Recept na králíka na smetaně s žemlovými knedlíky jako od babičky
Králík na smetaně je klasika, kterou známe hlavně od babiček, a každý ji připravuje trochu jinak. Takto králíka připravuje Superšéf Zdeněk Pohlreich. Rozepsané recepty na králíka i na knedlíky:
Králík na smetaně
Suroviny:
1 králík
50 g celeru
50 g petržele
100 g mrkve
100 g slaniny
1 ks cibule
1 ks citronu
1 lžíce cukru
2 lžíce octa
250 ml smetana 33%
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
3 ks bobkového listu
1 čajová lžička plnotučné hořčice
1 litr masového vývaru
100 g másla
100 g špeku
2 lžíce jíšky
sůl
mletý pepř
nakládané brusinky
Postup:
Očištěného králíka naporcujeme, jednotlivé porce protneme špekem nakrájeným na malé špalíky, osolíme a opeříme.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozpustíme máslo, opečeme na něm připraveného králíka ze všech stran do zlatova. Králíka vyndáme, do kastrolu dáme zeleninu společně s okrojky špeku, když je zelenina měkká, přidáme cibuli, orestujeme dozlatova. Přisypeme cukr, zkaramelizujeme, přidáme hořčici, zastříkneme octem, který necháme odvařit. Zalijeme vývarem, vrátíme do kastrolu králíka společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu, přiklopíme a dusíme doměkka, což bude trvat zhruba 1 hodinu.
Měkké maso společně s kořením vyndáme. Zaklad rozmixujeme, dle potřeby zahustíme jíškou, zjemníme smetanou a znovu řádně promixujeme, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme alespoň 20 minut provařit, do hotové omáčky vrátíme králíka a prohřejeme a podáváme společně s žemlovým knedlíkem a brusinkami.
Žemlové knedlíky
Suroviny:
8 ks rohlíků
3 ks vajec
100 g másla
100 ml mléka
sůl
pepř
hladkolistá petržel
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm, necháme proschnout, dáme do misky, zakapeme rozpuštěným máslem, zalijeme mlékem, do kterého jsme rozšlehali žloutky, sůl a pepř. Promícháme, necháme chvíli odpočinout. Nakonec vmícháme sníh z bílků a nasekanou petržel.
Tvarujeme knedlíky ve tvaru koule o váze cca 80 g. Připravené knedlíky vaříme nejlépe na páře cca 10 minut.
Jakmile vyndáme z páry, potřeme rozpuštěným máslem a můžeme hned podávat.
Čtvrtý premiérový díl pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět uvidíte zase v pátek ve 20.15 na Primě.