Životní styl

14. prosince 2020 22:51

Petra Kloidová

Recepty slavných nejen ze Slunečné: Vosí hnízda Alice Bendové, vanilkové rohlíčky Emílie Vášáryové...

Pokud jste dosud nezačali s pečením vánočního cukroví, máme pro vás inspiraci. Zkuste letos udělat dobrůtky tak, jak je připravují naše zpěvačky nebo herečky. Je libo mléčné karamelky nebo snad trubičky s vanilkovým krémem? 

Vánoční muffiny Petry Janů

Suroviny:

  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 3/4 hrníčku cukru
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml šlehačky
  • 2 lžíce rumu
  • kandované ovoce
  • ořechy
  • rozinky

Postup

Všechny přísady smíchejte. Připravte si formičky nebo speciální muffinový plech. Vymažte máslem dna formiček nebo plechu. Vlijte těsto, vložte do trouby a nechte péct do zlatova.

Vanilkové rohlíčky Emílie Vášáryové

Suroviny:

Na jednu dávku potřebujete:

  • 200 g másla
  • 240 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení

Postup

Ze všech surovin zpracujte hladké a pevné těsto. Doporučuji připravit si ho den předem a přes noc nechat v lednici.

Ananasové válečky Dany Morávkové

Suroviny:

  • 3 tatranky
  • 6 piškotů
  • 100 g másla
  • 100 g ananasu
  • čokoládová poleva
  • mletý kokos
  • moučkový cukr
  • rum

Postup

Ananas okapejte a následně rozemelte společně s tatrankami. Přidejte máslo, rum, ananasovou šťávu a rozmačkané piškoty. Vzniklou hmotu dejte ztuhnout do lednice. Pak vytvarujte válečky, které obalte v čokoládově polevě nebo v kokosu.

Staročeské zázvorky Jany Paulové

Suroviny:

  • 500 g práškového cukru
  • 30 g mletého sušeného zázvoru
  • 560 g hladké mouky
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 1/2 ks citronu (kůra)
  • mouka na pracovní plochu

Postup

V misce namíchejte vejce s cukrem, mletým zázvorem a citronovou kůrou, dokud vše nezhoustne. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujte hladké těsto, které vyválejte asi tak na tři milimetry silný plát. Z těsta formičkami vykrájejte různé tvary, které nechte na plechu vyloženém papírem na pečení. Nechte odležet do druhého dne. Další den upečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Vyčkejte, než se zázvorky zespodu nafouknou.

Kokosky Jany Šulcové

Suroviny:

  • 180 g cukru krystal
  • 180 g strouhaného kokosu
  • 3 ks bílků
  • marmeláda (zvolte podle vlastní chuti)
  • hrst proseté strouhanky
  • čokoládová poleva
  • čokoládový nebo kakaový krém
  • kolečka z lineckého těsta
  • mouka na pracovní plochu

Postup

Bílky vyšlehejte v páře du tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidejte postupně cukr, strouhanku a kokos. Plňte do cukrářského sáčku se širokou hubičkou. Tvořte takzvané pusinky na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pozvolna sušte v troubě na minimum teploty až do jemného zrůžovění. Na kolečko z lineckého těsta o průměru zhruba tři centimetry nastříkejte kroužek z čokoládového krému. Do středu naneste marmeládu a přilepte kokosku.

Mléčné karamelky Hany Zagorové

Suroviny:

  • 400 g cukru krystal
  • 120 g másla
  • 100 ml tučného mléka
  • Plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1/2 vanilkového lusku

Postup

Vyložte malou formu 16 x 20 cm papírem na pečení. Do hrnce dejte všechny suroviny, míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu a stále míchejte. Směs postupně oškrabujte ze všech stran i ze dne hrnce, aby se nepřipálila. Následně vyndejte a pomocí šlehací metly šlehejte, dokud směs nebude hustší, těžší a hladší. Přelijte do připravené formy, nechte tuhnout nejprve při pokojové teplotě, pak dejte do ledničky. Až bude cukroví ztuhlé, vyjměte z formy, nakrájejte ostrým nožem na kostky a zabalte do celofánových sáčků.

Medvědí tlapky alias pracny Adély Gondíkové

Suroviny:

  • 210 g moučkového cukru
  • 1 ks žloutek
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce kakaa

Postup

Všechny přísady smíchejte pečlivě rukama. Těsto nechte vychladit v lednici. Naplňte formičky a pečte v troubě při 150 stupních. Upečené se nejlépe poznají podle toho, že jsou ve formičce ještě trochu měkké. Pro jistotu jednu vyklopte a nechte vychladnout. Po upečení je můžete začít celé obalovat v moučkovém cukru.

Vosí hnízda Alice Bendové

Suroviny:

  • 400 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • 5 lžic tuzemského rumu
  • 250 g piškotů
  • 60 g kakaa

Krém

  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • vaječný likér

Postup

V míse smíchejte změklé máslo, mléko, cukr, rum, namleté piškoty, kakao. Zpracujte jednolité těsto. Smícháním změklého másla, žloutku, cukru a vaječného likéru připravte krém. Suroviny utřete do pěny a naplňte do cukrářského sáčku. Z těsta vytvořte za pomocí formiček vosí hnízda a dovnitř vymáčkněte důlek. Ten následně naplňte krémem. Přikryjte piškotem. Cukroví pak nechte minimálně jeden den odležet v lednici.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 4. 2024

Vaše kreativita je na vrcholu, Berani, tak toho využijte. Tento den je ideální pro malování nebo psaní. I když svůj talent považujete za hluboko pod úrovní amatérského, možná budete překvapeni tím, co jste schopni vytvořit. Ignorujte svého přísného vnitřního redaktora a pracujte pro čisté potěšení z tvorby. Výsledky vás potěší.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.