Životní styl

14. prosince 2020 22:51

Petra Kloidová

Recepty slavných nejen ze Slunečné: Vosí hnízda Alice Bendové, vanilkové rohlíčky Emílie Vášáryové...

Pokud jste dosud nezačali s pečením vánočního cukroví, máme pro vás inspiraci. Zkuste letos udělat dobrůtky tak, jak je připravují naše zpěvačky nebo herečky. Je libo mléčné karamelky nebo snad trubičky s vanilkovým krémem? 

Vánoční muffiny Petry Janů

Suroviny:

  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 3/4 hrníčku cukru
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml šlehačky
  • 2 lžíce rumu
  • kandované ovoce
  • ořechy
  • rozinky

Postup

Všechny přísady smíchejte. Připravte si formičky nebo speciální muffinový plech. Vymažte máslem dna formiček nebo plechu. Vlijte těsto, vložte do trouby a nechte péct do zlatova.

Vanilkové rohlíčky Emílie Vášáryové

Suroviny:

Na jednu dávku potřebujete:

  • 200 g másla
  • 240 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení

Postup

Ze všech surovin zpracujte hladké a pevné těsto. Doporučuji připravit si ho den předem a přes noc nechat v lednici.

Ananasové válečky Dany Morávkové

Suroviny:

  • 3 tatranky
  • 6 piškotů
  • 100 g másla
  • 100 g ananasu
  • čokoládová poleva
  • mletý kokos
  • moučkový cukr
  • rum

Postup

Ananas okapejte a následně rozemelte společně s tatrankami. Přidejte máslo, rum, ananasovou šťávu a rozmačkané piškoty. Vzniklou hmotu dejte ztuhnout do lednice. Pak vytvarujte válečky, které obalte v čokoládově polevě nebo v kokosu.

Staročeské zázvorky Jany Paulové

Suroviny:

  • 500 g práškového cukru
  • 30 g mletého sušeného zázvoru
  • 560 g hladké mouky
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 1/2 ks citronu (kůra)
  • mouka na pracovní plochu

Postup

V misce namíchejte vejce s cukrem, mletým zázvorem a citronovou kůrou, dokud vše nezhoustne. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujte hladké těsto, které vyválejte asi tak na tři milimetry silný plát. Z těsta formičkami vykrájejte různé tvary, které nechte na plechu vyloženém papírem na pečení. Nechte odležet do druhého dne. Další den upečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Vyčkejte, než se zázvorky zespodu nafouknou.

Kokosky Jany Šulcové

Suroviny:

  • 180 g cukru krystal
  • 180 g strouhaného kokosu
  • 3 ks bílků
  • marmeláda (zvolte podle vlastní chuti)
  • hrst proseté strouhanky
  • čokoládová poleva
  • čokoládový nebo kakaový krém
  • kolečka z lineckého těsta
  • mouka na pracovní plochu

Postup

Bílky vyšlehejte v páře du tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidejte postupně cukr, strouhanku a kokos. Plňte do cukrářského sáčku se širokou hubičkou. Tvořte takzvané pusinky na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pozvolna sušte v troubě na minimum teploty až do jemného zrůžovění. Na kolečko z lineckého těsta o průměru zhruba tři centimetry nastříkejte kroužek z čokoládového krému. Do středu naneste marmeládu a přilepte kokosku.

Mléčné karamelky Hany Zagorové

Suroviny:

  • 400 g cukru krystal
  • 120 g másla
  • 100 ml tučného mléka
  • Plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1/2 vanilkového lusku

Postup

Vyložte malou formu 16 x 20 cm papírem na pečení. Do hrnce dejte všechny suroviny, míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu a stále míchejte. Směs postupně oškrabujte ze všech stran i ze dne hrnce, aby se nepřipálila. Následně vyndejte a pomocí šlehací metly šlehejte, dokud směs nebude hustší, těžší a hladší. Přelijte do připravené formy, nechte tuhnout nejprve při pokojové teplotě, pak dejte do ledničky. Až bude cukroví ztuhlé, vyjměte z formy, nakrájejte ostrým nožem na kostky a zabalte do celofánových sáčků.

Medvědí tlapky alias pracny Adély Gondíkové

Suroviny:

  • 210 g moučkového cukru
  • 1 ks žloutek
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce kakaa

Postup

Všechny přísady smíchejte pečlivě rukama. Těsto nechte vychladit v lednici. Naplňte formičky a pečte v troubě při 150 stupních. Upečené se nejlépe poznají podle toho, že jsou ve formičce ještě trochu měkké. Pro jistotu jednu vyklopte a nechte vychladnout. Po upečení je můžete začít celé obalovat v moučkovém cukru.

Vosí hnízda Alice Bendové

Suroviny:

  • 400 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • 5 lžic tuzemského rumu
  • 250 g piškotů
  • 60 g kakaa

Krém

  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • vaječný likér

Postup

V míse smíchejte změklé máslo, mléko, cukr, rum, namleté piškoty, kakao. Zpracujte jednolité těsto. Smícháním změklého másla, žloutku, cukru a vaječného likéru připravte krém. Suroviny utřete do pěny a naplňte do cukrářského sáčku. Z těsta vytvořte za pomocí formiček vosí hnízda a dovnitř vymáčkněte důlek. Ten následně naplňte krémem. Přikryjte piškotem. Cukroví pak nechte minimálně jeden den odležet v lednici.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.