Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Jitka Pagana: Svérázná gastronomka, kterou ovlivnila Itálie

Jitka Pagana bude spolu se synem Santem už od pondělí 12. listopadu zachraňovat na Primě nefungující restaurace v novince Ano, šéfová! Ač není profesionální kuchařka, vypracovala se až mezi špičku gastronomie a splnila si sen otevřít svou vlastní italskou restauraci. Jaký je její životní příběh?
Vydáno: 10.11.2018
Koníčkem Jitky Pagana je sbírání vějířů.
Koníčkem Jitky Pagana je sbírání vějířů.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jitka Pagana (25. 4. 1960) pochází z Berouna a s ohledem na její současné úspěchy v gastronomii je skoro k neuvěření, že je vyučenou prodavačkou textilu. Původnímu řemeslu se ale nikdy nevěnovala. Krátce po škole, ve svých 21 letech, odešla do Německa, kde se provdala. Její manžel vlastnil hotel a díky němu tak poprvé přičichla ke gastronomii. Její druhý manžel byl Sicilián, vlastnil restauraci a díky němu poznala skutečnou italskou kuchyni. S ním také vychovala syna a dceru a o synovi Santovi Jitka tvrdí, že má gastronomii vlastně v krvi. 

Nelehké začátky v Čechách

Jenže manželství bohužel nevydrželo a Jitka Pagana se po rozvodu před čtrnácti lety vrátila i s dětmi do Čech. Začátky nebyly úplně lehké, Jitka zůstala na všechno sama a bez finanční podpory, ale bylo jí jasné, že chce pokračovat v gastronomii. Rychle se zorientovala na trhu a otevřela v Praze vlastní restauraci nesoucí rodinné příjmení. O jejím konceptu měla a dodnes má jasno – kvalitní suroviny, domácí italská kuchyně a příjemný a profesionální servis, aby se hosté cítili dobře a rádi se vraceli. Ve svém podniku zaměstnala celou rodinu – dceru, syna, přibrala i synovce. I když je restaurace zvenku nenápadná a umístěná v podzemí, lidé brzy začali na kvalitní italskou kuchyni v centru Prahy chodit. Mezitím děti odjely poznávat svět. Dcera zakotvila v Německu a syn Santo projížděl Asii a Ameriku. A byl to právě Santo, který nakonec Jitku zachránil. I když do její restaurace hosté stále chodili, nestačilo to k pokrytí všech nákladů a situace začínala být neúnosná. „Najednou se vrátil Santo a maminku zachránil. Během dvou měsíců jsme byli první v Praze. On z cest přivezl hrozně dobrý energie, spoustu inspirace a elánu, které já už jsem neměla. Řekl, jak se co udělá, a zafungovalo to,“ vzpomíná hrdá maminka Jitka Pagana.

Syn Santo bude svou maminku doprovázet i v novém pořadu Ano, šéfová!, který můžete sledovat od 12. listopadu každé pondělí večer na Primě. „Po mně je Santo Čech, po tatínkovi Sicilián a narodil se v Německu,“ vysvětluje Jitka. I když Santo trávil v dětství prázdniny u babičky v Čechách, česky se pořádně naučil teprve až po jejich příchodu do Čech. Ale i přesto z něj prý občas vypadne slovo, až všichni dostanou záchvat smíchu.

Kdo je tu šéfkuchař?

A na co se můžete v novém pořadu Ano, šéfová! těšit? I Jitka se Santem budou zachraňovat nefungující restaurace, ale rozhodli se na to jít trochu jinak než Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano, šéfe!, kterého velmi uznávají a respektují. „Myslím, že Šéf je v téhle zemi jenom jeden. Zdeněk Pohlreich udělal pro náš obor ohromný kus práce a my se budeme snažit pokračovat v jeho šlépějích. I když v Ano, šéfová! půjdeme trochu jinou cestou," vysvětluje Jitka Pagana, která se netají ani tím, že na rozdíl od Šéfa Pohlreicha není profesionální kuchařka. Zasvěcené kuchařské rady v navštívených podnicích proto bude předávat zkušený šéfkuchař z jejího vlastního podniku. „Já vidím, co je špatně, ale protože nejsem kuchař, zvu si do každého dílu šéfkuchaře profesionála, který ví, jak poradit." Jitka se Santem ale nebudou řešit jen špatné jídlo a nefungující kuchyni, ale díky svým zkušenostem se budou soustředit třeba i na to, jak se chovat k hostům, přistupovat k obsluze, jak s personálem jednat, protože dobré mezilidské vztahy majitele nebo provozního s personálem podniku jsou podle nich klíčové pro to, aby restaurace prosperovala.

Kromě toho budou diváci moci také nahlédnout do svérázného vztahu matky a syna, který je plný humoru a hlavně emocí.

Co o ní asi nevíte

Jitka Pagana nám prozradila i své oblíbené jídlo. „Hrozně ráda vařím pasta forno. To je recept od mé tchyně ze Sicílie. Je to hodně pracné, ale strašně dobré." A co si pod tím můžete představit? Samozřejmě těstoviny, většinou penne, v kombinaci s pečeným masem, rajčaty, hráškem, zapečené s bešamelem a sýrem. Kromě jídla je její vášní i sport, v mládí se věnovala atletice. A je sběratelkou vějířů. 

Ano, šéfová!: Rozhovor s Jitkou Pagana
Ano, šéfová!: Rozhovor s Jitkou Pagana

Sledujte od pondělí 12. listopadu ve 21.30 na Primě v pořadu Ano, šéfová! zábavné i tragické příběhy z hospod, a jak se s nimi nesmlouvavá Jitka a její upřímný syn Santo poperou.

-ak-

Článek je zařazen v: Jitka Pagana, příběh
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama