Hustě ho pokryjte plátky jahod, zakryjte je další vrstvou piškotů, přidejte vrstvu krému, opět jahody a piškoty a zalijte je zbylým krémem. Povrch uhlaďte a dort nechte 24 hodin tuhnout v chladničce.
4. Před podáváním formu opatrně otevřete a dort ozdobte šlehačkou, jahodami a nasekanými pistáciemi.
TIP: Dort je výborný i s malinami, meruňkami nebo broskvemi. Když neseženete nesolené pistácie, ozdobte ho třeba čerstvou mátou nebo meduňkou.
Kefírový krém s jahodami
Co budete potřebovat:
Na želé:
• 10 g práškové želatiny
• 1 lžíci cukru
• šťávu z 1 citronu
• 250 g jahod
Na krém:
• 4 plátky želatiny
• 2,5 dl kefíru
• 2 lžíce cukru
• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
• 1 dl smetany ke šlehání
Na pyré:
• 150 g jahod
• 2 lžíce cukru
• 0,5 dl jahodové vodky (pro děti jahodového sirupu nebo medu)
1. Nejdříve připravte želé. Želatinu namočte do 1 dl studené vody a nechte nabobtnat. V kastrůlku svařte 1 dl vody s citronovou šťávou a cukrem, odstavte, vmíchejte želatinu, a když se rozpustí, postavte kastrůlek do vody s ledem a míchejte, dokud není vlažný. Pak želé naplňte až po okraj do čtyř vyšších kovových formiček o obsahu asi 1 dl a postavte je do nádoby s ledem, aby led sahal až po okraj formiček. Prstem vyzkoušejte, jak želé tuhne, a jakmile vytvoří vrstvu silnou asi 2 mm, vylijte želé zpět do nádoby a opět ho trochu nahřejte. Namočte v něm jahody nakrájené na osminky a postupně jimi oblepte vnitřní strany formiček.
2. Pak připravte krém. Želatinu nechte 10 minut bobtnat ve studené vodě, vymačkejte ji a opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. V misce smíchejte kefír s cukrem, kůrou a rozpuštěnou želatinou, a když začne krém lehce houstnout, vmíchejte ušlehanou šlehačku. Krém nalijte do formiček a nechte vše ztuhnout v chladu.
3. Jahody na pyré rozmixujte, propasírujte a svařte s vodkou a cukrem na hustý sirup.
4. Formičky se ztuhlým krémem před podáváním nahřejte pod tekoucí teplou vodou, krém opatrně vyklopte na dezertní talířky a podávejte s jahodovým pyré.
Domácí jahodová zmrzlina s kapkou alkoholu
Co budete potřebovat:
• 400 g jahod
• 100 g cukru
• 1,5 dl kokosového mléka
• 0,5 dl kokosového likéru
Jahody očistěte a rozmixujte s cukrem, kokosovým mlékem a likérem na hladký krém. Nalijte ho do vychlazeného zapnutého zmrzlinového strojku a míchejte, dokud zmrzlina nezhoustne.
Pokud nemáte zmrzlinový strojek, nalijte krém do vhodné nádoby s víkem a dejte na několik hodin do mrazničky. Každých asi 20 minut seškrábněte namrzlou vrstvu ze stěn nádoby a krém důkladně promíchejte, abyste v něm rozbili krystalky ledu.
Foto: Yummy Image
Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:
Mohlo by vám taky chutnat: