Recepty slavných nejen ze Slunečné: Vosí hnízda Alice Bendové, vanilkové rohlíčky Emílie Vášáryové...
Pokud jste dosud nezačali s pečením vánočního cukroví, máme pro vás inspiraci. Zkuste letos udělat dobrůtky tak, jak je připravují naše zpěvačky nebo herečky. Je libo mléčné karamelky nebo snad trubičky s vanilkovým krémem?
Vánoční muffiny Petry Janů
Suroviny:
- 2 hrníčky polohrubé mouky
- 3/4 hrníčku cukru
- citronová kůra
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml šlehačky
- 2 lžíce rumu
- kandované ovoce
- ořechy
- rozinky
Postup
Všechny přísady smíchejte. Připravte si formičky nebo speciální muffinový plech. Vymažte máslem dna formiček nebo plechu. Vlijte těsto, vložte do trouby a nechte péct do zlatova.
Vanilkové rohlíčky Emílie Vášáryové
Suroviny:
Na jednu dávku potřebujete:
- 200 g másla
- 240 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení
Postup
Ze všech surovin zpracujte hladké a pevné těsto. Doporučuji připravit si ho den předem a přes noc nechat v lednici.
Ananasové válečky Dany Morávkové
Suroviny:
- 3 tatranky
- 6 piškotů
- 100 g másla
- 100 g ananasu
- čokoládová poleva
- mletý kokos
- moučkový cukr
- rum
Postup
Ananas okapejte a následně rozemelte společně s tatrankami. Přidejte máslo, rum, ananasovou šťávu a rozmačkané piškoty. Vzniklou hmotu dejte ztuhnout do lednice. Pak vytvarujte válečky, které obalte v čokoládově polevě nebo v kokosu.
Staročeské zázvorky Jany Paulové
Suroviny:
- 500 g práškového cukru
- 30 g mletého sušeného zázvoru
- 560 g hladké mouky
- 1 ks prášek do pečiva
- 4 ks vejce
- 1/2 ks citronu (kůra)
- mouka na pracovní plochu
Postup
V misce namíchejte vejce s cukrem, mletým zázvorem a citronovou kůrou, dokud vše nezhoustne. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujte hladké těsto, které vyválejte asi tak na tři milimetry silný plát. Z těsta formičkami vykrájejte různé tvary, které nechte na plechu vyloženém papírem na pečení. Nechte odležet do druhého dne. Další den upečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Vyčkejte, než se zázvorky zespodu nafouknou.
Kokosky Jany Šulcové
Suroviny:
- 180 g cukru krystal
- 180 g strouhaného kokosu
- 3 ks bílků
- marmeláda (zvolte podle vlastní chuti)
- hrst proseté strouhanky
- čokoládová poleva
- čokoládový nebo kakaový krém
- kolečka z lineckého těsta
- mouka na pracovní plochu
Postup
Bílky vyšlehejte v páře du tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidejte postupně cukr, strouhanku a kokos. Plňte do cukrářského sáčku se širokou hubičkou. Tvořte takzvané pusinky na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pozvolna sušte v troubě na minimum teploty až do jemného zrůžovění. Na kolečko z lineckého těsta o průměru zhruba tři centimetry nastříkejte kroužek z čokoládového krému. Do středu naneste marmeládu a přilepte kokosku.
Mléčné karamelky Hany Zagorové
Suroviny:
- 400 g cukru krystal
- 120 g másla
- 100 ml tučného mléka
- Plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce tmavého rumu
- 1/2 vanilkového lusku
Postup
Vyložte malou formu 16 x 20 cm papírem na pečení. Do hrnce dejte všechny suroviny, míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu a stále míchejte. Směs postupně oškrabujte ze všech stran i ze dne hrnce, aby se nepřipálila. Následně vyndejte a pomocí šlehací metly šlehejte, dokud směs nebude hustší, těžší a hladší. Přelijte do připravené formy, nechte tuhnout nejprve při pokojové teplotě, pak dejte do ledničky. Až bude cukroví ztuhlé, vyjměte z formy, nakrájejte ostrým nožem na kostky a zabalte do celofánových sáčků.
Medvědí tlapky alias pracny Adély Gondíkové
Suroviny:
- 210 g moučkového cukru
- 1 ks žloutek
- 350 g hladké mouky
- 250 g hery
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 4 lžíce kakaa
Postup
Všechny přísady smíchejte pečlivě rukama. Těsto nechte vychladit v lednici. Naplňte formičky a pečte v troubě při 150 stupních. Upečené se nejlépe poznají podle toho, že jsou ve formičce ještě trochu měkké. Pro jistotu jednu vyklopte a nechte vychladnout. Po upečení je můžete začít celé obalovat v moučkovém cukru.
Vosí hnízda Alice Bendové
Suroviny:
- 400 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 5 lžic plnotučného mléka
- 5 lžic tuzemského rumu
- 250 g piškotů
- 60 g kakaa
Krém
- 80 g másla
- 1 vejce
- 70 g moučkového cukru
- vaječný likér
Postup
V míse smíchejte změklé máslo, mléko, cukr, rum, namleté piškoty, kakao. Zpracujte jednolité těsto. Smícháním změklého másla, žloutku, cukru a vaječného likéru připravte krém. Suroviny utřete do pěny a naplňte do cukrářského sáčku. Z těsta vytvořte za pomocí formiček vosí hnízda a dovnitř vymáčkněte důlek. Ten následně naplňte krémem. Přikryjte piškotem. Cukroví pak nechte minimálně jeden den odležet v lednici.