Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Recept na králíka na smetaně s žemlovými knedlíky jako od babičky

Králík na smetaně je klasika, kterou známe hlavně od babiček, a každý ji připravuje trochu jinak. Takto králíka připravuje Superšéf Zdeněk Pohlreich. Rozepsané recepty na králíka i na knedlíky:
Vydáno: 21.02.2020
Králík na smetaně s žemlovými knedlíky.
Králík na smetaně s žemlovými knedlíky.

Králík na smetaně

Suroviny: 

1 králík 

50 g celeru

50 g petržele  

100 g mrkve 

100 g slaniny 

1 ks cibule 

1 ks citronu 

1 lžíce cukru

2 lžíce octa

250 ml smetana 33%

5 kuliček černého pepře 

5 kuliček nového koření

3 ks bobkového listu

1 čajová lžička plnotučné hořčice

1 litr masového vývaru

100 g másla

100 g špeku

2 lžíce jíšky

sůl

mletý pepř

nakládané brusinky

 

Postup: 

Očištěného králíka naporcujeme, jednotlivé porce protneme špekem nakrájeným na malé špalíky, osolíme a opeříme.

Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky.

V kastrolu rozpustíme máslo, opečeme na něm připraveného králíka ze všech stran do zlatova. Králíka vyndáme, do kastrolu dáme zeleninu společně s okrojky špeku, když je zelenina měkká, přidáme cibuli, orestujeme dozlatova. Přisypeme cukr, zkaramelizujeme, přidáme hořčici, zastříkneme octem, který necháme odvařit. Zalijeme vývarem, vrátíme do kastrolu králíka společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu, přiklopíme a dusíme doměkka, což bude trvat zhruba 1 hodinu.

Měkké maso společně s kořením vyndáme. Zaklad rozmixujeme, dle potřeby zahustíme jíškou, zjemníme smetanou a znovu řádně promixujeme, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme alespoň 20 minut provařit, do hotové omáčky vrátíme králíka a prohřejeme a podáváme společně s žemlovým knedlíkem a brusinkami.

Žemlové knedlíky

Suroviny:

8 ks rohlíků

3 ks vajec

100 g másla

100 ml mléka

sůl

pepř

hladkolistá petržel 

 

Postup: 

Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm, necháme proschnout, dáme do misky, zakapeme rozpuštěným máslem, zalijeme mlékem, do kterého jsme rozšlehali žloutky, sůl a pepř. Promícháme, necháme chvíli odpočinout. Nakonec vmícháme sníh z bílků a nasekanou petržel. 

Tvarujeme knedlíky ve tvaru koule o váze cca 80 g. Připravené knedlíky vaříme nejlépe na páře cca 10 minut.

Jakmile vyndáme z páry, potřeme rozpuštěným máslem a můžeme hned podávat.

Čtvrtý premiérový díl pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět uvidíte zase v pátek ve 20.15 na Primě.

Článek je zařazen v: šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, gastronomie, Superšéf, Zdeněk Pohlreich, recepty ze Superšéfa, králík na smetaně, žemlové knedlíky, rozepsané recepty, jako od babičky, česká kuchyně